Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА ДАНАШЊИ ДАН: Дражен Петровић, Експлозија у руднику, Гадафи и још много тога (7. ЈУН)

07.06.2023. 14:48
Пише:
Србија Данас/Милош Лабудић
wiki
wiki / Извор: Фото: Wikimedia Commons

Добро дошли у "НА ДАНАШЊИ ДАН", рубрику у којој ћемо сваког дана давати кратку ретроспективу најважнијих историјских догађаја који су се десили, замислите, на данашњи дан.

Догодило се на данашњи дан - 7. јун:

НА ДАНАШЊИ ДАН: Дан Д, Александар Сергејевич Пушкин, Тетрис, НБА и још много тога (6. ЈУН)

НА ДАНАШЊИ ДАН: Дан Д, Александар Сергејевич Пушкин, Тетрис, НБА и још много тога (6. ЈУН)

НА ДАНАШЊИ ДАН: Последњи српски деспот, АИДС, Панчо Виља и још много тога (5. ЈУН)

НА ДАНАШЊИ ДАН: Последњи српски деспот, АИДС, Панчо Виља и још много тога (5. ЈУН)

НА ДАНАШЊИ ДАН: Масакр на Тијананмен тргу, Ненад Зимоњић, Черчил и још много тога (4. ЈУН)

НА ДАНАШЊИ ДАН: Масакр на Тијананмен тргу, Ненад Зимоњић, Черчил и још много тога (4. ЈУН)

1665. Велика куга у Лондону

Credit Photo 12  Alamy  Alamy  Profimedia
Цредит Пхото 12 Alamy Alamy Профимедиа / Извор: Профимедиа

Велика куга у Лондону представља један од најзначајнијих историјских догађаја у вези са епидемијама. Куга, или Црна смрт, била је смртоносна болест изазвана бактеријом Yersinia пестис, која се преносила путем инфицираних бува, које су биле носиоци болести, а које се хране крвљу заражених глодара, као што су пацови. У периоду од 1347. до 1351. године, куга је харала Европом и однела милионе живота.

У Лондону, куга је поновно погодила град током 1665. године. На данашњи данашњи дан те године, Самјуел Пипс записао је у свом дневнику податак о кућама обележеним црвеним крстом на Durri Лејну у Лондону. Ово је значило да је неко унутар тих кућа био заражен кугом и морао је бити закључан унутра 40 дана или до смрти. Ова мера је била део напора за сузбијање ширења болести.

Велика куга у Лондону трајала је од 1665. до 1666. године и однела је на хиљаде живота. Град је био суочен са страхом, паником и смрћу. Многе породице биле су збрисане са лица земље, а животи су се преокренули наглавачке. Градски званичници предузели су мере карантина, затварајући заражене куће и ограничавајући кретање становништва. Међутим, куга се и даље ширила.

Велика куга у Лондону је оставила трајан ожиљак на град и његове становнике. Овај период је постао симбол страхоте  епидемија и тешкоћа и изазова које оне доносе. Ипак, Лондон се опоравио и наставио свој развој. Ова епидемија је оставила траг које се и данас проучава и памти као један од најтежих тренутака у историји града.

1848. Рођен Пол Гоген

wiki
wiki / Извор: Фото: Wikimedia Commons

Пол Гоген је био француски сликар рођен 7. јуна 1848. године. Сматра се једним од најутицајнијих уметника свог времена и пионирима постимпресионизма. Гоген је провео већи део свог живота у Бретањи, регији на северозападу Француске, где је пронашао инспирацију за многа од својих ремек-дела.

Гоген је познат по својој револуционарној употреби боје и стилу који је истицао субјективно виђење света. Његова уметност је обухватала различите жанрове, укључујући пејзаже, портрете, мртву природу и сцене из свакодневног живота. Његови радови су се одликовали живописним бојама, експресивним потезима четкице и карактеристичном стилизацијом.

Једно од најпознатијих дела Гогена је слика "Сликар сунцокрета" из 1888. године, која приказује препознатљив мотив сунцокрета и њиховог најпознатијег сликара - Винсента ван Гога.

Друга позната дела укључују "Кафе у Алру", "Жути Христ" и "Тахићанке на плажи". Ова дела приказују Гогенову карактеристичну употребу боје и драматичне композиције, али и њехову свестраност у темама и употреби различитих мотива у свом стваралаштву.

wiki
wiki / Извор: Фото: Wikimedia Commons

Гоген је остварио значајан траг у историји уметности и инспирисао је бројне уметнике, који су дошли после њега. Његов стил је био иновативан и испред свог времена, а његова дела су препозната као кључна у развоју модерног сликарства.

Иако је Гоген био контроверзан уметник за време свог живота, његово наслеђе је препознато након његове смрти. Данас се његова дела налазе у најпрестижнијим музејима широм света, а његова уметничка визија и експериментисање са бојом и обликом и даље инспиришу уметнике и заљубљенике у уметност широм света.

1917. Рођен Дин Мартин

wiki
wiki / Извор: Фото: Wikimedia Commons

Рођен као Дино Пол Крокети, Дин Мартин је био амерички певач, глумац и шоумен, рођен на данашњи дан, 7. јуна 1917. године. Његов моћни глас, харизма и неодољив шармантни наступ чинили су га једном од највећих звезда индустрије забаве 20. века.

Дин Мартин је рођен у Стубенвилу, Охајо, у породици италијанског порекла. Почео је каријеру као певач у локалним клубовима и ресторанима, где је брзо стекао популарност. 1946. године, придружио се комичару Џерију Луису и заједно су формирали успешан дуо "Мартин и Луис". Њихов хумор, интеракција и извођење освојили су публику широм САД-а, а дуо је постао један од најпопуларнијих забављачких тандема свог времена.

Као самостални уметник, Дин Мартин је постао познат по својим бројним хитовима као што су "That's Аморе", "Мемориес Аре Маде оф This" и "Ain't That а Кицк ин the Хеад". Његов софистициран и опуштен стил певања привукао је многе обожаваоце, нарочито нежнијег пола. Такође је остварио запажену филмску каријеру, глумећи у више од 50 филмова.

Дин Мартин је тумачио различите улоге у филмовима готово свих жанрова. Његова шармантна и ноншалантна појава често га је постављала у улоге романтичних јунака. Његови најпознатији филмски наслови укључују "Оушенових 11" (1960), "Рио Браво" (1959) и "Млади лавови" (1958). Био је познат и по сарадњи са својим добрим пријатељем Френком Синатром, са којим је сарађивао у неколико филмова.

Мартин је такође имао и своју телевизијску emisiju "The Деан Мартин Show", која се емитовала од 1965. до 1974. године. Његова харизма, духовитост и способност да се опусти пред камерама привукли су многе познате личности као госте у свом шоу програму.

Дин Мартин је оставио неизбрисив траг у свету забаве. Његов незабораван глас, шарм и таленат чине га иконом свог времена. Иако више није међу нама, његова музика, филмски рад и наслеђе и данас живе и инспиришу многе људе широм света.

1942. Окончана битка за Мидвеј

wiki
wiki / Извор: Фото: Wikimedia Commons

Битка за Мидвеј је била једна од кључних поморских битака у Другом светском рату. Ова епохална битка одиграла се у близини атола Мидвеј у Тихом океану. Циљ Јапана био је елиминисати преостале америчке носаче авиона и успоставити доминацију на Пацифику.

Битка за Мидвеј је започела 4. јуна 1942. године, Америчке снаге су успеле да разбију јапанске кодове и добију информацију о планираном нападу. Захваљујући томе, Американци су били спремни да организују своју одбрану.

У битци су учествовале јапанске и америчке снаге, са неколико носача авиона и других ратних бродова. Америчке снаге су успеле да открију јапанску флоту и изврше снажан ваздушни напад на њихове носаче авиона. Кроз храброст, тактику и стратегију, Американци су успели да потопе неколико јапанских носача авиона, док су и сами претрпели одређене губитке.

Битка за Мидвеј је била прекретница у рату на Пацифику. Америчка победа оснажила је морал савезничких снага и омогућила даље напредовање према Јапану. Ова битка је показала снагу америчке морнарице и авијације и поставила темеље за касније офанзивне операције.

На данашњи дан, 7. јуна 1942. године, битка за Мидвеј је званично завршена. Америчке снаге су оствариле важну победу над јапанским снагама, што је имало дугорочне последице на даљи ток рата у Пацифику, будући да је у овој бици Јапан изгубио 4 носача авиона, 1 тешку крстарицу, 322 авиона, а број људских жрвата је био 10 пута већи него онај са америчке стране.

1942. Рођен Муамер ел Гадафи

wiki
wiki / Извор: Фото: Wikimedia Commons

Муамер ел Гадафи, рођен на данашњи дан 1942. године, био је либијски политичар и вођа, који је играо значајну улогу у историји Либије током свог дугогодишњег режима. Након војног удара 1969. године, Гадафи је преузео власт и постао вођа Либијске Арапске Џамахирије.

Гадафи је спроводио политику коју је назвао "трећим путем", која је била заснована на антиимперијалистичком, панарапском и социјалистичком програму. У почетку је уживао подршку многих Либијаца, јер је спроводио реформе које су побољшавале животни стандард већине становништва. Међутим, временом је његова власт постала све ауторитарнија, а сматра се да су људска права у Либији била озбиљно угрожена.

Гадафи је такође био познат по својој ексцентричној јавној личности и непредвидивом понашању. Био је често присутан на међународној сцени, изазивајући контроверзе својим изјавама и поступцима. Његова подршка тероризму и насилном мешању у унутрашње послове других земаља донела му је осуду и изолацију од стране међународне заједнице.

Важно је споменути да је Гадафи био импресиониран Титовом независном спољном политиком, као и његовим напорима да одржи неутралност током Хладног рата. Такође је ценио Титову подршку борби против колонијализма у Африци, с обзиром на то да је Гадафи био заговорник панафриканизма и афричког јединства.

Однос између Муамера ел Гадафија и Јосипа Броза Тита био је комбинација сарадње и несугласица. Њих двојица су делили одређене интересе, али су такође имали различите ставове о неким кључним питањима, где је Гадафи увек био на страни радикалнијих и потеза јачег интензитета, док се Тито трудио да у свему буде одмерен, у циљу очувања неутралности.

Гадафи био кључни актер у историјским догађајима у Либији. Његов режим је сведочио турбулентном периоду, укључујући сукобе с другим државама, као што је био рат с Сједињеним Америчким Државама 1986. године и грађански рат 2011. године, који је резултирао његовим свргавањем с власти и смрћу.

Као вођа с дугогодишњом владавином, Гадафи је имао велики утицај на политику и друштво Либије. Његова визија и политика, иако су биле контроверзне, имале су значајан утицај на ток догађаја у земљи и региону. Без обзира на мишљења о њему, Муамер ел Гадафи је био један од најпознатијих политичких лидера свог времена и оставио је трајан печат на историју Либије, Африке, али и света.

1958. Рођен Принс

Foto: Achim Scheidemann / DPA / Profimedia
Фото: Achim Scheidemann / ДПА / Профимедиа / Извор: Фото: Achim Scheidemann / ДПА / Профимедиа

Принс Роџерс Нелсон, или само једоставно Принс, био је изузетно утицајан амерички музичар, текстописац и продуцент. Рођен је 7. јуна 1958. године у Минеаполису, Минесота. Принс је био један од најкреативнијих и најиновативнијих уметника свог времена, истовремено препознатљив по свом јединственом стилу, таленту и енергији на сцени.

Принсова каријера започела је још у тинејџерским годинама. Његов први албум, "Фор You", објављен је 1978. године када је имао само 20 година. Брзо је стекао популарност захваљујући свом стилу који је комбиновао елементе попа, рока, соула, фанка и многих других жанрова. Његови хитови попут "Пурпле Раин", "Kiss", "When Довес Cry" и "Raspberry Берет" постали су класици и обележили су музичку сцену осамдесетих година.

Принс је био познат по својој виртуозности на више инструмената, а посебно на гитари. Био је јединствени текстописац и продуцент, стварајући музику која је истовремено била комерцијално успешна и уметнички изазовна. Његов звук био је препознатљив по јединственом споју електронских елемената, жестоких гитарских рифова и изражајног вокала. Један куриозитет везан за Принса и његов први албум "Фор You" јесте тај да је Принс сам одсвирао сваки инструмент снимљен на плочи - укупно невероватних 27 инструмената.

Утицај Принса на музичку сцену био је огроман. Његова креативност, експериментални приступ и безгранична енергија инспирисали су бројне уметнике. Био је и пионир у музичкој индустрији, борећи се за већу уметничку контролу и независност уметника. Његова ексцентрична личност и јединствени модни стил такође су га учинили иконом моде и стила.

Нажалост, Принс је изненада преминуо 21. априла 2016. године у свом дому у Минеаполису. Његова смрт шокирала је музички свет и оставила празнину коју је тешко попунити. Ипак, његова музика остаје жива и наставља да инспирише нове генерације уметника и остаће заувек као сведочанство о његовом уметничком генију и оставштини која ће надживети време.

1965. Експлозији у јами "Ораси" у руднику мрког угља у Какњу

Foto: YouTube/Printscreen/212 Brdska Brigada Srebrenik
Фото: YouTube/Printscreen/212 Брдска Бригада Сребреник / Извор: Фото: YouTube/Printscreen/212 Брдска Бригада Сребреник

7. јуна 1965. године, у јами "Ораси" у руднику мрког угља у Какњу, догодила се стравична експлозија метана која је имала погубне последице. Експлозија је изазвала разарање припремног ускопа дуж целе дужине, оборила преграде и оштетила механизацију и електроинсталације. Тачан узрок експлозије није могао бити утврђен због разрушеног ускопа и високог нивоа гаса, али се претпоставља да су могући фактори били неисправне сигурносне лампе, нестручно руковање, неисправна електроопрема или употреба прибора за пушење.

Несрећа је однела животе 128 рудара, а на масовност катастрофе утицало је и недовољно познавање радника о функцији и употреби самоспасилаца. Такође, недовољно обавештени о томе како правилно да се заштите, радници су одабрали погрешан правац повлачења и прошли поред отвореног спремишта са самоспасилачким уређајима, које нису користили.

Ова несрећа је била трећа велика рударска несрећа у историји Рудника "Какањ". Претходне две су се догодиле у "Старој јами" 1916. и 1934. године, од којих су укупно погинула 146 радника. Експлозија у јами "Ораси" 1965. године оставила је још дубљу рану. Тог дана је 421 дете остало без очева, 119 супруга без мужева и 148 родитеља без синова. Фонд "Седми јуни" је основан да би се бринуо о образовању деце која су изгубила очеве у овој трагедији.

Након несреће, тела погинулих рудара су премештена и изложена у фискултурној сали, како би грађани Какња могли да им одају почаст и испрате их како доликује. Јама "Ораси" је заувек затворена, а испод улаза у јаму подигнут је споменик у част рударима који су изгубили животе. Имена погинулих рудара заувек ће бити упамћена на мермерном биљежу, подсећајући будуће генерације на жртву коју су поднели у борби за црно злато.

1975. Рођен Ален Ајверсон

Foto: TOM MIHALEK / AFP / Profimedia
Фото: ТОМ МИХАЛЕК / АФП / Профимедиа / Извор: Фото: ТОМ МИХАЛЕК / АФП / Профимедиа

Алан Ајверсон, легендарни амерички кошаркаш, рођен је на данашњи дан 1975. године у Хемптону, савезној држави Виргиниа. Његов животни пут обележен је неустрашивом борбом, како приватно, тако и на терену, где се истицао својим неконвенционалним стилом и непоколебљивом посвећеношћу кошарци.

Ајверсон је стекао популарност током средње школе, где је био изузетно талентован играч. Његов успон на колеџу досегао је врхунац када је као члан колеџ тима Џорџтаун Хоја освојио Нејсмит награду за најбољег колеџ кошаркаша 1996. године. Након импресивне колеџ каријере, Ајверсон је ушао у НБА лигу као први избор на драфту 1996. године, када га је изабрао тим Филделфија Севентисиксерса. Ајверсон је био и остао најнижи и најлакши први пик НБА драфта у историји, што га није спречило да освоји титулу за рукија године.

У својој НБА каријери, Ајверсон је оставио озбиљно наслеђе. Био је познат по својој бриљантној техници, невероватном продору и изузетној брзини. Надимак му је био "Answer". Igrao је за Филаделфија Севентисиксерсе, Денвер Нагетсе, Детроит Пистонсе и Мемфис Гризлисе током своје каријере, али је најпознатији по својим годинама проведеним у Филаделфији. Са Севентисиксерсима је достигао врхунац 2001. године, када је водио тим до финала НБА лиге и освојио награду за најкориснијег играча лиге (МВП). Такође је четири пута био НБА All-Star играч и добио је титулу најбољег стрелца лиге два пута.

Ајверсон је оставио дубок траг својом јединственом појавом и незаустављивом игром. Био је икона уличне кошарке и симбол неустрашивости на терену. Иако је био низак за НБА стандарде, Ајверсон је показао да величина није препрека за постизање великих достигнућа.

Након завршетка своје кошаркашке каријере, Ајверсон се посветио различитим пословним подухватима, укључујући модне линије и музику. Такође је био ангажован као кошаркашки аналитичар и радио као тренер у БИГ3 лиги. Answer је остао синоним за страст према кошарци и симбол непоколебљиве борбе на терену. Његов допринос игри и његова величина као играча заувек ће бити упамћени у свету кошарке.

Након Ајверсонове појаве, НБА лига ће добити заокрет за 180 степени, где ће плејмејкери постати носиоци игре, што је до тог тренутка била ужасна реткост. Пре Ајверсона, плејмејкери, који су били носиоци игре својих тимова били су неки од најелитнијих играча у историји ове игре - Меџик Џонсон и Ајзеја Томас. Данас, због Алена Ајверсона, носилац игре готовог сваког тима игра на позицији 1, те су ови играчи и највеће звезде лиге - Стеф Кари, Кајри Ирвинг, Лука Дончић, Дејм Лилард, Крис Пол и многи други.

1993. Погинуо Дражен Петровић

Foto: DPA / AFP / Profimedia
Фото: ДПА / АФП / Профимедиа / Извор: Фото: ДПА / АФП / Профимедиа

Дражен Петровић, један од највећих кошаркашких талената које је свет икада видео, рођен је 22. октобра 1964. године у Шибенику, Југославија (данашња Хрватска). Одрастао је у спортској породици, где су његов отац и старији брат такође били професионални кошаркаши. Свет је убрзо приметио његову неоспорну кошаркашку генијалност.

Дражен Петровић оставио је дубок траг у европској кошарци. Са 18 година, Петровић је водио свој тим Шибенку до два узастопна финала купа Радивоја Кораћа. Уследила је епизода са Цибоном, где је Дражен прве године освојио првенство и куп Југославије и титулу победника Купа европских шампиона победом против Реал Мадрида 87:78, у којој је Петровић дао 39 поена. Друга титула је дошла следеће године, а Петровић је постигао 22 поона у победи над Жалгирисом, за који је онда играо Арвидас Сабонис. Исте године је освојен и домаћи куп, а Петровић је постигао 46 поена против старог ривала Босне. Петровић је свој трећи европски трофеј освојио 1987. победом у финалу Купу победника купова против Скаволинија, чију је мрежу напунио са 28 поена.

Након ових неколико успешних сезона у Југославији, прешао је у Реал Мадрид, где је бриљирао и постао један од најцењенијих европских кошаркаша свих времена. Освојио је три пута узастопно Куп шампиона, а био је и најбољи стрелац европског првенства 1989. године.

Његова каријера у НБА лиги такође је била импресивна. Након неколико сезона у Портланд Трејлблејзерсима, Петровић је прешао у Њу Џерси Нетсе, где је постао један од најбољих шутера лиге. Његова игра и прецизност у шуту изазивали су дивљење и поштовање, а његове сјајне партије изнедриле су многе рекордне учинке, а ваља истажи и да је Петровић постао ноћна мора највећег играча свих времена - Мајкла Џордана.

Поред клупске каријере, Петровић је био кључни играч југословенске кошаркашке репрезентације. Освојио је сребрну медаљу на Олимпијским играма 1988. године, као и златне медаље на Светском првенству 1986. и Европском првенству 1989. године. Био је истински вођа екипе и један од најбољих кошаркаша света. Такође, након распада Југославије, дражен је био вођа хрватске репрезентације и на Олимпијским играма у Барселони 1992. године, своју репрезентацију је одвео до финала, где су били поражени од стране америчког Дрим тима.

Нажалост, данашњи дан пре равно 30 година у саобраћајној несрећи у Немачкој живот је изгубио кошаркашки Монцарт. Имао је само 28 година. Његова смрт шокирала је кошаркашки свет и оставила празнину коју је тешко попунити. Петровић је оставио трајно наслеђе као један од најталентованијих играча своје генерације, чија је страст према игри и изванредне вештине инспирисала многе младе кошаркаше.

Дражен Петровић био је икона кошарке, чија се спортска величина и данас осећа. Његова посвећеност и страст према кошарци, његов неуморни рад и професионализам поставили су високе стандарде за будуће генерације играча. Памтићемо га као једног од највећих европских кошаркаша свих времена, чија је игра прешла границе терена и остала урезана у срцима љубитеља кошарке широм света. 2002. године, Петровић је уврштен у Неисмит кошаркашку кућу славних.

2015. Преминуо Сер Кристофер Ли

profi
профи / Извор: Профимедиа

Сер Кристофер Френк Карандини Ли био је енглески глумац, певач и официр из Другог светског рата, најпознатији по својим улогама чудовишта у хорор филмовима двадесетог века, као и по улози злог чаробњака Сарумана у трилогији "Господар прстенова" новозеландског редитеља Питера Џексона.

Током Другог светског рата, Ли је био члан специјалне обавештење британске јединице у северној Африци, где је свакодневно обављао и до пет мисија. У овом периоду, Ли је учестовао и у ослобађању Сицилије, а занимљиво је да се попео на вулкан Везув само три дана пред његову последњу ерупцију у марту 1944. године, у којој је страдало 26 италијанских цивила.

Што се глумачке каријере тиче, мора се почети од Дракуле, ког је Ли играо чак девет пута, иако је и сам признао да му је та улога досадила. Поред легендарног вампира, Ли се на филмском платну појављивао и у улогама Франкемштајна, Мумије, Фу Манчуа, Распућина, Мефистофелеса, па чак је свој глас позајмио и самој Смрти у кратком анимираном филму "Добродошли у Дисксвет". Просто је имао стас и глас негативца и овакве улоге чине највећи део његове импозантне глумачке каријере. 

Поред глуме, Ли је и успешан певач, писац, као и читач аудио књига. Кад смо код књига, Ли је био огроман фан Џона Р. Р. Толкина - писца "Хобита" и трилогије "Господара прстенова", књига које је Ли током већег дела свог живота читао једанпут годишње. Такође, од свих чланова глумачке поставе која је учестовала у снимању филмова насталим по Толкиновим делима, једино је Ли имао прилику и част да упозна бога епске фантастике лично, сасвим случајно у једном пабу. 

Ли је преминуо у Челсију (Лондон) 7. јуна 2015. године, свега 10 дана од прославе свог 93. рођендана