Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИСТЕРИЈА НУЛТОГ ПАЦИЈЕНТА НИКАКО ДА БУДЕ РЕШЕНА: Потрага за првом особом оболелом од короне постаје још тежа!

18.07.2021. 08:05
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

У Италији, Француској, Србији, научници налазе доказе да су се људи заражавали вирусом у тренутку када јавност није имала појма о појави новог вируса

Иако је од првог регистрованог случаја корона вируса у Кини прошло годину и по дана, мистерија такозваног "нултог пацијента" никако да буде решена.

СПУТЊИК СТВАРА ДУГОРОЧНИ ИМУНИТЕТ КОД 90 ОДСТО ЉУДИ: Да ли ће они који су примили ово цепиво морати да приме и трећу дозу?

СПУТЊИК СТВАРА ДУГОРОЧНИ ИМУНИТЕТ КОД 90 ОДСТО ЉУДИ: Да ли ће они који су примили ово цепиво морати да приме и трећу дозу?

МИСТЕРИОЗНА БОЛЕСТ: Синдром Хавана погодио више од 20 америчких званичника у Бечу, симптоми су ужасни

МИСТЕРИОЗНА БОЛЕСТ: Синдром Хавана погодио више од 20 америчких званичника у Бечу, симптоми су ужасни

СВЕ ЛОШИЈА СИТУАЦИЈА У ИЗРАЕЛУ: Смеши им се нови локдаун?

СВЕ ЛОШИЈА СИТУАЦИЈА У ИЗРАЕЛУ: Смеши им се нови локдаун?

У Италији, Француској, Србији, научници налазе доказе да су се људи заражавали вирусом у тренутку када јавност није имала појма о појави новог вируса.

У све се умешала и политика, што потрагу за првом особом оболелом од короне чини још тежом. Ипак потрага се наставља, што би сазнање о томе кад је дошло до првог преноса са животиње на човека био кључан за наше разумевање природе вируса и знатно помогао да се изборимо са потенционалним претњама у будућности.

Зараза из тржног центра

Иако се пијаца у Вухану помиње као епицентар пандемије сва је прилика да зараза није почела тамо.

Како пише "Вашингтон пост", први пацијент, означен као С01, симптоме болести осетио је 8. децембра 2019. Он је истраживачима Светске здравствене организације рекао да није ишао на пијацу у Вухану, већ је у набавку ишао у РТ-Март, тржни центар близу своје куће на источној обали Јанцењанга.

РТ-Март не може бити различитији од прљаве пијаце где се живе животиње држе у кавезима - ради се о чистом, организованом месту где лифтови возе муштерије од радње до радње.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Пацијент, за ког је касније речено да се презива Чен, истражитељима је такође рекао да пре обољевања није путовао нигде ван Вухана - а да није био ни близу било ког станишта слепих мишева.

- Заправо знамо јако мало о пореклу пандемије. Тражимо одређене генетске секвенце вируса и трудимо се да научимо више о њима. - рекао је Сергеј Понд, професор биологије на Темпл Универзитету.

Међутим, то неће бити лак задатак.

Ћорсокак непотпуних података

Чак и за С01, пацијента који је највише испитиван, информације су непотпуне. Неке секвенце вируса издвојене из налаза добијеног од овог пацијента у ствари се поклапају са секвенцама из другог пацијента - радника маркета који је преминуо од септичког шока 20. 12.2019.

С01 генетски профил најбоље се поклапа са секвенцама изолованим код пацијента старог 41 годину, чија је дијагноза крајем децембра алармирала докторе.

Управо је овај случај подстакао узбуњивача доктора Лија Венлијанга да информације подели на друштвеним мрежама.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Оно што додатно збуњује је што је тај пацијент на званичној листи, забележен као пацијент који се разболео 16.12. Портпарол СЗО је поставио питање који је разлог овог несаглања.

Утврђивање порекла једног вируса је довољно тежак посао, а кинеска влада се није потрудила да овај задатак олакша истраживачима.

И док су се напори истраживача сконцентрисали на Кину, из Европе долазе извештаји који уносе додатну конфузију. Из Милана и Париза су послати докази да су први случајеви у тим градовима можда били данима пре него првог званичног кинеског случаја С01.

Први случајеви у Европи

Три дана пре него што је С01 осетио прве симптоме, 5. 12. 2019. једном четворогодишњем дечаку из Милана је узет брис грла. Доктори су сумњали да он има богиње.

Када су месецима касније проверавали тај брис, доктори су се изненадили када су схватили да се ради о корона вирусу. Овај случај уз још неколико других, дају доказе за тврдњу да је вирус циркулисао Европом недељама, па можда и месецима пре званичне потврде.

У Француској, наводно, први случајеви су се појавили још у новембру. Тим Француског националног института за здравље и здравствена истраживања, испитао је 9.000 узорака, прикупљених од новембра 2019. до марта 2020.

- Нашли смо антитела у првим недељама новембра. Међутим, пошто немамо довољно новца, не можемо да истражујемо додатно. Оно што је сигурно је да смо у новембру имали 7 позитивних налаза - рекла је Мари Зинс, директор пројекта.

Рад српских научника с Медицинског факултета објављен 19. јануара ове године показује да су српски експерти после вишемесечних анализа утврдили да је 56-годишњи мушкарац који је умро у Србији 5. фебруара прошле године после тешке, обостране упале плућа заправо био преминуо од новог корона вируса.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Проф. др Слободан Савић с Медицинског факултета, који је учествовао у истраживању заједно са др Оливером Стојковићем са Института за судску медицину и Миленком Богдановићем, асистентом на Медицинском факултету, каже да је таквих случајева вероватно било и раније, али да они за сада нису потврђени.

Такође, велики број грађана Србије је пријавило да је у јануару имало симптоме корона вируса, када је тек почело да се говори о "мистериозној болести" из Кине.

Из Италије долази и контроверзна студија универзитета у Сијени, објављена у новембру. По резултатима те студије, која се тицала истраживања рака, од 1.000 прикупљених узорака крви више од 10 процената има антитела на корона вирус. Најранијие присуство антитела је детектовано у септембру 2019.

Резултати су толико контроверзни да је СЗО тражио да их провери лабараторија у Холандији, међутим тражени подаци нису достављани.

Ђовани Аполоне, директор Националног института за рак из Милана је рекао да постоји неслагање око тога како тумачити прикупљене податке и да његов тим ради на новој студији.

- Могу да вам кажем, да се нови резултати потврђују оне старе, али да није толико једноставно то објаснити.

Емануел Монтомоли, његов сарадник, изнео је терорији да у то време циркулисао сој који није био толико преносив па није довео до наглог ширења. То је наишло на неслагање њихових колега који кажу да није могуће да вирус толико дуго циркулише, а да буде непримећен и да су резултати лажни.

Ипак други истраживачи кажу да је зараза могла споро да се шири у прво време.

Овакве торије иду против теорије о Кини као званичном месту са ког је пандемија почела - по подацима из Француске, већина позитивних на тесту из новембра нису путовали или нису имали никакву везу са Кином, док је за српског нултог пацијента извесно да није имао никакву везу са Кином.

"Вирус је донет у Вухан"

Порекло вируса је постало и политичко питање. И док администрација Џоа Бајдена тражи покретање нове истраге о пореклу вируса и криви Кину, Кина узвраћа са тврдњом да је вирус донесен у Вухан са стране.

Ова теорија има мало присталица пошто је јасно да постоји генетска блискост новог корона вируса и корона вируса детектованих у природи, кон слепих мишева, на југу Кине.

Кинеска амбасада у Вашингтону је у изјави навела да студија о пореклу вируса мора да буде научно утемељена и да буде резултат "заједничког научног рада".

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

За то време, научници у Кини спекулишу да је могуће да је ширење вируса почело у октобру 2019. Оно што ипак отежава ствар је чињеница да је Кина баш у то време била у јеку епидемије грипа - једне од најгорих у последњим годинама.

Број заражених је био пет пута виши у односу на годишњи просек и могуће је да су се случајеви корона вируса провлачили непримећени - а још горе је што су у то време у Вухану били одржавани бројни фестивали, тако да је вирус имао прилику за циркулацију.

Међу становницима Вухана су и пре званичног регистровања првог случаја кружиле гласине о новој, непознатој болести, али то нису валидни подаци који би могли да користе истраживачима.

Долазак до истине биће тежак и мукотрпан. Чак и да Кинези доставе СЗО све податке, биће потребне године да се проуче све секвенце и сви случајеви. Само један једини пропуштени случај могао би знатно да искриви коначни резултат истраживања.