Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

На свака ДВА МИНУТА од ове болести у свету УМРЕ ПО ЈЕДНО ДЕТЕ: Лек против ње користи се за корона вирус

25.04.2020. 13:20
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Назив маларија значи "лош знак“, а годишње од ове болести оболи преко 200 милиона, а према подацима Светске здравствене организације од последица болести умре 655.000 људи.

Маларија је инфективна болест коју изазива сићушни паразит Пласмодиум и присутна је код људи преко 50 хиљада година. Светска здравствена организација подсећа да у свету на свака два минута умре дете од маларије.

Назив маларија значи "лош знак“, а годишње од ове болести оболи преко 200 милиона особа у свету, а према подацима Светске здравствене организације од последица болести умре 655.000 људи.

Једна интернационална анкета у којој је учестовало преко 6 хиљада доктора оценило је да је лек против маларије Хидроксихлорокин најбољи лек за тренутну пошаст која хара светом - корона вирус.

Немачка ОТВАРА школска врата по посебним правилима: Да ли овакве мере чекају и ђаке у Србији?

Немачка ОТВАРА школска врата по посебним правилима: Да ли овакве мере чекају и ђаке у Србији?

НИ КАШАЉ, НИ ТЕМПЕРАТУРА: Британска докторка ОТКРИЛА НАЈУЧЕСТАЛИЈИ симптом корона вируса

НИ КАШАЉ, НИ ТЕМПЕРАТУРА: Британска докторка ОТКРИЛА НАЈУЧЕСТАЛИЈИ симптом корона вируса

И ТО СЕ ДЕСИЛО: Италијанска научница прва примила тест ВАКЦИНУ

И ТО СЕ ДЕСИЛО: Италијанска научница прва примила тест ВАКЦИНУ

У анкети је учестовало 6.227 доктора у 30 земаља, а њих 37 одсто рекло је да лек против маларије представља најефикаснију терапију против смртоносног вируса. Дебата о леку против маларије покренута пре две недеље након што је председник Трамп рекао да је Хидроксихлорокин могући „мењач игре“ у борби против пандемије Covid-19 што је навело критичаре да га оптужују за промовисање недоказаних и непроверених лекова. Ипак, према Светској здравственој организацији до данас нема доказа да било који лек може да спречи или излечи ову болест.

Узрок настанка маларије

Маларију код човека изазивају 4 врсте плазмодијума. Изазивачи маларије међусобно се разликују по морфолошким карактеристикама, осетљивошћу према лековима, биолошким својствима итд.

Свака од ових врсти има своје специфичности, било према реакцији на медикаменте или према локацији у организму након инфекције, али и према ефектима које има по здравље човека.

Изазивачи маларије - 4 врсте

Пласмодиум фалципарум је врста која се географски простире у тропским и суптропским подручјима, дакле око Екватора. Инфекција овим паразитом може угрозити живот оболелог у току пар дана од уласка паразита у организам, а код паразита постоји резистенција на већину доступних медикамената, тако да терапија мора бити комбинована.

Пласмодиум vivax, П. малариае и П. овале су преостале врсте, које нису тако опасне по човека. Постоје примери успешног опоравка након месец дана, чак и без лечења признатим медикаментима. Налазе се у свим тропским крајевима света, изузев Пласмодиум овале који је нађен само у западној Африци. Пласмодиум vivax и П малариае се могу настанити у јетри човека, што може изазвати додатне компликације и захтевати додатни медицински третман.

malarija
маларија / Извор: Профимедиа

Преносник заразе

Преносник овог паразита, а и саме болести, је једна врста тропског рода комараца Анопхелес, који убодом уноси истог у човека. Пошто се ларве комарца све до изласка из љуштуре налазе под водом, углавном у мочварном подручјима маларија је најраспрострањенија у мочварним подручјима.

Како све може да дође до заразе?

Човек се зарази убодом зараженог комарца или трансфузијом крви која саџи узрочнике маларије. Могуће је и интраутерино преношење. Комарац се зарази од оболелог човека у периоду када су у крви присутни зрели гаметоцити.

У којим карајевима света је заступљена маларија?

Данас се маларија среће у земљама Африке, Југоисточне Азије и Јужне Америке. У осталим деловима света дошло је до ерадикације маларије те се у њима срећу тзв. импортовани случајеви.

Симптоми болести

Дужина инкубације зависи од врсте паразита, типа плазмодијума, количине доспелих паразита, начина доспевања узрочника као и од имунитета. Период инкубације се креће од око 8-10 дана, а може бити и од 8-14 месеци. На крају инкубационог периода долази до пајаве следећих симптома: повишене температуре до 38оЦ, нерасположење, главобоља, болови у мишићима, крстима и др. Након тога следи маларични напад који се састоји од три фазе: 1 - осећај хладноће - дрхтавица, 2 - осећај топлоте и 3 - знојење.

Foto: Reuters
Фото: Реутерс / Извор: Реутерс

Фазе болести

Прва фаза - јак осећај хладноће, грознице, болесник цвокоће зубима, кожа је бледа, цијанотична, најежена. Јавља се главобоља, болови у мишићима, крстима, гађење, а некад и повраћање. Ова фаза траје 15 минута до 3 сата, а потом настаје скок телесне температуре до 41оЦ и прелази у фазу топлоте, пише Stetoskop.info.

Друга фаза - појачавају се мишићни болови, главобоља, болесник постаје узнемирен, јавља се често поремећај свести. Кожа је хиперемична, сува, посебно лице. Крвни притисак се снижава, региструје се убрзан рад срца. Ова фаза траје 2-6 сати.

Трећа фаза - започиње обилним презнојавањем. Болесник се осећа боље и има потребу за сном. Ово стање се одржава 48-72 часа. Током напада долази до повећања јетре а потом и слезине. Јетра и слезина су болне. Са смиривањем напада долази до постепеног нормализовања њихове величине.

Током маларије срећу се различите компликације. Посебно место заузима маларична кома, хемоглобинурична грозница, руптура слезине, акутна бубрежна инсуфицјенција, едем плућа и мозга и др.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jerome Delay, file
Фото: Танјуг/АП Пхото/Јероме Delay, филе / Извор: Фото: Танјуг/АП Пхото/Јероме Delay, филе

Маларија код деце

Посебан клинички облик маларије је маларија код: деце (5-15% има смртни завршетак), трудница (абортус, превремени порођај, летални исход), лица из ендемских подручја (клиничка слика слабо испољена) , тропска алгидна маларија (кардиоваскуларни колапс). Рецидив болести настаје због неадекватног лечења или појаве резистенције узрочника.

Хидроксихлорокин, један од лекова за маларију користи се и за актуелни корона вирус
Америчка Агенција за храну и лекове (ФДА) упозорила је да се хидроксихлорокин, лек против маларије, чију примену заговара председник САД Доналд Трумп код заражених корона вирусом, не треба давати оболелима изван болница, због могућих тешких поремећаја срчаног ритма, пренео је Танјуг.

Лечење маларије

Третирање ове болести одговарајућим лековима зависи од врсте Пласмодиум која је присутна у организму човека, концентрације самог паразита у крви као и отпорнисти паразита на неке од лекова. Правилна терапија лековима против маларије након 48 сати уклања све симптоме болести, а већ након 3-4 дана паразит је уклоњен из крвотока.

Последице короне ОДНЕЛЕ ЈОШ ДВА ЖИВОТА: Близнакиње, медицинске сестре по струци, умрле у размаку од ТРИ дана

Последице короне ОДНЕЛЕ ЈОШ ДВА ЖИВОТА: Близнакиње, медицинске сестре по струци, умрле у размаку од ТРИ дана

ПРЕДСЕДНИК ИТАЛИЈЕ: Сада нам треба снага која је родила нову Италију пре 75 год

ПРЕДСЕДНИК ИТАЛИЈЕ: Сада нам треба снага која је родила нову Италију пре 75 год

СРУШИО СЕ ХЕЛИКОПТЕР У РУСИЈИ: Ми-26 срушио се приликом слетања, повређено је ШЕСТ особа

СРУШИО СЕ ХЕЛИКОПТЕР У РУСИЈИ: Ми-26 срушио се приликом слетања, повређено је ШЕСТ особа

НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ НЕМАЧКОГ ВИРОЛОГА: Ко је имао неку врсту корона вируса створио је имунтет на Ковид 19

НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ НЕМАЧКОГ ВИРОЛОГА: Ко је имао неку врсту корона вируса створио је имунтет на Ковид 19

УЖАС У ЛОНДОНУ: Корона одвела две сестре близнакиње у СМРТ у размаку од три дана

УЖАС У ЛОНДОНУ: Корона одвела две сестре близнакиње у СМРТ у размаку од три дана