Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА ДРУГОМ КРАЈУ СВЕТА, КОРОНА КОСИ! У жаришту омикрона и по 20.000 новозаражених

11.12.2021. 16:49
Пише:
Србија Данас/Телеграф
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Имамо више пацијената него у било ком тренутку до сада, каже медицинска сестра Кејти Сефтон, која је и асистент менаџера болнице "Спероу" у Мичигену

Свет се пуне две године бори са пандемијом и таман када помислимо да корона вирус креће да попушта стисак, појави се нови сој, крене нови талас, крену нове мере и тако све у круг.

"ЛЕШЕВИ ЈОШ УВЕК БИЛИ ТОПЛИ" Живи кренули из свемира, а слетели МРТВИ - тело једног открило да су због ове ГРЕШКЕ су погинули (ВИДЕО)

"ЛЕШЕВИ ЈОШ УВЕК БИЛИ ТОПЛИ" Живи кренули из свемира, а слетели МРТВИ - тело једног открило да су због ове ГРЕШКЕ су погинули (ВИДЕО)

ОВАКВОГ СТВОРА СИГУРНО НИКАД НИСТЕ ВИДЕЛИ! Научници у шоку - снимљен ПОДВОДНИ ВАНЗЕМАЉАЦ (ВИДЕО)

ОВАКВОГ СТВОРА СИГУРНО НИКАД НИСТЕ ВИДЕЛИ! Научници у шоку - снимљен ПОДВОДНИ ВАНЗЕМАЉАЦ (ВИДЕО)

АМЕРИКАНЦИ ТВРДЕ: Украјини се лоше пише у потенцијалном сукобу са Русијом, ни "џавелин" им неће помоћи

АМЕРИКАНЦИ ТВРДЕ: Украјини се лоше пише у потенцијалном сукобу са Русијом, ни "џавелин" им неће помоћи

Последњих недеља највише се страхује од омикрон соја, али за сада нема знакова да нови сој узрокује и теже симптоме.

Јужна Африка упозорила је свет на омикрон крајем прошлог месеца, истакавши да би високо мутирана варијанта могла да изазове нови пораст глобалних инфекција. Међутим, болнички подаци показују да број примљених особа са симптомима ковида-19 сада нагло расте у више од половине од девет покрајина у земљи, али број смртних случајева не расте тако драматично. Показатељи као што је просечна дужина боравка у болници такође охрабрују.

Иако научници кажу да је потребно више времена да се дође до коначног закључка, министар здравља Џо Фала рекао је да су знаци који говоре о тежини болести добри.

- Иако број хоспитализација расте, прелиминарни подаци сугеришу да је то искључиво због већег броја заражених, а не због тежине обољења од варијанте омикрона - рекао је министар.

У задњих неколико дана, у епидемију у целој земљи сада повезаној с варијантом омикрон заражено је око 20.000 људи дневно, са 19.018 нових случајева ковида-19 у четвртак, према подацима Националног института за заразне болести, али само је 20 нових смртних случајева.

Епидемија још није досегла врхунац од више од 26.000 дневних случајева колико је забележено током трећег таласа у којем је доминирао делта сој.

На другом крају света тешка ситуација

И док нам стижу охрабрујуће вести о омикрону, прича из САД нам служи као упозорење да борба са короном још није готово, вероватно није ни при крају.

Наиме, ове недеље болница "Спероу" у Мичигену имала је више хоспитализованих ковид19 пацијената него икада пре. Током протеклог месеца хоспитализација је скочила 88% према Удружењу "Мичиген - здравље и болница".

- Имамо више пацијената него у било ком тренутку до сада - каже медицинска сестра Кејти Сефтон, која је и асистент менаџера болнице. Никада, каже не би ни помислила да ће постати оволико лоше, посебно не оволико далеко од почетка пандемије. - Стварно сам се надала да ћемо се сви вакцинисати и да ће се све вратити у нормалу.  - каже она за CNN.

До сада нам није умирало оволико пацијената, наводи Џим Довер, председник и извршни директор Здравственог система "Спероу".

- Од јануара смо имали око 289 смртних случајева, 75% су били невакцинисани. Код свих који су вакцинисани, али преминули утврђено је да је прошло више од шест месеци од последње вакцине. Нисмо имали ниједну особу која је добила бустер дозу, а да је преминула од короне.

Кејти Сефтон наводи да је приметила узнемирујући тренд међу новим жртвама ковида.

- Много је млађих људи и тада се суочавамо са многим изазовима - каже ова медицинска сестра која се тим пословм бави 20 година. Присећа се да су помогли породици млађег адолесцента да се опрости од њега.

- Била је то ужасна ноћ. Био је то један од оних дана када бих се вратила кући и само плакала.

Не суочава се само Мичиген са дугом зимом са ковидом. Широм земље, ковид хоспитализације су порасле за 40% упоређујући са претходним месецом.

Ово је прва сезона када су Американци суочени са неумољивим ширењем делта варијанте вируса - сојем који се много брже шири од оног с којим су се САД суочиле прошле зиме. Најбоља заштита од делта соја је вакцинација и трећа доза. За сада је само 64,3% Американаца у потпуности вакцинисано, а мање од трећине оних који могу да приме вакцину, добило је бустер дозу.

Медицинска сестра Лиа Раш је исцрпљена. Радила је са ковид пацијентима од почетка пандемије и још увек не може да верује да је још увек толико много људи невакцинисано.

- Нисам мислила да ће ово да се деси. Искрено сам веровала да ће се људи вакцинисати - каже она. - Не памтим када последњи пут нисмо имали пун ковид спрат.

Све то је утицало и на њено здравље.

- Фрустрирана сам. Пре неколико дана, имала сам први напад панике. Одвезла сам се на посао и нисам могла да изађем из аута.