Napunio 100 godina i ne zaustavlja se: Majstor sa tri Mišelinove zvezdice oktiva svoju tajnu uspeha - Cilja da doživi još jer nije postigao savršenstvo
Japanski majsot sušija i nosilac tri Mišelinove zvezdice Điro Ono proslavio je 100-i rođendan bez namere da se zaustavi u karijeri.
Japanska legenda sušija Điro Ono, najstariji glavni kuvar na svetu koji je ikada osvojio tri Mišlenove zvezdice i zadržao ih više od decenije, služio je mnoge svetske državnike, a njegova umetnost pripreme sušija prikazana je i u nagrađivanom filmu.
I pored svih dostignuća, u svojoj stotoj godini, nije spreman da se potpuno povuče.
- Planiram da nastavim još oko pet godina - rekao je Ono prošlog meseca, kada je povodom japanskog praznika ''Poštovanje starijih'' primio poklon i zahvalnicu uoči svog rođendana.
Na pitanje o tajni svog zdravlja, odgovorio je jednostavno: -Rad.-
Tokijska guvernerka Juriko Koike mu je čestitala, a on je dodao:
- Više ne mogu svakog dana da dolazim u restoran... ali čak i sa sto godina pokušavam da radim kad god mogu. Verujem da je rad najbolji lek.-
Ono, osnivač Sukiyabashi Jiro, malog suši bara sa samo 10 mesta u podrumu zgrade u luksuznoj tokijskoj četvrti Ginza, napunio je 100 godina u ponedeljak.
U potrazi za savršenstvom
U zemlji koja spada među one sa najbrže starenjem stanovništva, Điro Ono je sada među gotovo 100.000 stogodišnjaka u Japanu, prema zvaničnoj statistici.
Rođen 1925. godine u Hamamacuu, centralnom Japanu, počeo je da uči zanat već sa sedam godina u restoranu pri lokalnom svratištu. Sa 25 godina preselio se u Tokio i postao majstor sušija, a svoj restoran Sukiyabashi Jiro otvorio je 1965. godine, petnaest godina kasnije.
Ono je čitav život posvetio traganju za savršenstvom u pravljenju sušija.
- Još uvek nisam dostigao savršenstvo - rekao je sa 85 godina u dokumentarcu Jiro Dreams of Sushi iz 2012. godine. - Nastaviću da se penjem ka vrhu, ali niko ne zna gde je taj vrh.-
Režiser filma, Dejvid Gelb, rekao je da je njegov utisak o Onu bio da je ''učitelj i očinska figura svima u restoranu''.
Vernost stalnim gostima
Ono je poznat po tome što uvek daje prednost svojim stalnim gostima. Čak je i odbijao rezervacije japanske vlade, kada je 2014. godine trebalo da ugosti tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obamu i bivšeg japanskog premijera Šinza Abea.
Njegov sin Jošikazu, koji godinama radi sa njim i sada je glavni kuvar u Ginzi, rekao je da je Obama ''nasmejao se i namignuo'' kada je probao srednje masni tunjevinu (chūtoro).
Restoran Sukiyabashi Jiro dobio je tri Mišlenove zvezdice 2007. godine, čime je Điro Ono postao prvi majstor sušija koji je to postigao. Status je zadržao sve do 2019. godine, kada ga je Ginisova knjiga rekorda proglasila najstarijim glavnim kuvarom trozvezdanog restorana sa 93 godine i 128 dana.
Godine 2020. restoran je izbrisan iz Mišlenovog vodiča jer je počeo da prima rezervacije samo od stalnih gostiju ili putem luksuznih hotela.
U poslednjih nekoliko godina, Ono priprema suši samo za posebne goste, jer mu, kako kaže, ruke više ne rade kao nekada. Ipak, nije odustao. Njegov sin priča da je, dok je gledao vest o smrti najstarijeg Japanca (113 godina), Điro rekao:
- Još 13 godina? To zvuči dostižno. Ciljam na 114. Cenim život i zato želim da radim što duže - kaže Ono.
Ne pije alkohol, redovno šeta i zdravo se hrani.