Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МРАЧНО УПОЗОРЕЊЕ ХРВАТСКОГ ИСТОРИЧАРА: "Ни у лето 1914. године нико није видео шта ће уследити", рат Израела и Хамаса може потпуно да промени свет!

15.10.2023. 18:37
Пише:
Србија Данас
Izrael, Palestina, Pojas Gaze, Hamas
Израел, Палестина, Појас Газе, Хамас / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Al Jazeera English/Shutterstock

Не слути на добро

Британски историчар са Универзитета у Оксфорду Петер Франкопан, хрватског порекла – како је објављено и на сајту хрватског Министарства спољних и европских послова, када је у јуну представио своју књигу у хрватској амбасади у Лондону – написао је опширну анализу за британски "Телеграф" о догађајима у Израелу, упозоравајући да ће напад на Израел имати озбиљне последице, чији је значај тешко потценити.

ЈЕЗИВЕ СЦЕНЕ! ДА ЛИ ЈЕ ОВО ТА ДЕМОКРАТИЈА И СЛОБОДА? Кажњен јер носи традиционални палестински шал, група полицајаца насрће на девојчицу (ВИДЕО)

ЈЕЗИВЕ СЦЕНЕ! ДА ЛИ ЈЕ ОВО ТА ДЕМОКРАТИЈА И СЛОБОДА? Кажњен јер носи традиционални палестински шал, група полицајаца насрће на девојчицу (ВИДЕО)

СНИМЦИ ХАМАСА КОЈЕ ДО САДА НИСМО ВИДЕЛИ: Погледајте како су изгледали први тренуци продора у Израел (ВИДЕО)

СНИМЦИ ХАМАСА КОЈЕ ДО САДА НИСМО ВИДЕЛИ: Погледајте како су изгледали први тренуци продора у Израел (ВИДЕО)

ГОТОВО ЈЕ СА ВЛАДАВИНОМ ЈЕРМЕНА: Алијев подигао заставе Азербејџана у градовима Нагорно-Карабаха (ВИДЕО)

ГОТОВО ЈЕ СА ВЛАДАВИНОМ ЈЕРМЕНА: Алијев подигао заставе Азербејџана у градовима Нагорно-Карабаха (ВИДЕО)

Да би нагласио критичност ситуације, упоредио је догађаје протекле недеље са онима 1914. Наводи да је почетак лета те године био испуњен глобалном надом. И у Великој Британији и у иностранству ствари су изгледале мирно, како је тада приметио један високи дипломата.

- Нисам видео тако мирну ситуацију откако сам био у Форин офису - написао је сер Артур Николсон у мају 1914. након што је напустио место амбасадора у Русији.

Али, ти идилични дани нестали су након атентата на Франца Фердинанда у Сарајеву. Одлуке донете у недељама које су уследиле промениле су свет заувек – убрзо је цела Европа била у рату, који се убрзо прелио на Азију и Африку. У року од четири године, милиони људи су умрли, а безброј других је рањено, Русију је захватила револуција и почела је спирала догађаја која је довела до комунистичког ауторитаризма. Доба европских империја се ближило крају, иако се неко време за британску монархију није чинило тако, преноси "Јутарњи лист". А нико није видео да све то долази.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Знакови шире ескалације

Исто тако, и Израел је био затечен нападом Хамаса 7. октобра. Џејк Саливан, амерички саветник за националну безбедност, рекао је крајем септембра да је Блиски исток данас мирнији него што је био у последње две деценије.

Израел је кренуо у одмазду. Након опсаде и бомбардовања Газе сада је издато наређење да се евакуише више од милион људи који живе северно од Вади Газе на југу. Многи страхују шта ће донети наредни сати, дани и недеље.

За сада многи сматрају да ће последице катастрофе сносити само становништво Израела и Газе. Међутим, већ постоје знаци ескалације. Неки амерички обавештајни званичници су првобитно повезали Иран са нападима, а Саливан је тврдио да је Иран био саучесник у овом нападу у ширем смислу јер је обезбедио лавовски део средстава за војно крило Хамаса, обуку и способности.

Поруке Ирана

Та процена се променила у последња два дана пошто више извора сада указује да је напад Хамаса изненадио иранско руководство. Ако Техеран тада није био директно умешан, сада је спреман за борбу.

Хосеин Амир-Абдолајан, ирански министар спољних послова, рекао је да би израелске акције и ултиматум у Гази "несумњиво изазвали колективни одговор осовине отпора". То је очигледно требало да значи да ће се у то уплести главни ирански савезник у региону, либански Хезболах.

Чињеница да смо суочени са најозбиљнијом кризом у региону од Јом Кипурског рата је сама по себи изненађење јер је, каже Франкопан, било много знакова напретка и мира, јер Саливан је с правом указао.

Абрахамов споразум, потписан 2020, нормализовао је односе између Израела и Уједињених Арапских Емирата и Бахреина. Прошлог месеца је саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман у ретком интервјуу сугерисао да се признање Израела од стране Саудијске Арабије "сваки дан све више приближава" у очекивању стварања одрживе палестинске државе.

Iran, Iranska vojska, IRGC
Иран, Иранска војска, ИРГЦ / Извор: Профимедиа

Незамисливо престројавање односа

Перспектива престројавања на Блиском истоку, решење са две државе или нагодба са Израелом, сада више не изгледа толико натегнуто колико незамисливо.

Напад на Израел ће имати озбиљне последице, чији је значај тешко потценити. Пре свега, шок који су доживели Израелци због неуспеха обавештајних служби да открију претњу и лоше координисане акције војске да јој се брзо супротставе, преобликоваће ионако крхку политичку слику у земљи.

Ако су извештаји да су египатске обавештајне службе упозориле своје израелске колеге на неизбежни напад три дана раније тачни, онда се морају поставити озбиљна питања не само о томе зашто ово упозорење није схваћено озбиљније, већ и о смеру владе Бењамина Нетањахуа и потенцијалним ометању које представљају предложене реформе које су изазвале оно што су неки аналитичари назвали "најозбиљнијом уставном и политичком кризом" од успостављања Израела пре 75 година. Ударни таласи се шире много даље.

Benjamin Netanijahu
Бењамин Нетанијаху / Извор: Профимедиа

Министарство спољних послова Саудијске Арабије објавило је саопштење у којем се не помиње насиље у којем су посетиоци фестивала и породице брутално убијени прошлог викенда. Уместо тога, наводи се да су слали "поновљена упозорења о опасности од експлозије као последице наставка окупације, лишавање легитимних права палестинског народа и поновљене систематске провокације против његових светилишта".

Можда није изненађење што је Саудијска Арабија одлучила да остави по страни своје потенцијално револуционарне везе са Израелом и покаже солидарност са Палестинцима сада када се суочавају са кризом.

Двосмислена Кина

Првобитна реакција кинеског Министарства спољних послова такође није рекла ништа о смрти 1.200 људи у Израелу, већ је само изразила забринутост "због тренутне ескалације тензија" и позвала "релевантне стране да остану мирне, покажу уздржаност и одмах прекину непријатељства, као што би заштити цивиле и избегне даље погоршање ситуације". Најприкладнији правац деловања, истакао је Пекинг, лежи у "спровођењу решења о две државе и успостављању независне државе Палестине".

Овај двосмислен одговор оштро је критиковао Јувал Вакс, високи дипломата у израелској мисији у Кини.

Si Đinping, Kina
Си Ђинпинг, Кина / Извор: Профимедиа

- Израел је очекивао оштру осуду Хамаса и његових акција - приметио је он, рекавши да "када се људи убијају, кољу на улицама, тешко да је време да се позове на решење две државе".

Посматрачи потеза Пекинга су брзо приметили да је кинеско помињање решења о две државе одступање од њене уобичајене позиције немешања у унутрашњим пословима других земаља. Штавише, имајући у виду дугогодишње и важне трговинске везе Кине са Израелом, уздржаност да се покаже јавна подршка се тумачи као показатељ значаја арапског света и посебно заливских држава које производе нафту у кинеском стратешком и економском размишљању.

Путинов наратив

Ако Пекинг посматра прошлонедељне догађаје кроз призму новог света који се уобличава, онда је исти случај и са Москвом.

Нема апсолутно никаквих доказа о било каквој умешаности Русије у догађаје од прошле недеље или подршке Хамасу и његовим активностима. Али, Русија је била у великој мери укључена у догађаје у Сирији током протекле деценије, а однедавно у изградњу и јачање веза са Ираном, а не само ради осигурања залиха беспилотних летелица за употребу на ратиштима Украјине.

Руски председник Владимир Путин такође није пропустио прилику да за напад Хамаса окриви САД. Он је рекао да је оштра ескалација израелско-палестинског сукоба пример неуспеха политике Сједињених Америчких Држава на Блиском истоку.

Muhamed bin Salman i Vladimir Putin
Мухамед бин Салман и Владимир Путин / Извор: Профимедиа

За Путина криза на Блиском истоку долази у право време, не само у смислу одвлачења пажње са рата у Украјини и окривљавања Запада за туђе грехе.

Можда је најзначајније од тога јачање идеја које постоје у многим земљама света, посебно у Европи и САД, да је свет у транзицији, односно да улазимо или да смо већ у мрачном добу и да су претње на сваком углу – од ефеката нових технологија до забринутости због климатских промена, од забринутости због масовних миграција до забринутости око поларизације политичког живота.

Како је рекао Кевин Рад, бивши премијер Аустралије, "живимо у деценији опасног живота".

Рад је 2021. писао о контексту америчко-кинеског ривалства. Али тај образац се односи на читав низ нових ривалстава која су се од тада само појачала – не само оних између геополитичких блокова, као што су Запад с једне стране и Кина и Русија с друге – већ и нових савеза, као што је БРИКС.

Како су се догађаји одвијали у лето 1914, велике силе, чак и империје, играле су на своју способност да доносе добре, а не исхитрене одлуке. И док ће освета за ужасе протеклог викенда заузети централно место у наредним данима и вероватно ће се интензивирати са трагичним последицама, морамо да се сетимо неких од најгорих лекција историје и да обезбедимо да се оне не понове, закључио је Франкопан.