Напунио 100 година и не зауставља се: Мајстор са три Мишелинове звездице октива своју тајну успеха - Циља да доживи још јер није постигао савршенство
Јапански мајсот сушија и носилац три Мишелинове звездице Ђиро Оно прославио је 100-и рођендан без намере да се заустави у каријери.
Јапанска легенда сушија Ђиро Оно, најстарији главни кувар на свету који је икада освојио три Мишленове звездице и задржао их више од деценије, служио је многе светске државнике, а његова уметност припреме сушија приказана је и у награђиваном филму.
И поред свих достигнућа, у својој стотој години, није спреман да се потпуно повуче.
- Планирам да наставим још око пет година - рекао је Оно прошлог месеца, када је поводом јапанског празника ''Поштовање старијих'' примио поклон и захвалницу уочи свог рођендана.
На питање о тајни свог здравља, одговорио је једноставно: -Рад.-
Токијска гувернерка Јурико Коике му је честитала, а он је додао:
- Више не могу сваког дана да долазим у ресторан... али чак и са сто година покушавам да радим кад год могу. Верујем да је рад најбољи лек.-
Оно, оснивач Sukiyabashi Јиро, малог суши бара са само 10 места у подруму зграде у луксузној токијској четврти Гинза, напунио је 100 година у понедељак.
У потрази за савршенством
У земљи која спада међу оне са најбрже старењем становништва, Ђиро Оно је сада међу готово 100.000 стогодишњака у Јапану, према званичној статистици.
Рођен 1925. године у Хамамацуу, централном Јапану, почео је да учи занат већ са седам година у ресторану при локалном свратишту. Са 25 година преселио се у Токио и постао мајстор сушија, а свој ресторан Sukiyabashi Јиро отворио је 1965. године, петнаест година касније.
Оно је читав живот посветио трагању за савршенством у прављењу сушија.
- Још увек нисам достигао савршенство - рекао је са 85 година у документарцу Јиро Дреамс оф Сусхи из 2012. године. - Наставићу да се пењем ка врху, али нико не зна где је тај врх.-
Режисер филма, Дејвид Гелб, рекао је да је његов утисак о Ону био да је ''учитељ и очинска фигура свима у ресторану''.
Верност сталним гостима
Оно је познат по томе што увек даје предност својим сталним гостима. Чак је и одбијао резервације јапанске владе, када је 2014. године требало да угости тадашњег америчког председника Барака Обаму и бившег јапанског премијера Шинза Абеа.
Његов син Јошиказу, који годинама ради са њим и сада је главни кувар у Гинзи, рекао је да је Обама ''насмејао се и намигнуо'' када је пробао средње масни туњевину (chūtoro).
Ресторан Sukiyabashi Јиро добио је три Мишленове звездице 2007. године, чиме је Ђиро Оно постао први мајстор сушија који је то постигао. Статус је задржао све до 2019. године, када га је Гинисова књига рекорда прогласила најстаријим главним куваром трозвезданог ресторана са 93 године и 128 дана.
Године 2020. ресторан је избрисан из Мишленовог водича јер је почео да прима резервације само од сталних гостију или путем луксузних хотела.
У последњих неколико година, Оно припрема суши само за посебне госте, јер му, како каже, руке више не раде као некада. Ипак, није одустао. Његов син прича да је, док је гледао вест о смрти најстаријег Јапанца (113 година), Ђиро рекао:
- Још 13 година? То звучи достижно. Циљам на 114. Ценим живот и зато желим да радим што дуже - каже Оно.
Не пије алкохол, редовно шета и здраво се храни.