Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Наставља се борба на граници са Колумбијом, опозиционари засули војску Молотовљевим коктелима (ВИДЕО)

25.02.2019. 08:02 01:01
Пише:
Србија Данас
Venecuela
Венецуела / Извор: Профимедиа/илустрација

Ситуацију у Венецуели пратите са нама из минута у минут...

 

22:03
Настављају се сукоби на граници, лете Молотовљеви коктели

Припадници опозиције су почели да гађају кордоне полиције Молотовљевим коктелима на мосту Симона Боливара на граници са Колумбијом.

Осим Молотовљевих коктела, према венецуеланској Националној гарди лети и камење. 

20:52
Бразил неће дати своју територију Американцима за напад на Венецуелу

Бразил неће дати своју територију Американцима за напад на Венецуелу, изјавио је потпредседник Бразила Хамилтон Мурао.

- За то је потребно одобрење конгреса (парламента Бразила): Влада не може то да уради (без консултације са парламентом). Већина парламента је против (да америчка војска користи бразилске територије) - рекао је Мурао.

19:28
САД затражиле хитну седницу СБ УН због Венецуеле

Сједињене Државе су затражиле хитну седницу Савета безбедности УН за уторак како би расправљали о ситуацији у Венецуели пошто су снаге председника Николаса Мадура спречиле током викенда конвоје са страном хуманитарном помоћи да уђу у земљу, саопштиле америчке дипломате, јавља Ројтерс.

Вашингтон вриши притисак на 15-члани Савет да формално позове на слободне и поштене председничке изборе у Венецуели уз присуство међународних посматрача, што је подстакло Русију да предложи другачији нацрт резолуције. 

САД затражиле хитну седницу СБ УН због Венецуеле: Нови притисци Вашингтона!

САД затражиле хитну седницу СБ УН због Венецуеле: Нови притисци Вашингтона!

У таквој ситуацији није јасно да ли и када било који од предлога нацрта резолуције може бити стављен на гласање у Савет, преноси агенција.

19:19
Венецуеланска војска одбила напад наоружане групе на граници са Колумбијом
НАПАДНУТА ВОЈСКА ВЕНЕЦУЕЛЕ!

НАПАДНУТА ВОЈСКА ВЕНЕЦУЕЛЕ!

18:37
Пенс најављује нове санкције и прети Мадуру

- У наредним данима САД ће објавити још оштрије санкције корумпираној финансијској мрежи режима (Мадура). Наћи ћемо сваки долар који су они украли и вратити га венецуеланском народу - рекао је Пенс.

Пенс се обратио медијима после састанка са Гваидом: Америка дреши кесу за рушење Мадура! СТИЖУ МИЛИОНИ ДОЛАРА! (ВИДЕО)

Пенс се обратио медијима после састанка са Гваидом: Америка дреши кесу за рушење Мадура! СТИЖУ МИЛИОНИ ДОЛАРА! (ВИДЕО)

Haun Gvaido i Majk Pens
Хаун Гваидо и Мајк Пенс / Извор: Реутерс

17:33
Почео састанак Пенса и Гваида

У Боготи је данас почео састанак Групе из Лиме посвећен ситуацији у Венецуели на којем учествују лидер опозиције Хуан Гваидо и амерички потпредседник Мајк Пенс.

ПЕНС ГВАИДУ ПРЕНЕО ТРАМПОВУ ПОРУКУ! Ево шта је председник САД поручио умишљеном узурпатору!

ПЕНС ГВАИДУ ПРЕНЕО ТРАМПОВУ ПОРУКУ! Ево шта је председник САД поручио умишљеном узурпатору!

17:31
Вашингтон пост манипулише бројевима пристуних људи на концерту

Прецизно планирана петосатна журка на колумбијско-венецуеланском границном прелазу изазвала је бројне контраверзе. Више о томе читајте ОВДЕ.

17:12
Америка увела нове санкције Венецуели

САД су увеле нове санкције против Венецуеле. 

Санкције су уведене четворици гувернера, укључујући бившем министру одбране Рамону Карисалесу, који се у овом тренутку налази на челу државе Апура.

Друга тројица су: Хорхе Луис Гарсија Карнејро — гувернер државе Варгас, Рафаел Алехандро Лакава Евангелиста — гувернер Карабоба и Омар Хосе Прието Фернандес — гувернер Сулија.

16:51
Нови напад Гваидових хулигана на новинарку

Присталице самопроглашеног председника Гваида кога подржавају САД у суботу су показали шта мисле о слободи говора када су вербално напали новинарку спречивши је да одржи говор.

Више о томе читајте ОВДЕ

16:29
Гваидо моли да бомбардују Венецуелу

Венецуелански опозициони вођа Хуан Гваидо објавио је на Твитеру да предлаже међународној заједници да држи све опције отворене како би се отерао са власти председник Николас Мадуро.

Док се лидери боре против окупације, Гваидо СУПРОТНО: Опозициони вођа моли стране силе да му бомбардују земљу!

Док се лидери боре против окупације, Гваидо СУПРОТНО: Опозициони вођа моли стране силе да му бомбардују земљу!

- Данашњи (суботњи) догађаји терају ме на одлуку: Да формално предложим међународној заједници да морамо да држимо све опције отворене како би се осигурала слобода наше земље, која се бори и која ће наставити да се бори - твитовао је Гваидо, преноси Ројтерс.

12:00

Када се говори о актуелној венецуеланској кризи америчка администрација већ данима истиче да су "све опције на столу". Јасно је шта то значи. Ова претња је први пут изнесена у време када се Хуан Гваидо самопрогласио за председника државе и одмах био признат од стране САД. Међутим, ова претња, тада изречена, сада се интензивно понавља од стране читавог америчког војног врха.

Опширније прочитајте у тексту "ПОЧИЊЕ ВОЈНА ИНТЕРВЕНЦИЈА У ВЕНЕЦУЕЛИ?! Како Америка на стероидима хоће да сруши Мадура"

11:15
Мадуров министар тврди: Опозиција планирала да убија људе на граници

Венецуелански министар за комуникације и информисање Корге Родригез тврди да опозиција планирала убијати људе који су прелазили мост Симон Боливар у западној држави Ташира након примања хуманитарне помоћи на граници Венецуеле и Колумбије. Родригез је рекао да је Влада Мадура знала за планове опозиције, тако да је Мадуро дан пре наредио затварње мостова који се граниче са Колумбијом.

09:00
Видео расветлио инцидент, опозиција запалила конвој хуманитарне помоћи

Инцидент у вези достављања хуманитарне помоћи Венецуели на граници са Колумбијом, коначно је расветљен и то захваљујући једном видео снимку. Наиме, видео снимак је ухватио тренутак када је мушкарац на колумбијској страни границе бацио Молитовљем коктел на камион, док је други видео са сцене показао да опозициони активисти отворено припремају запаљиве уређаје. Стражари граничне полиције могу се видети како стрпљиво држе своју линију на удаљености. Све ово баца додатне сумње на тврдње да је камион заплијењен након што је прешао у Венецуелу.

Опширније прочитајте ОВДЕ

08:15
Помпео не престаје да прети: Мадурови дани одбројани

Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је да су дани председника Венецуеле Николаса Мадура "одбројани", након сукоба због покушаја доставе хуманитарне помоћи.

"Тешко је одредити тачан датум. Уверен сам да ће се народ Венецуеле побринути да Мадурови дани буду одбројани", рекао је Помпео у недељу за Си-Ен-Ен (CNN).

Majk Pompeo
Мајк Помпео / Извор: Профимедиа

07:40
Болесна претња америчког сенатора

Амерички сенатор Марко Рубио на свом Твитер налогу поставио слику убиства либијског вође Муамера Гадафија као поруку венецуеланском председнику Николасу Мадуру.

Рубио је, наиме, поставио две фотографије. Једна приказује Гадафија на врхунцу моћи, а на другој је брутално мучење Гадафија, изведено свега пар минута пре него што је убијен. 

Будући да је Америка јасно стала против Николаса Мадура у венецуеланској кризи, која се заоштрава сваког дана, порука коју је Рубио упутио је сасвим јасна, пише РТ.

Опширније прочитајте ОВДЕ

07:15
Пенс и Гваидо разговарају данас у Боготи

Амерички потпредседник Мајк Пенс данас би у колумбијској престоници Боготи требало да се састане с вођом венецуеланске опозиције Хуаном Гваидом, којег су САД и још око 50 земаља признали као привременог председника Венецуле.

Ројтерс преноси наводе неименованог саветника потпредседника САД да је планирано да састанак Пенса и Гваида буде одржан на маргинама скупа регионалних лидера "Групе из Лиме".

Детаљније прочитајте ОВДЕ