Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВАКО ИЗГЛЕДА НАЈТРАЖЕНИЈИ БЕГУНАЦ У ЕВРОПИ! Извео превару ВЕКА, узео индетитет свештеника, а ево шта ради данас - Од лопова до руског ШПИЈУНА

04.03.2024. 11:15
Пише:
Србија Danas/Index.hr
begunac
бегунац / Извор: Фото: Twitter/Printscreen/@michaeldweiss

Невероватна прича!

У граду Липецку, 500 километара јужно од Москве, налази се црква Светог Преображења Господњег стара 200 година. У њој свештеник Константин Бајазов обавља уобичајене обреде за своје вернике. Константин је наследио посао од свог оца, угледног православног свештеника који је, према локалној легенди, оспоравао ауторитет страшног КГБ-а у совјетско време.

ХАОС У РУСИЈИ Тешка ЕКСПЛОЗИЈА код Чапајевска, саобраћај је ЗАУСТАВЉЕН! Огласили се надлежни органиFoto: Profimedia

ХАОС У РУСИЈИ Тешка ЕКСПЛОЗИЈА код Чапајевска, саобраћај је ЗАУСТАВЉЕН! Огласили се надлежни органи

ОРБАН СТИЖЕ КОД ТРАМПА! Познат ДАТУМ сусрета мађарског премијера и бившег председника САДViktor Orban, Donald Tramp

ОРБАН СТИЖЕ КОД ТРАМПА! Познат ДАТУМ сусрета мађарског премијера и бившег председника САД

ДРАМА У ШКОЛИ! ПОЛИЦИЈА ЗАТВОРИЛА ОБЈЕКАТ Ученик донео ВАТРЕНО ОРУЖЈЕ: Специјалне јединице претресају школу спрат по спратNajnovija vest

ДРАМА У ШКОЛИ! ПОЛИЦИЈА ЗАТВОРИЛА ОБЈЕКАТ Ученик донео ВАТРЕНО ОРУЖЈЕ: Специјалне јединице претресају школу спрат по спрат

Константин је отац троје деце и путовао је у иностранство, волео је да посећује Европу, а посебно је волео Рим. Међутим, он није напустио Русију од септембра 2020. године. Од тада пасош свештеника Бајазова не припада њему. Припада некоме ко носи другачију белу крагну, много личи на њега и најтраженији је човек у Европи.

Јан Марсалек живи у Русији под лажним идентитетом

Бивши главни оперативни директор немачке компаније за финансијске услуге Вајркард - Јан Марсалек, више од четири године живи у Русији под поменутим лажним идентитетом, показала је једногодишња истрага.

1,9 милијарди евра мистериозно је нестало

Вајркард, немачки еквивалент ПејПалу, некада је вредео 28 милијарди долара. Затим је дошао јун 2020. и усред ревизије, Вајркард није успео да лоцира имовину од 1,9 милијарди евра за коју је тврдио да је негде у свету - у Русији, Уједињеним Арапским Емиратима или на Филипинима. У ствари, новац није постојао. Све провизије су исплаћене на сложену мрежу офшор рачуна које је контролисао други човек компаније у то време Јан Марсалек.

Марсалек је побегао из Немачке у Аустрију, затим у Белорусију, а затим се појавио у Москви 19. јуна 2020, у време када је пандемијски карантин отежавао путовање. Међутим, Марсалек није само преварант, већ и агент ГРУ, руске војне обавештајне службе. И то читаву деценију. Откако је пребегао у Русију, такође је радио за ФСБ.

Живот на високој нози

Рођен је у Бечу 15. марта 1980. године, а одрастао је у оближњем предграђу Клостернојбурга. Марсалеков отац је био чешки фабрички радник који је на крају постао генерални директор компаније у Чешкој, после пада комунизма.

Вајркард је основан 1999. године у Минхену као процесор плаћања кредитним картицама за онлајн продавце. Већина прихода односила се на коцкање и порнографију, коју су корисници плаћали картицама, а Вајркард је обрађивао трансакције и наплаћивао провизију. Радећи на сумњивим пословима за Вајркард, Марсалек је живео пуним плућима.

Пропутовао је свет приватним авионом, забављајући сараднике и познанике, трошећи хиљаде евра. Све док се цела ствар није срушила у јуну 2020, када је откривено да обрада плаћања Вајркарда уопште није доносила профит.

У Русији је упознао глумицу и шпијуна

Марсалек је почео да путује у Русију пословно још 2010. године, понекад и до четири пута месечно. У наредној деценији посетио је Русију више од 60 пута. Тамо је упознао плавушу 29-годишњу Наталију Злобину. Рођена је у Ташкенту у Узбекистану, а пробила се као еротски модел и глумица у нискобуџетним филмовима. У међувремену, Злобина је постала руски шпијун.

Помешали су се са руском друштвеном, политичком и пословном елитом. У Минхену, Марсалек је био у сталној вези са Виолом, његовом немачком вереницом. Марсалек и Злобина су заједно покренули најмање једну компанију, фарму за рударење криптовалута. Пројекат је следио Марсалеков доказани метод генерисања прихода: пирамидална шема у којој се инвеститорима за 100 долара гарантује огроман принос у року од шест месеци.

У исто време, Злобина је уживала необичну државну заштиту која се обично повезује са руским обавештајним оперативцима. Ни данас није могуће ући у траг њеним личним подацима. Да ли је намерно и свесно завела Марсалека, или је само спојила пријатно са корисним? Како год, Злобина је 6. јула 2014. напунила 30 година. Тог дана, Марсалек се састао са својим контактом у ГРУ.

"Његов живот се може поделити на период пре и после Стаса"

На јахти у водама Нице срео је човека по имену Станислав Петлински. Злобина му је Петлинског представила као Стаса, генерала ГРУ. У то време Петлински је излазио са њеном најбољом пријатељицом, а она је обећала Марсалеку да ће Стасу добро доћи као контакт у Русији.

Петлински је био официр ГРУ, а 90-их се борио у Чеченији. Западне обавештајне агенције не сумњају да он ради за руске службе. Касније је тврдио да је Марсалек био опседнут светом шпијуна и да је замишљао да ради за руске службе, али је признао да га је упознао са многим живописним ликовима у Русији. Марсалекови пријатељи кажу да се његов живот може поделити на период пре и после Стаса. Често су путовали заједно, а Злобин их је пратила.

Већина њихових иностраних путовања означена је као "званична посета дипломатској мисији", категорија која је обично резервисана за званичнике руског министарства спољних послова. Петлински је у једном тренутку чак рекао пријатељима да је сопствену болесну мајку преселио на клинику у Минхену само да би био ближе Марсалеку.

Везе са Пригожиновим Вагнером

Петлински је упознао Марсалека са крупним човеком по имену Анатолиј Каразиј. Био је и официр специјалних снага ГРУ. Вероватно су заједно служили у Чеченији. Каразиј је припадао плаћеничкој групи која се касније прославила на ратиштима источне Украјине 2014. Вагнер је основао ју је угоститељски магнат и бивши затвореник Јевгениј Пригожин, Путинов пријатељ из његовог родног Санкт Петербурга.

Каразиј је био шеф Вагнерове обавештајне службе. Тројка је заједно са другим руским агентима обишла ратишта на Блиском истоку и у Сирији, а Марсалек им је био потребан да прикрије чињеницу да руске обавештајне службе финансирају паравојне снаге у Либији, Сирији, Ираку и другим нестабилним земљама преко својих западноевропских земаља. контакти и канали трансакција.

Марсалек је у својим активностима користио услуге бивших западних обавештајних службеника, попут Мартина Вајса, који је био шеф одсека II касније распуштене аустријске безбедносне службе БВТ, званично познате као Савезна канцеларија за заштиту устава и борбе. против тероризма.

Вајс је имао приступ свим релевантним поверљивим информацијама које је прикупио БВТ или су му дале стране савезничке службе. Марсалек је пензионисаног Вајса ангажовао као „консултанта” 2018. године.

Вајс је ухапшен и испитан након пропасти Вајркарда и Марсалековог нестанка из Европе. Тренутно живи у Дубаију. Аустријски истражитељи су открили да су Вајс и Марсалек били део "обавештајне ћелије чије је капацитете и могућности користила руска обавештајна служба".

Бекство из Немачке

У то време, услуге Вајркарда је користила немачка Федерална канцеларија криминалистичке полиције, дајући Марсалеку и руским обавештајним службама приступ осетљивим подацима, као што су спискови немачких полицијских доушника и различити поверљиви извештаји.

У јуну 2020, Вајркард је морао да призна да не може да објасни нестале милијарде и Марсалекова мрежа је почела да се урушава. Неколико дана касније, Марсалек се састао са Вајсом у Минхену да испланира бекство из Немачке.

План је био да се лети са аеродрома Бад Вослау код Беча. Марсалек се укрцао у мали приватни авион, плативши пилотима 8.000 евра. Дестинација је била Минск, па Москва. Петлински је био мозак Марсалековог бекства.

У Служби за миграције у Москви, Марсалек је добио нови пасош на име Константина Бајазова, православног свештеника из Липецка. Стаза затим води до Крима. Петлински је касније рекао да је заиста био на Криму отприлике у то време, али да није имао никакве везе са Марсалековим бекством. Такође је рекао да није директно комуницирао са Марсалеком од његовог пресељења у Русију.

Открили су их резултати анализе крви

Ову тврдњу оповргавају нови докази до којих је дошао Инсајдер - резултати теста крви. У јануару 2021, мистериозни човек по имену Александар Шмит позвао је медицинску сестру из руске лабораторијске франшизе у један penthaus и тражио да му се извуку крв и ураде тестови.

Стан је заправо припадао Петлинском, који сада има ново званично име - Борис Грин. "Александар Шмит" не постоји. Ово је алиас којим је Марсалек путовао са фалсификованим француским пасошем. Број пасоша који је "Шмит" дао медицинској сестри - што је обавеза по руском закону - припада Јекатерини Куликовој, дугогодишњој помоћници и пријатељици Петлинског.

Само месец дана касније, 28. фебруара 2021, још једном фантому је у истом стану тестирана крв. Овај пут за ХИВ и сифилис. Име тестиране особе било је "Виталиј Малкин". Попут Бајазова, био је свештеник из руског града Владимира. Малкин је непосредно пре прегледа саопштио да му је пасош украден и договорио издавање новог. Марсалек је користио свој стари пасош.

Прави Виталиј Малкин је за Инсајдер рекао да не познаје Петлинског и да се никада није тестирао на сифилис. Инсајдер је упоредио лажне Маркинове крвне налазе са онима "Александра Шмита". Вероватноћа да су ова два човека иста је огромна, а Марсалек је преузео њихов идентитет уз помоћ руских служби.

Прави свештеник Бајазов је загонетно рекао да не може да одговори ни на једно питање зашто његов пасош сада припада другом човеку, који је на Интерполовој листи најтраженијих.

Британски тужиоци објавили су да је од 30. августа 2020. до 8. фебруара 2023. Марсалек водио шпијунски ланац бугарских држављана, од којих је шест ухапшено у Лондону у фебруару 2023. Марсалек их је плаћао у криптовалути, уз готовину испоручену курирском службом. Бугари су шпијунирали за руску владу, по Марсалековим директним инструкцијама, у Енглеској, Црној Гори и Аустрији.

Тражили новинара због приче о тровању Наваљног

Британски су тужиоци објавили да је од 30. августа 2020. до 8. фебруара 2023. Марсалек водио шпијунску мрежу бугарских држављана, од којих је шест ухапшено у Лондону у фебруару 2023. Марсалек их је плаћао у криптовалути, заједно с готовином испорученом преко курира. Бугари су за руску владу, под Марсалековим директним упутствима, шпијунирали у Енглеској, Црној Гори и Аустрији.

Отприлике у време када је шпијунски ланац ухапшен у Лондону, бугарског новинара у Инсајдеру и новинара Христа Грозева полиција је обавестила, док је био у Њујорку, да се не враћа кући у Беч јер му је живот у опасности.

Марсалек је, показала је истрага, у децембру 2020. затражио од Вајса, бившег аустријског обавештајца, да сазна Грозевљеву кућну адресу. Било је то дан након што су медији објавили заједничку истрагу о тровању руског опозиционог челника Алексеја Наваљног. Грозев сада стално борави у Њујорку.

Србија Данас/Index