Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Мистериозан живот и ТАЈНЕ Алберта Ајнштајна: Све што нисте знали о великом научнику

20.06.2019. 07:46
Пише:
Србија Данас/натионалгеограпхиц
Albert Ajnštajn
Алберт Ајнштајн / Извор: Профимедиа

Након пропасти брака с Милевом Марић, Ајнштајн је напустио породицу, преселио се у Берлин и започео везу са својом рођаком Елзом.

Ајнштајнове револуционарне научне идеје учиниле су да његово име постане синоним за генија, али је овај велики човек био познат и по својим пацифистичким ставовима и подршком коју је пружао бројним разнимх покретима за грађанска права. Ипак, то је само делић приче о бриљантном уму Алберта Ајнштајна.

АЈНШТАЈН НИЈЕ БИО ЛОШ У МАТЕМАТИЦИ

Децу која се лоше сналазе у рачунању одрасли често теше тврдњом да је чак и Ајнштајн имао лоше оцене из математике у младости, али историјски подаци показују да је он заправо био изузетан ученик. Имао је највише оцене током школовања у Минхену и изазов је за њега била само дисциплина коју су захтевали његови професори.

Будући нобеловац је напустио школу с 15 година и напустио Немачку како не би морао да служи војску, али пре тога је био међу најбољима у одељењу и чак и тада показивао комплексно знање у областима математике и физике.

Када је објављен чланак о томе да је Ајнштајн наводно пао математику, овај научник је то демантовао изјавивиши да је и пре него што је напунио 15 година овладао диференцијалним и интегралним рачуном.

НИКО НЕ ЗНА ШТА СЕ ДОГОДИЛО СА АЈНШТАНОВОМ ЋЕРКОМ

Ајнштајн се одрекао немачког држављанства и учио је у швајцарској политехничкој школи у Цириху, а убрзо је упознао Милеву Марић с којом је започео љубавну везу. Пар се касније венчао и, након што је Алберт дипломирао, добио је двојицу синова, али годину дана пре него што су ступили у брак, Милева је родила девојчицу којој су дали име Лизерл.

Ајнштајн никада није говорио о овом детету својој породици и његови биографи дуго нису били сигурни је ли Лизерл заиста постојала, све док осамдесетих година прошлог века историчари нису пронашли документа о рођењу Ајнштајнове и Милевине ћерке.

Судбина ове девојчице је и данас права мистерија. Поједини истраживачи сматрају да је Лизерл умрла од грознице 1903. године док други верују да је усвојена и да је касније живела у Србији.

ШОК СНИМАК Доктор насрнуо на пацијента у болници, колеге га ЈЕДВА ОБУЗДАЛЕ (ВИДЕО)

ШОК СНИМАК Доктор насрнуо на пацијента у болници, колеге га ЈЕДВА ОБУЗДАЛЕ (ВИДЕО)

"ЦРНА УДОВИЦА" Милионера убио ауто, пријатељи сигурни да му је ЖЕНА СМЕСТИЛА

"ЦРНА УДОВИЦА" Милионера убио ауто, пријатељи сигурни да му је ЖЕНА СМЕСТИЛА

ПОНОВО ПАНИКА У БЕЛОЈ КУЋИ: Тајна служба блокирала приступ, младић оставио СУМЊИВ ПАКЕТ испред улаза (ФОТО)

ПОНОВО ПАНИКА У БЕЛОЈ КУЋИ: Тајна служба блокирала приступ, младић оставио СУМЊИВ ПАКЕТ испред улаза (ФОТО)

АЈНШТАЈНУ ЈЕ БИЛО ПОТРЕБНО ДЕВЕТ ГОДИНА ДА ЗАУЗМЕ МЕСТО КОЈЕ ЗАСЛУЖУЈЕ АКАДЕМСКОМ СВЕТУ

Овај научник је показао сјајне резултате током година проведених у Цириху, али његова бунтовна личност и изостанци са часова допринели су да Ајнштајн не добије најбоље препоруке од професора након што је дипломирао.

Због тога је овај млади физичар провео две године тражећи посао, док се није запослио на одређено време у Берну. Иако посао у канцеларији није био посебан изазов за овакав ум, испоставило се да је Ајнштајну савршено одговарао јер би га завршио за свега неколико сати, а затим остатак дана проводио истражујући. Иако су већ његова прва открића била револуционарна и омогућила будућем нобеловцу улазак у свет физике, он није добио прави професорски посао до 1909. године – скоро деценију откако је дипломирао.

ДАО ЈЕ НОВАЦ ОД НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ МИЛЕВИ МАРИЋ

Након пропасти брака с Милевом Марић, Ајнштајн је напустио породицу, преселио се у Берлин и започео везу са својом рођаком Елзом. Он и Марићева су се званично развели неколико година касније. Као део уговора о разводу, Ајнштајн је обећао Милеви годишњу алиментацију уз новац који би добио од Нобелове награде, јер тада већ био сигуран да ће је добити.

Милева Марић је пристала на то, а Ајнштајн је касније дао новац по пријему награде за свој рад на фотоелектричном ефекту. До тада, он је већ оженио Елзу, с којом је остао до смрти.

ПОМРАЧЕЊЕ СУНЦА ЈЕ ПОМОГЛО АЈНШТАЈНУ ДА СТЕКНЕ СВЕТСКУ СЛАВУ

Ајнштајн је 1915. године објавио своју теорију релативитета, у којој је истакнуто да гравитациона сила може изазвати поремећаје у простору и времену. Ова теорије је остала контроверзна све до маја 1919. године, када му је помрачење сунца пружило одговарајуће услове за тестирање своје тврдње.

Како би доказао Ајнштајнову теорију, енглески астроном Артур Ерингтон је путовао до Западне Африке и фотографисао помрачење. Анализирајући снимке, потврдио је да сунчева гравитација утиче на светлост и то тачно онако како налаже Ајнштајнова теорија. Ова вест је прославила Ајнштајна.

Новинари су га називали новим Исаком Њутном, а он је почео да држи предавања широм света. Како је забележио његов биграф Валтер Исаксон, током шест година након помрачења, више од 600 књига и чланака је објављено на ту тему.

ФБИ ЈЕ ГОДИНАМА ШПИЈУНИРАО ОВОГ НАУЧНИКА

Убрзо након што је Хитлер дошао на власт, Ајнштајн је напустио Берлин и преселио се у Сједињене Америчке Државе. Подржавао је пацифизам, људска права, либерализам, што је навело ФБИ да га шпијунира чак 22 године.

Агенти су забележили његове позиве, отварали његову пошту како би открили да ли је својетски шпијун. Након смрти овог славног физичара, његов досије је имао невероватних 1800 страница.

ВОЗ ПУН ГРАНАТА И БОМБИ СКЛИЗНУО СА ШИНА: Издато упозорење о ширењу опасних материја! (ВИДЕО)

ВОЗ ПУН ГРАНАТА И БОМБИ СКЛИЗНУО СА ШИНА: Издато упозорење о ширењу опасних материја! (ВИДЕО)

Незапамћен инцидент у Лос Анђелесу: ТЕСТЕРОМ ИСЕКЛИ МЕРИЛИН МОНРО!

Незапамћен инцидент у Лос Анђелесу: ТЕСТЕРОМ ИСЕКЛИ МЕРИЛИН МОНРО!

БИЗАРНО: Американац давао дрогу веверици да би била агресивна?

БИЗАРНО: Американац давао дрогу веверици да би била агресивна?

АЈНШТАЈН ЈЕ ПОДСТАКАО КОНСТРУИСАЊЕ АТОМСКЕ БОМБЕ, А КАСНИЈЕ ЈЕ ПОСТАО ЗАГОВОРНИК НУКЛЕАРНОГ РАЗОРУЖАЊА

Касних 30-их година, Ајнштрајн је сазнао да нова истраживања немачких научника воде ка прављењу атомске бомбе. Представе Судњег дана с нацистима који имају ово оружје у својим рукама га је убедило да остане уз своје пацифистичке принципе и удружи се с мађарским физичаром Леом Сзлардом, који му је помогао да напише писмо Рузвелту и спроведе атомска истраживања.

Иако Ајнштајн никада није учествовао у пројекту Менхетен, он је касније изразио жаљење због учествовања у овоме.

- Да сам знао да Немцима неће поћи за руком да направе атомску бомбу, не бих мрднуо прстом - изјавио је Ајнштајн.

ЗАМОЉЕН ЈЕ ДА БУДЕ ПРЕДСЕДНИК ИЗРАЕЛА

Иако није био религиозан у традиционалном смислу, Ајнштајн је осећао повезаност са својим јеврејском пореклом и често је говорио против антисемитизма. Када је председник државе Хаим Вајцман умро 1952. године, влада му је понудила да га именује за другог председника Израела.

ГОРИ АЛБАНИЈА: Мета прети да ће извести војску на улице!

ГОРИ АЛБАНИЈА: Мета прети да ће извести војску на улице!

РУСИЈА, КИНА И ИРАН РЕШАВАЈУ КРИЗУ: Рохани преговара са Путином и Ђинпингом о нуклеарном споразуму!

РУСИЈА, КИНА И ИРАН РЕШАВАЈУ КРИЗУ: Рохани преговара са Путином и Ђинпингом о нуклеарном споразуму!

Џон Боснич и ПЕТ ОПИСА америчких планера агресије на Иран! "Обожаваоци смрти, ратни злочинци, лудаци..." (ФОТО)

Џон Боснич и ПЕТ ОПИСА америчких планера агресије на Иран! "Обожаваоци смрти, ратни злочинци, лудаци..." (ФОТО)

АЈНШТАЈНОВ МОЗАК ЈЕ УКРАДЕН

Ајнштајн је умро 1955. године од анеуризме. Захтевао је да се његово тело кремира, али се тада догодио бизаран инцидент. Патолог с Принстона Томас Харви је, супротно Ајнштајновим жељама, извадио његов мозак.