Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА ДАНАШЊИ ДАН: Франц Кафка, студентске демонстрације, Џеси Џејмс и још много тога (3. ЈУН)

03.06.2023. 10:28
Пише:
Србија Данас/Милош Лабудић
Foto: Wikipedia/Shutterstock/Printscreen/artnews
Фото: Wikipedia/Shutterstock/Printscreen/artnews / Извор: Фото: Wikipedia/Shutterstock/Printscreen/artnews

Добро дошли у "НА ДАНАШЊИ ДАН", нову СД рубрику у којој ћемо сваког дана давати кратку ретроспективу најважнијих историјских догађаја који су се десили, замислите, на данашњи дан.

Догодило се на данашњи дан - 3. јун:

НА ДАНАШЊИ ДАН: Радивој Кораћ, циркус, Џони Вајсмилер и још много тога (2. ЈУН)

НА ДАНАШЊИ ДАН: Радивој Кораћ, циркус, Џони Вајсмилер и још много тога (2. ЈУН)

НА ДАНАШЊИ ДАН: Мерилин Монро, виски, Карл Маркс, анатомија и још много тога (1. ЈУН)

НА ДАНАШЊИ ДАН: Мерилин Монро, виски, Карл Маркс, анатомија и још много тога (1. ЈУН)

НА ДАНАШЊИ ДАН: Клинт Иствуд, Битка на Чегру, Хари Потер и још много тога (31. МАЈ)

НА ДАНАШЊИ ДАН: Клинт Иствуд, Битка на Чегру, Хари Потер и још много тога (31. МАЈ)

1871. Џеси Џејмс са својом бандом опљачкао Обокок банку

Courtesy Everett Collection
Courtesy Everett Collection / Извор: Фото: Profimedia/Courtesy Everett Collection

Џеси Вудсон Џејмс, рођен 5. септембра 1847. године у Карнију, Мисури, САД, био је једна од најпознатијих и најозлоглашенијих личности америчког Дивљег запада. 

Џеси Џејмс је био вођа банде која се састојала од искусних разбојника, међу којима су били његов брат Френк Џејмс и Коул Јанг. Њихова банда је била позната по дрским пљачкама банака и возова широм Дивљег запада. Њихове методе су биле тактичне и прецизне, а њихова храброст и брзина су постали легендарне.

Један од најпознатијих злочина банде Џесија Џејмса догодио се на данашњи дан, 1871. године, када су опљачкали Обокок банку и успели да се домогну невероватних 15.000 долара. Ова пљачка је привукла пажњу јавности због изузетно високог износа који су успели да похарају.

Иако су били прогоњени од стране закона, Џеси Џејмс и његова банда су успевали да избегну хапшење изнова и изнова. Њихова популарност међу народом је расла због њиховог бунта против индустријске револуције и корумпираног система. Постали су симбол отпора и хероји за многе људе који су били незадовољни новим друштвеним променама. 

1899. Умро Јохан Штраус Млађи

profi
профи / Извор: Профимедиа

Јохан Штраус Млађи, познат као краљ валцера, био је аустријски композитор и диригент, рођен у Бечу. Штраус је одрастао у музикалној породици и брзо је показао изузетан таленат за музику. Следио је стопе свог оца, Јохан Штрауса Старијег, такође познатог композитора, и постао је водећа фигура у свету валцера.

Штраус је стекао велику популарност својим веселим, елегантним и романтичним композицијама. Његови валцери, полке и маршеви освојили су срца публике широм Европе. Његова најпознатија дела укључују "На лепом плавом Дунаву", "Причу из Бечке шуме" и "Утицај Месечине". Његова музика је одражавала дух Беча и постала је симбол елегантног плеса и друштвеног живота тог времена.

Смрт Јохана Штрауса Млађег догодила се на данашњи дан, 3. јуна 1899. године, у Бечу. Његова смрт је била велики губитак за музички свет. Сахрањен је на бечком Централном гробљу, где почива уз остале великане музике.

Заоставштина Јохана Штрауса Млађег остала је неизбрисива. Његова музика и даље живи као део класичног репертоара и често се изводи на концертима и баловима. Његов утицај на музику и плес је немерљив, а његови валцери су постали симбол Беча и музичке културе тог времена. Јохан Штраус Млађи је оставио наслеђе које ће заувек бити везано за лепоту, романтику и елеганцију бечког живота.

1924. Умро Франц Кафка

profi
профи / Извор: Профимедиа

Франц Кафка, један од најзначајнијих писаца 20. века. Рођен у Прагу 1883. године, Кафка је оставио неизбрисив траг у свету књижевности са својим јединственим стилом и темама везаним за човекову позицију у свету и његово психичко стање изазвано новим, административним поретком. 

Приватни живот Франца Кафке био је обележен интроспекцијом и унутрашњим сукобима. Био је повучен и често се борио са самопоуздањем и анксиозношћу. Његов однос са оцем био је проблематичан, а многи сматрају да су његове породичне и емоционалне потешкоће имале велики утицај на његово стваралаштво.

Кафка је пронашао инспирацију за своја дела у сопственим сновима, фантазијама и осећањима изолације и беспомоћности, а осуда новог администратовног светског поретка долази из чињенице да је сам Кафка годинама радио као чиновник у осигуравајућој кући у Прагу. Његови романи и приче истражују теме као што су бирократија, апсурдност живота, тајанственост и непостојање индивидуалне слободе. Његов стил писања карактеришу сложене метафоре, тамна атмосфера и критика друштвених норми.

Његова најпознатија дела обухватају роман "Процес" и причу "Метаморфоза". "Процес" прати причу о човеку који се суочава са нелогичностима и неправдом система, док "Метаморфоза" приказује трансформацију главног јунака у огавног инсекта и истражује осећај отуђења и изолације.

Нажалост, Кафка није доживео признање за своје радове за живота. Његови рукописи су остали углавном необјављени и непознати широј публици. Тек након његове смрти, његов пријатељ и издавач Макс Брод је објавио већи део његовог стваралаштва.

Смрт Франца Кафке, која се десила данашњи дан, 3. јуна 1924. године, обележила је крај једне изузетне списатељске каријере, али његово наслеђе је остало живо и постало кључно за развој модерног књижевног правца. Његови радови су инспирисали генерације писаца и читалаца, а Кафка се сматра једним од највећих писаца 20. века. Његова дела и даље интригирају и изазивају размишљање, чиме нас подсећају на снагу књижевности да отвори врата ка дубљим тајнама људског постојања.

1940. Окончана операција Динамо

wiki
wiki / Извор: Фото: Wikimedia Commons

Операција Динамо, у чијим су акцијама последњи војници баш на данашњи дан напустили обале француске, представљала је један од највећих и најхрабријих војних подвига у Другом светском рату. Ова операција је била масовна евакуација савезничких војника из луке Данкерк у северној Француској и трајала је од 26. маја до 4. јуна 1940. године. 

Када су немачке снаге напредовале и окружиле савезничке трупе на плажама Данкерка, ситуација је деловала безнадежно. Међутим, британске и француске војнике, суочене са блиском смрћу, погледао је Бог и они ће бити спасени у највећој војној евакуацији у историји. Операција Динамо је била назив за ову масовну операцију спасавања.

Током десет дана, бродови различитих величина, укључујући ратне бродове, трговачке бродове, рибарске чамце и чак приватне бродове, превозили су савезничке војнике преко Ламанша до Велике Британије. Током овог подвига, преко 338.000 војника је евакуисано, укључујући британске, француске, белгијске и канадске снаге.

Операција Динамо је представљала огроман успех за савезничке снаге, омогућивши им да спасу велики број војника који би иначе били заробљени или погинули. Ова евакуација је дала морални подстрек савезницима и постала симбол храбрости, солидарности и издржљивости у тешким временима.

Међутим, важно је напоменути да је операција Динамо такође оставила за собом горки укус, с обзиром да су многи војници морали да оставе оружје и опрему, а велики део технике је уништен или заплењен од стране немачких снага. Ипак, ова операција је имала велики утицај на исход рата, пружајући савезницима драгоцено време и прилику да се поново организују и боре против нацистичке агресије.

Данас се Операција Динамо сматра једним од најизузетнијих тренутака у војној историји, где су људскост и солидарности спасили преко 300,000 људских живота. 

1967. Песма "Респецт" Арете Френклин избила на прво Билборт Хот 100 листе

Courtesy Everett Collection
Courtesy Everett Collection / Извор: Фото: Profimedia/Courtesy Everett Collection

Ванвременски класик, песма "Респецт" Арете Френклин, објављена је 1967. године и постала је један од најпознатијих хитова у историји музике. Не постоји прецизан податак тачно ког датума је песма обављена, па ћемо ми прославити тренутак када је избила на прво место Билборд Хот 100 листе. 

"Респецт" је оригинално написана и изведена од стране Отиса Рединга 1965. године, али је Aretha Франклин донела своју јединствену интерпретацију која је постала препознатљива широм света. Песма је постала химна женске снаге, солидарности и захтева за поштовањем.

Текст песме говори о природи људског љубавног односа, а Арета пева о жени која тражи поштовање од свог партнера и не прихвата ништа мање од тога. Песма је постала израз борбе за једнакост и оснаживање жена.

Мелодија и вокална изведба Арете Франклин су учинили "Респецт" изузетно снажном песмом. Са својом енергичном изведбом и препознатљивим рефреном "Р-Е-С-П-Е-Ц-Т, финд оут what ит меанс то ме", песма је постала химна генерација.

"Респецт" је не само постала један од највећих хитова Арете Франклин, већ је и катализатор за промене у музичком и друштвеном пејзажу. Песма је постала симбол борбе за права жена, црначких заједница и борбе за социјалну правду.

1968. Почетак студентских демонстрација у Југославији

wiki
wiki / Извор: Фото: Wikimedia Commons

У Београду, а потом и у другим универзитетским центрима у Југославији, почеле су студентске демонстрације, прве у комунистичкој Југославији - Загребу, Љубљани и Сарајеву. Демонстранти су организовали масовне митинге, маршеве, штрајкове глађу и студентске окупације универзитетских простора.

Протест је био организован против привилегија комунистичких функционера, незапослености и угрожавања основних демократских права. 

У свим новинским реакцијама, као и на телевизији, уведена је најстрожа цензура, где су представници полиције били присутни у свим медијским кућама и надгледали шта се пласира. 

У новинама, у таблоидном маниру, текстови су говорили о "шачици криминалаца", "студентима који неће да уче" и генерално о, како је навођено, одличном положају студената у односу на друге друштвене групе и да ако неко нема право да се жали, то су оне управо студенти. 

Многе млађе генерације, које нису биле присутне ја земљи за време ових демонстрација, за овај догађај први пут су чуле у филму "Варљиво лето '68", где је овом догађају посвећена посебна пажња. 

Седам дана након што се студентима преко ТВ Београд обратио председник СФРЈ Јосип Броз Тито, који је подржао студенте и обећао им брже решавање друштвених проблема, студентске демонстрације су окончане. 

1986. Рођен Рафаел Надал

profi
профи / Извор: Профимедиа

Рођен 3. јуна 1986. године у Манакору на Мајорки, Надал је своју тениску каријеру започео веома млад. Са само 15 година, постао је професионални тенисер, а убрзо је освојио свој први турнир на АТП туру.

Надал је познат по својој доминацији на шљаци, где је постао прави стручњак. Освојио је чак 14 титула на Ролан Гаросу, што га чини најуспешнијим играчем у историји овог турнира. Такође је освојио бројне титуле на другим турнирима, укључујући УС Опен, Wimbledon и Аустралиан Опен и тренутно дели прво место у историји мушког тениса по броју освојених Грен Слем титула са Новаком Ђоковићем. Тренутно обојица имају по 22 Грен Слем титуле. 

Надалову игру карактерише изузетну снага, брзина и агресивност. Његова невероватна физичка кондиција и ментална издржљивост омогућавају му да се избори са најтежим противницима и да пружи спектакуларне мечеве. Борбеност на терену, као и невероватна радна етика, у комбинацији са једним од најбољих форхенда у историји игре, довешће га до епитета једног од најбољих спортиста у историји ове игре.

1989. Почетак масакра на Тјенанмену

profi
профи / Извор: Профимедиа

Масакр на тргу Тиананмен 1989. године у Кини представља један од најозлоглашенијих догађаја у савременој историји. Почетком 1989. године, студентски протести започели су у Пекингу и другим градовима широм Кине. Протести су покренути као израз незадовољства политичким, социјалним и економским питањима.

Протести су се углавном одвијали на Тјананмен Тргу у Пекингу, где су се окупљали десетине хиљада студената и других грађана. Демонстранти су тражили већу политичку демократију, већу слободу изражавања, борбу против корупције и социјалну правду.

Протести су трајали око шест недеља, а званично су почели 15. априла 1989. године. Демонстранти су организовали мирне протестне маршеве, штрајкове глађу, постављали захтеве и тражили дијалог са властима. Успели су да привуку пажњу медија и подршку широм земље и света.

Циљ протеста био је постизање политичких реформи и веће демократије у Кини. Демонстранти су се супротстављали ауторитарном режиму Комунистичке партије Кине и тражили веће политичке слободе за грађане. Међутим, власти су показале све мање стрпљења и спремности за преговоре.

3. јуна 1989. године, биће означен почетак краја ових протеста, када ће припадници кинеске војске и безбедносних снага одабрати пут насиља, а пошто је овај догађај од изузетног историјског и социјалног значаја, њему ће бити сутра, 4. јуна, бити посвећен још један текст у овкриу рубрике "НА ДАНАШЊИ ДАН".

2016. Умро Мухамед Али

profi
профи / Извор: Профимедиа

Мухамед Али, рођен као Касијус Марселус Клеј, био је легендарни амерички боксер, хуманитарац и друштвени активиста. Рођен је 17. јануара 1942. године у Луивилу, у савезној држави Kentucky. Још као дете показивао је изузетан таленат за бокс, а почео је тренирати у раној младости. Његов пут до славе започео је освајањем златне медаље на Олимпијским играма 1960. године.

Али је изградио запањујућу професионалну боксерску каријеру. Освојио је светски шампионат тешке категорије три пута и постао један од најпрепознатљивијих и најцењенијих спортиста свих времена. Његова брза и техника "летећег лептира" привлачила је пажњу публике широм света. Његова најпознатија борба је она против Џоа Фрејзера у "Трилеру у Манили" 1975. године.

Али је такође био познат по свом преласку у ислам и промени свог имена из Касијус Клеј у Мухамед Али. Његов прелазак на ислам изазвао је контроверзе и изазвао расправе, али је он остао чврст у својим уверењима и борио се за права муслимана и афроамеричке заједнице.

Када је Сједињене Америчке Државе увеле војни обавезни систем за Вијетнамски рат, Али је одбио да се пријави за војску из моралних и верских разлога. Био је спреман суочити се с дуготрајним судским процесима и остати без могућности такмичења у свом спорту. То је имало огроман утицај на његову каријеру и изазвало поделе у мишљењима јавности, због овога ће му и бити одузета титула светског шампиона у тешкој категорији и то ван ринга. 

Али је преминуо 3. јуна 2016. године у Скотсдејлу, у Аризони. Оставио је неизбрисив траг не само као један од највећих боксера, већ и као један од најбољих спортиста уопште.