Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА ДАНАШЊИ ДАН: НАТО бомбардовање, Битлси, "Отац на службеном путу", Мајкл Џордан и још много тога (20. МАЈ)

20.05.2023. 08:12
Пише:
Србија Данас/Милош Лабудић
NASLOV
НАСЛОВ / Извор: Фото: Shutterstock/NBA

Добро дошли у "НА ДАНАШЊИ ДАН", нову СД рубрику у којој ћемо сваког дана давати кратку ретроспективу најважнијих историјских догађаја који су се десили, замислите, на данашњи дан.

1498. Васко да Гама стиже у Индију
vasko
васко / Извор: Профимедиа

Португалски морепловац Васко да Гама стиже у Калкуту и овим званично постаје први човек који је поморским путем стигао од Европе до Индије.

Пловидба је започета 1497. године са четири брода који су кренули из Португалије, пловили уз западну Афричку обалу, а након Рта добре наде запловили Индијским океаном и тако стигли до свог одредишта.

Овим је отворен безбеднији и бржи - поморски пут од Европе до Индије, који је био од изузетног значаја за трговину.

Да Гама се у родни Португал вратио 1499. године, где су га свечано дочекали као хероја.

1609. Шекспирови сонети објављени у Лондону

šeki
шеки / Извор: Профимедиа

Шекспир је написао 154 сонета, они су контраверзно објављени у "кватру" на данашњи дан 1609. под називом "Шекспирови сонети: Досад никад одштампани".

Објављивање ове збирке, која се сматра једном од најбољих збирки сонета уз Петраркин "Канцонијер", и даље носи са собом облак мистерије, а он се тиче њеног објављивача - Томаса Тропа.

Не зна се, нити ће се сазнати, али постоји сумња да је Троп користио фалсификат Шекспировог потписа како би добио ауторска права за објављивање.

Теме које прожимају Шекспирове сонете јесу пролазност времена, морал, љубав, лепота, неверство и љубомора.

Сонети су распоређени у три целине, где је прва "Рађање" где се апострофира "врли младић", средња посвећена "Супарничком песнику" и последња целина од 28 сонета који апострофирају "Црну даму" којој је касније наша група Смак посветила песму.

1873. Патентиране прве плаве "Левиске"

levi
леви / Извор: Профимедиа

Леви Штраус и Џејкоб Дејвис патентирају прве панталоне од плавог џинса са бакарним заковицама.

Левиске какве познајемо и данас патентиране су на данашњи дан пре тачно 150 година

Ванвременски класик живи и дан данас и још увек је симбол квалитета, а за неке и икона неких бољих времена у којима су сви носили легендарни "Петсто кец".

1917. Потписана Крфска декларација

dekl
декл / Извор: Фото: Wikipedia

На бази самоопредељења народа и демократским принципима, представници Срба, Хрвата и Словенаца потписују стварање заједничке, јединствене, слободне и независне државе која ће бити уставна, демократска и парламентарна монархија која ће на свом челу имати династију Карађорђевића

1927. Чарлс Линдберг полази из Сент Луиса на први самостални прекоокеански лет авионом

sasda
сасда / Извор: Профимедиа

Авионом имена "Дух Сент Луиса" амерички авијатичар Чарлс Линдберг извешће први успешни самостални лет преко Атлантског океана и након 33 часа од полетања слетеће у Париз.

Овај догађај заувек ће важити за један од најважнијих тренутака у историји светске авијације. Линдберг ће касније за своју аутобиографију, која је добила име по авиону, "Дух Сент Луиса" добити Пулицерову награду.

На исти датум 1932. године, Амелија Ерхарт напушта Њуфаундленд у својој мисији да постане прва жена која ће самостално прелетети Атлантик.

1956. Термонуклеарна бомба бачена из авиона изнад Маршалских острва

bomba
бомба / Извор: Профимедиа

Сједињене Америчке Државе су у периоду од 1946. до 1958. године спровеле низ од 67 нуклеарних тестова на Маршалским острвима, од којих се један одиграо баш на данашњи дан.

23 од ових 67 тестирања, укључујући и ово, одиграло се на острву Бикини. Мрачна историја овог раја на земљи који је постао поксични нуклеарни пакао приказана је у многим документарним филмовима и емисијама, где се говори о последицама нуклеарног отпада на животну средину и здравље становништва. 

Становништво овог острва до данашњег дана се није опоравило од ових тестова.

1967. BBC забрањује песму "А Day ин the Лифе" групе Битлс 

bitlsi
битлси / Извор: Фото: Profimedia/Courtesy Everett Collection

Битлси су током своје десетогодишње "владавине" били колико популарни, толико и контраверзни.

Једна у низу контраверзи везана за ову ексцентричну четворку била је и она везана за песму "А Day ин the Лифе" са њиховог чувеног албума "Сгт. Pepper’s Lonely Хеартс Цлуб Банд".

Због спомињања психоактивних супстанци у тексту песме, BBC је одлучио да је забрани. Ипак, то је изазвало само контраефекат јер је песма постала култни класик.

1983. Излази ванвременски хит групе Полис "Every Breath You Таке"

police
полице / Извор: Профимедиа

Свакако једна од најпознатијих рок-балада свих времена и апсолутно највећи хит енглеског састава The Полице данас слави свој 40. рођендан.

Нежан ритам, Стингов анђеоски глас у комбинацији са мрачним и застрашујућим текстом о ухођењу партнера и дан данас једнако леди крв у жилама и доноси позитивне вибрације слушаоцима овим склопом несклопивих елемената. Многи су ову комбинацију препознали као суву генијалност, те је песма освојила престижну Греми награду у категорији за Песму године.

1985. Кустуричин "Отац на службеном путу" осваја Златну палму на фестивалу у Кану

otac
отац / Извор: Профимедиа

Један од бисера југословенске кинематографије и Кустуричиног изванредног опуса понео је највише одликовање на Канском филмском фестивалу и тиме се великим словима уписао у богату историју европског филма.

- У овом филму нисам желео да будем ни судија ни тумач историје. Хтео сам да прикажем драму шестогодишњег дечака чији је отац био жртва историјског периода у коме су људи из југословенске безбедностне службе, који су се сами одупирали стаљинизму, чинили грешке... - стоји као Кустуричин цитат на званичној страници Канског филмског фестивала.

2016. године, Југословенска кинотека овај филм увршта у своју листу од 100 српских играних филмова који су проглашени за културно добро од великог значаја.

1991. Мајкл Џордан по други пут осваја МВП трофеј

majkl
мајкл / Извор: Профимедиа

У фантастичној 1990/91 сезони, Чикаго Булси постали су шампиони НБА лиге, а Мајкл је имао једну од најквалитетнијих индивидуалних сезона у историји кошарке.

Џордан је у просеку бележио 31.5 поена, 6.0 скокова, 5.5 асистенција и 2.7 украдених лопти по утакмици, што му је омогућило да практично освоји скоро све што се могло освојити

У овој сезони, Мајкл је био члан идеалне петорке НБА лиге, члан идеалне дефанзивне петорке НБА лиге, учествовао је у Ол-Стар утакмици и као круна фантастичне сезоне, уз шампионски прстен, у Џорданове шаке пао је и његов други МВП трофеј.

1999. Разрушена болница у НАТО бомбардовању Београда

bombardovanje
бомбардовање / Извор: Фото: Танјуг/Владимир Димитријевић

Данас обележавамо и годишњицу бомбардовања и разарања КБЦ "Драгиша Мишовић" у Београду, у коме је живот изгубило троје пацијената, седам гардиста и један чувар.

У овом нападу, уништена је зграда неурологије, а велику штету претрпеле су и зграде дечије и гинеколошко-акушерске клинике.

Имена погинулих у овом догађају не смемо заборавити и овде стоје као подсетник гнусног злочина над невиним српским становништвом:

Војници Гардијске бригаде Александар Бајин, Горан Вережан, Предраг Игњатовић, Бранимир Крњајић, Славиша Миљковић, Војин Пејчиновић и Драган Танкосић и пацијенти Бранка Бошковић, Зора Бркић и Радосав Новаковић. Слава им!