Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈЈАЧИ СУ на континенту, и БРАНИЋЕ земљу до ПОСЛЕДЊЕ КАПИ КРВИ! Ево чиме располаже ВОЈСКА ВЕНЕЦУЕЛЕ (ФОТО/ВИДЕО)

31.01.2019. 07:13
Пише:
Србија Данас/Спутњик
Venecuela
Венецуела / Извор: Профимедиа/илустрација

Иако венецуеланска војска можда и није једна од најбројнијих армија на јужноамеричком континенту, када је реч о војној техници и наоружању може се, како оцењују аналитичари, без превише скромности сврстати у једну од најмоћнијих. Главни адут је авијација, на челу са руским вишенаменским ловцима Су-30МК2В.

Већина копнене технике венецуеланске војске је руског порекла, а осовину армије чине 92 тенка Т-72Б1В и 123 јединице руских модернизованих амфибијских борбених возила пешадије БМП-3М са ојачаном конструкцијом, као и са уграђеним најновијим системом за нишањење.

НИКАД НИСУ БИЛИ ЈАЧИ! Супротставиће се америчкој ХЕГЕМОНИЈИ НА СВАКОМ ПОЉУ, Вашингтон У СТРАХУ

Оклопни пул чини и 114 транспортера БТР-80А, који за разлику од својих претходника имају снажније моторе и јаче наоружање. Не треба занемарити ни преосталу технику које је Венецуела својевремено набавила од Француске и Кине - 80 тенкова AMX-30 високе покретљивости, као и неколико десетина кинеских оклопњака.

Venecuela
Венецуела / Извор: Профимедиа/илустрација

Окосницу артиљеријског наоружања чине 50 самоходних хаубица "Мста-С", калибра 152 милиметра, 24 мобилних вишецевних ракетних система "Град", калибра 122 милиметра, и 12 тешких вишецевних бацача ракета "Смерч", калибра 300 милиметара. Ту су и артиљеријске батерије мањих калибара, а поред руских Венецуела на располагању има и француске и америчке системе, али њихов број није познат.

Када је реч о авијацији, венецуеланска војска на располагању има десетак руских борбених јуришних хеликоптера Ми-35М2, чија је главна одлика да уништавају оклопна возила и тенкове, затим је ту и 16 вишенаменских хеликоптера Ми-17Б5 повећане носивости, који су у стању да превезу 36 војника у пуној опреми, као и три тешка двомоторна транспортна хеликоптера Ми-26, а не треба занемарити ни 40 лаких америчких хеликоптера "Бел" и "Сикорски".

АМЕРИЧКИ УЗУРПАТОР ГВАИДО НЕЋЕ НИГДЕ: Врховни суд забранио опозиционом лидеру да напусти Венецуелу

Главни адут авијације су руски вишенаменски ловци Су-30МК2В, двомоторни борбени авиони генерације четири плус, које карактеришу врхунске маневарске способности, као и велики радијус дејства, савремена опрема и мотори. Способан је да управља формацијом пресретача као командни авион, али и да функционише самостално, и то на великим удаљеностима од своје базе, у свим временским условима, и дању и ноћу.
Поред тога, ту је и 19 америчких вишенаменских ловачких авиона Ф-16А, који јесу нешто старији, али су и даље поприлично опасни јер су замишљени као лаки, дневни ловци велике маневарске способности, пре свега намењени за борбу у ваздушном простору. Када је реч о транспортној авијацији, венецуеланска војска располаже са 40 авиона, које је својевремено купила из Америке, Кине, Немачке и Велике Британије.

Venecuela
Венецуела / Извор: Профимедиа/илустрација

Венецуела има и морнарицу, која јесте поприлично скромна, али је и даље довољно јака да пружи сву неопходну одбрану на води, али и да осигура стратешку позицију. Реч је о три ракетне фрегате типа "Лупо" италијанске производње, две немачке торпедне дизел подморнице типа 209 и 15 патролних артиљеријских пловила.

Изненадна провера БОРБЕНЕ ГОТОВОСТИ: Руси први пут употребили НОВО ОРУЖЈЕ и уплашили Запад (ФОТО/ВИДЕО)

Најјачу страну венецуеланске војске чини - одбрана, а пре свега противваздушне снаге које представљају изузетно јак "обуздавајући" фактор. Сви системи распоређени су у пет бригада на челу са две дивизије руских противваздушних система С-300БМ - укупно осам батерија које су у стању да обарају ваздушне мете на удаљености од 250 километара и на висини од 25 метара до 30 километара.

S-300
С-300 / Извор: Профимедиа

Поред тога, С-300БМ је изузетно добро заштићен од радиоелектронских уређаја који могу бити уграђени на авионима потенцијалног непријатеља, а веома је ефикасан и против авиона са смањеном видљивошћу, као и против балистичких ракета.
ПВО снаге на располагању имају и 12 руских система "Бук-М2Е", који су се фантастично показали у Сирији, као и 24 модернизована система С-125 "Печора-2М", систем чији је брат близанац "Нева-М" у Србији 1999. године оборио чувени амерички Ф-117А.

Последњу линију ПВО одбране чине 12 такође руских ракетних комплекса "Топ-М1", као и неколико хиљада преносних ракетних система "Игла-С". Оружане снаге Венецуеле имају и шест радарских станица кинеске производње ЈЈЛ-1 и ЈЈ-11Б, које су у стању да "виде" све што се креће на небу у пречнику од 300 километара.

Војни дезертери у Колумбији планирају ПРЕВРАТ у Венецуели

Генерални директор Латиноамеричког центра у Русији Јегор Лидовској толику присутност руског наоружања у арсеналу венецуеланске војске објашњава доласком претходног венецуеланског лидера Уго Чавеза на власт 1999. године, од када је војна сарадња две земље доживела невероватну експанзију.

- Чавез је веома добро знао да ће Американци пре или касније пожелети да завладају венецуеланским налазиштима нафте, зато је и учинио све што је могао да опреми војску најмодернијим наоружањем, да учврсти њен морал и јединство, као и да је подигне на нови ниво - указује он. 

Лидовској наводи и да је венецуеланска војска, ако се изузму САД и Канада, број један у целој Америци када је реч о моралу међу војницима.

- Управо је зато, поред оружја, главни адут венецуеланске војске управо њена посвећеност идејама које је у војску, али и народ удахнуо Чавез - тврди он. 

Договарају ПАКАО за Венецуелу: Трамп разговарао са узурпатором Гуаидом

Лидовској додаје и да је венецуеланска војска, за разлику од многих армија света, изграђена на идеји јединства и независности, стога је и спремна да брани своју земљу до последње капи крви.

БОНУС ВИДЕО: Ово су НАЈОПАСНИЈИ авиони данашњице