few clouds
19°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NA DANAŠNJI DAN: Masakr na Tijananmen trgu, Nenad Zimonjić, Čerčil i još mnogo toga (4. JUN)

04.06.2023. 15:10
Piše:
Srbija Danas/Miloš Labudić
Foto Shutterstock, BBC
Foto Shutterstock, BBC / Izvor: Foto Shutterstock, BBC

Dobro došli u "NA DANAŠNJI DAN", rubriku u kojoj ćemo svakog dana davati kratku retrospektivu najvažnijih istorijskih događaja koji su se desili, zamislite, na današnji dan.

Dogodilo se na današnji dan - 4. jun:

 

NA DANAŠNJI DAN: Radivoj Korać, cirkus, Džoni Vajsmiler i još mnogo toga (2. JUN)

NA DANAŠNJI DAN: Radivoj Korać, cirkus, Džoni Vajsmiler i još mnogo toga (2. JUN)

NA DANAŠNJI DAN: Merilin Monro, viski, Karl Marks, anatomija i još mnogo toga (1. JUN)
NA DANAŠNJI DAN: Franc Kafka, studentske demonstracije, Džesi Džejms i još mnogo toga (3. JUN)

NA DANAŠNJI DAN: Franc Kafka, studentske demonstracije, Džesi Džejms i još mnogo toga (3. JUN)


NA DANAŠNJI DAN: Merilin Monro, viski, Karl Marks, anatomija i još mnogo toga (1. JUN)

1887. Osnovan Pasterov institut

profi
profi / Izvor: Profimedia


Pasterov institut je osnovan na današnji dan 1887. godine u Parizu od strane francuskog biologa Luja Pastera i Emila Ruoe. Institut je postao poznat po svojim istraživanjima u oblasti mikrobiologije, imunologije i prevencije zaraznih bolesti.

Luj Paster je bio renomirani francuski naučnik koji je ostavio trajan uticaj u polju mikrobiologije i vakcinacije. On je razvio metodu pasterizacije, koja je revolucionarizovala proces konzervisanja hrane i sprečila širenje zaraznih bolesti. Pored toga, Paster je takođe bio poznat po svojim istraživanjima o vakcinaciji protiv besnila i drugih bolesti.

Emil Ruoa je bio mladi naučnik koji je radio sa Pasterom i bio ključni saradnik u osnivanju ovog instituta. On je igrao važnu ulogu u proučavanju difterije i razvoju prve efikasne vakcine protiv ove bolesti.

Pasterov institut  je postao jedan od vodećih centara za istraživanje infektivnih bolesti i njihovu prevenciju. Kroz godine, institut je doprineo brojnim otkrićima u polju medicine, uključujući razvoj vakcine protiv tuberkuloze, poliomijelitisa, žute groznice i drugih bolesti. Takođe je bio ključan u istraživanju virusa HIV-a.

Danas, Pasterov institut nastavlja da bude istaknuti centar za istraživanje i obrazovanje u oblasti biomedicine. Njegovi naučnici rade na raznim poljima, od fundamentalnih istraživanja mikroorganizama do primene novih terapija i vakcina.

1940. Vinston Čerčil održao čuveni govor "Borićemo se na morima i okeanima"

profi
profi / Izvor: Profimedia

je poznati govor koji je održao britanski premijer  tokom Drugog svetskog rata. Ovaj govor je održan 4. juna 1940. godine, samo nekoliko dana nakon evakuacije savezničkih trupa iz Dunkirka.

U svom govoru, održanom na današnji dan 1940. godine, svega par dana nakon uspešno završene operacije Dinamo, Čerčil je inspirisao britanski narod i pozvao na odlučnost i hrabrost u suočavanju sa nacističkom pretnjom. Izražavao je veru u pobedu, bez obzira na prepreke i teškoće koje su se nalazile pred Britanijom. Govor je postao simbol hrabrosti, istrajnosti i otpora tokom Drugog svetskog rata.

Čerčil je istakao važnost britanske mornarice i njihovu ulogu u odbrani zemlje. Rekao je: "Borićemo se na morima i okeanima, borićemo se sa sve većom samopouzdanosti i sve jačom snagom u vazduhu. Branili ćemo našu domovinu, bez obzira na to kakve bi mogle biti posledice. Borićemo se na plažama, na pristaništima, na poljima i ulicama, borićemo se u planinama; nikada se nećemo predati."

Ovaj govor je postao ikoničan simbol britanskog otpora i hrabrosti tokom Drugog svetskog rata. On je podigao moral nacije i ojačao odlučnost da se nastavi borba protiv nacističke Nemačke. Govor je postao jedan od najpoznatijih i najinspirativnijih govora u istoriji i odražava Čerčilovu vođstvo i retoričke veštine u vremenima velikih iskušenja.

1942. Od posledica ranjavanja preminuo Rajnhard Hajdrih

profi
profi / Izvor: Profimedia

Rajnhard Hajdrih bio je visoki nacistički zvaničnik, poznat po svom brutalnom i efikasnom radu tokom Drugog svetskog rata. Rođen je 7. marta 1904. godine u Haleu, Nemačka. Bio je jedan od najbližih saradnika Hajnriha Himlera i ključna figura u organizaciji holokausta.

Hajdrih je bio jedan od arhitekata i rukovodilaca SS-a, nacističke tajne policije (Gestapo) i Ziherhajtsdinsta (SD). On je bio jedan od glavnih organizatora i izvršitelja Holokausta, sa odgovornošću za deportaciju i ubistvo miliona Jevreja, kao i drugih grupa, koje su bile proganjane od strane nacističkog režima.

Njegova najpoznatija uloga bila je organizacija konferencije na Vanzeu 1942. godine, gde su nacisti formalizovali planove za sistematsko istrebljenje evropskih Jevreja. Ovaj sastanak je bio ključan za koordinaciju genocidne kampanje koja je usledila.

Hajdrih je bio poznat kao nemilosrdan i okrutan čovek. Bio je poznat po svojoj efikasnosti u suzbijanju otpora i brutalnom postupanju prema protivnicima nacističkog režima. Bio je poznat i kao "Protektor Češke" nakon što je postavljen za vođu nacističke okupacije Čehoslovačke.

Zbog svih svojih zločina, on je postao meta savezničkog atentata. 27. maja 1942. godine, izvršena je akcija "Operacija Antropoid" u Pragu, gde su češki partizani upucali Hajdriha. Iako je preživeo napad, njegove povrede su bile teške i umro je na današnji dan 1942. godine od komplikacija izazvanih ranama.

Hajdrihova smrt izazvala je oštar odgovor nacističkog režima. Nacisti su izveli okrutnu osvetu nad češkim stanovništvom, izvršivši masovna hapšenja, mučenja i pogubljenja.

1975. Rođena Andželina Džoli

profi
profi / Izvor: Foto: Profimedia/PARAMOUNT PICTURES


Američka filmska i televizijska glumica, reditelj, manekenka i ambasador dobre volje Visokog komesarijata UN za izbjeglice, Anđelina Džoli, rođena je na današnji dan 1975. godine u Los Anđelesu, Kalifornija.

Džoli je ostvarila impresivnu karijeru kao glumica, dobivši brojne nagrade i priznanja za svoje uloge. Glumila je u velikom broju holivudskih filmova, među kojima se izdvajaju njene uloge u filmovima "Lara Kroft: Pljačkaš grobova", "Gospodin i gospođa Smit", "Grdana: Zla vila", "Aleksandar" i "Razmena".

Pored svoje glumačke karijere, Džoli je poznata po svojoj humanitarnoj aktivnosti. Posvećena je borbi za ljudska prava, posebno za prava žena, dece i izbeglica. Kao specijalna izaslanica UNHCR-a, posvetila se radu sa izbeglicama širom sveta, posebno u ratom pogođenim područjima.

Džoli je takođe poznata po svojoj porodičnoj dinamici, usvajanju dece iz različitih zemalja i različitih etničkih pozadina. Ona je majka šestoro dece, od kojih su neka usvojena iz zemalja kao što su Kambodža, Vijetnam i Etiopija.

Njena hrabrost i aktivizam izvan glumačke karijere privukli su pažnju širom sveta. Džoli je višestruko nagrađivana za svoj humanitarni rad, a 2013. godine primila je i titulu specijalne izaslanice UN-a.

Njen stil života, modni izbori i lična snaga često su inspiracija za mnoge ljude širom sveta. Ona je postala ikona stila i inspiracija mnogima da se posvete humanitarnom radu i pomognu onima kojima je to najpotrebnije.

1976. Rođen Nenad Zimonjić

profi
profi / Izvor: Profimedia


Legenda srpskog i svetskog tenisa, igrač koji se istakao kao jedan od najuspešnijih dubl igrača u savremenoj teniskoj istoriji, naš Nenad Zimonjić rođen je na današnji dan 1976. godine u Beogradu.

Svoju tenisku karijeru započeo kao singl igrač, ali je kasnije pronašao svoje pravo mesto u dubl konkurenciji. Poznat je po svom snažnom servisu, izvanrednom osećaju za igru na mreži i taktičkoj inteligenciji. Sa svojim dugogodišnjim partnerom, Danijelom Nrstorom, osvojio je brojne titule na turu, među kojima i dve Gren Slam titule na Ronal Garosu i Vimbldonu. U dubl konkurenciji, bio je jedan od vodećih tenisera sveta i dostigao je broj jedan na ATP rang listi u dublu.

Zimonjić je takođe imao značajnu ulogu u Dejvis Kup timu Srbije, koji je osvojio titulu 2010. godine. Njegovo iskustvo, liderstvo i igra na visokom nivou doprineli su uspehu tima. Takođe, na prvom ikad turniru ATP Kup, on je sa trenerske pozicije vodio srpski tim do titule prvaka u Australiji.

Van terena, Zimonjić je poznat po svojoj ljubaznosti, skromnosti i posvećenosti tenisu. Svojim primerom inspirisao je mlade tenisere i postao uzor mnogima u Srbiji i širom sveta. Zimonjić jeste i ostaće jedna od najvećih i najvažnijih ličnosti u istoriji srpskog tenisa.

1984. Objavljen album "Born in the USA" Brusa Springstina

profi
profi / Izvor: Profimedia

"Born in the USA" je sedmi studijski album američkog rok muzičara Brusa Springstina, objavljen 1984. godine na današnji dan.

Album se ističe po svojoj energičnoj i emotivnoj muzici, kombinujući različite žanrove poput roka, folka i popa, a tekstualno, "Born in the USA" istražuje teme poput patriotizma, problema radničke klase, ratnih veterana i socijalne nepravde.

Naslovna pesma, "Born in the USA", postala je veliki hit i postigla globalni uspeh. Pesma je kritički sagledavala rat u Vijetnamu i njegove posledice na američke vojnike, ali je mnogi nisu razumeli u pravom svetlu baš zbog energičnog zvuka i keči refrena.

Ovaj album je obeležio prekretnicu u karijeri Brusa Springstina, postavši jedan od njegovih najprepoznatljivijih i najuspešnijih projekata. Njegove pesme i tekstovi odražavaju snagu i patnju američkog radničke radničke klase, ostavljajući snažan utisak na slušaoce.

"Born in the USA" je malo muzičko remek-delo koje je obeležilo osamdesete godine i ostavilo dubok trag u svetu rok muzike. I danas se smatra klasikom i esencijalnim delom Springstinaove diskografije.

1989. Masakr na Tijananmen trgu

profi
profi / Izvor: Profimedia

Događaji koji su se odigrali na Tijananmen trgu 4. juna 1989. godine predstavljaju jedan od najmračnijih trenutaka u modernoj kineskoj, ali i svetskoj istoriji. Toga dana, kineske vlasti su intervenisale kako bi suzbile studentske demonstracije, koje su se održavale na trgu, a koje su zahtevale veću demokratizaciju zemlje.

Demonstranti su izražavali svoje nezadovoljstvo autoritarnim režimom i tražili političke reforme. Međutim, kineska vlada je odlučila da upotrebom sile prekine proteste. Vojska Narodne oslobodilačke armije i policijske snage su upotrebile oružje, tenkove i suzavac protiv mirnih demonstranata.

Zvanični podaci govore da je poginulo oko 300 ljudi, dok je više hiljada povređeno. Međutim, prema izveštajima većine svetskih medija, broj žrtava mogao bi biti značajno veći. Tačan broj žrtava nikada nije saopšten, a vlada je sprovela cenzuru i ograničila pristup informacijama o događaju.

Tridesetu godišnjicu masakra na Tijananmen trga obeležilo je preko 100.000 ljudi u Hong Kongu i širom sveta 2019. godine. Ovaj datum se i danas smatra veoma osetljivom temom u Kini, gde se rasprava o događajima i dalje strogo ograničava.

1996. Izašao "Load" grupe Metalika

Foto: Youtube/Printscreen/Pablo Vera
Foto: Youtube/Printscreen/Pablo Vera / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Pablo Vera

Album "Load" grupe Metalika predstavlja značajno poglavlje u njihovoj muzičkoj karijeri. Objavljen 4. juna 1996. godine, album je bio šesti studijski album benda i predstavljao je značajnu promenu u zvuku i stilu benda.

"Load" je bio prvi album Metalike koji je eksperimentisao sa različitim žanrovima, donoseći elemente alternativnog rocka, bluza i grandža, dok je istovremeno zadržao karakterističan zvuk benda. Album je doneo osveženje i novu dimenziju u njihovu muziku, izazivajući izrazito podeljene reakcije kako fanova, tako i kritičara.

Na albumu se ističu neki od najpoznatijih hitova poput "Until It Sleeps", "King Nothing", "Hero of the Day" i "Bleeding Me". Svaka pesma na albumu nosi jedinstvenu atmosferu i tekstualnu dubinu, istražujući teme ličnog identiteta, unutrašnje borbe i društvenih pitanja.

Iako su fanovi bili podeljeni u vezi sa zvukom i stilom albuma, "Load" je uspeo da osvoji široku publiku i postigne veliki komercijalni uspeh. Debitovao je na prvom mestu Billboard 200 liste i dobio multiplatinastu sertifikaciju.

"Load" ostaje značajan deo diskografije Metallice, predstavljajući prekretnicu u njihovom zvuku i evoluciju benda. Album je pokazao da Metallica može da istražuje nove muzičke horizonte i da se prilagođava promenama vremena, dok istovremeno zadržava svoju autentičnost i energiju koja je karakteriše, a upravo ova sposobnost benda obeležiće i nastavak njegove karijere.