Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НЕЋЕ БИТИ АМЕРИКЕ" Тексас на ногама, ТЕНКОВИ кренули ка граници, устали и фармери! РАСПАД САД НА ПОМОЛУ?! (ВИДЕО)

29.01.2024. 21:51
Пише:
Србија Данас/24седам/Пренео: П.С.
Teksas
Тексас / Извор: Фото: X Printscreen/@MichaelHeijden1/@Karmabash

Национална гарда Тексаса је недавно заузела део америчко-мексичке границе, чиме је блокиран приступ федералним агентима граничне патролне службе

Држава Тексас, друга по величини и по броју становника у САД, последњих дана је постала поприште најозбиљније унутрашње кризе у САД још од Грађанског рата из друге половине 19. века. Оно што је некада деловало као научна фантастика, сада се чини да више није толико далеко од реалности. Све чешће се помињу грађански рат и распад САД, а читајући о дешавањима у Тексасу, рекло би се као да читамо о догађајима из Словеније 1991. године.

Тренутно сведочимо великом сукобу на релацији између федералне владе у Вашингтону и Тексаса, али ова криза је и одраз ширих подела у САД између републиканаца и демократа. Повод свега јесте мигрантска криза која постоји годинама уназад на јужној америчкој граници са Мексиком, а чија је главна жртва управо Тексас. 

Сукоб државе Тексас и федералне администрације због миграната траје од 2021. године када је Тексас покренуо операцију "Усамљена звезда" да би појачао контролу границе. Администрација Џозефа Бајдена је хтела да ублажи рестриктивне мере и строгу контролу граница, праксу која је успостављена за време Трампове администрације, али многе државе, најпре републиканске су се суптротставиле Бајденовој политици.

МИСИЦА УБИЛА БЕБУ! Ударала га тупим предметом: "Ужасавајућа помисао да отац мора да сахрани дете"Hitna pomoć

МИСИЦА УБИЛА БЕБУ! Ударала га тупим предметом: "Ужасавајућа помисао да отац мора да сахрани дете"

МИСТЕРИОЗНА СМРТ БЕБА ШИРИ СЕ КОНТИНЕНТОМ! Рађају се са цревима споља све чешће, нико НЕ ЗНА зашто!porodiliÅ¡te

МИСТЕРИОЗНА СМРТ БЕБА ШИРИ СЕ КОНТИНЕНТОМ! Рађају се са цревима споља све чешће, нико НЕ ЗНА зашто!

"Биће потребно много резача жице" Тексас се поново изругао Бајдену (ВИДЕО)Teksas

"Биће потребно много резача жице" Тексас се поново изругао Бајдену (ВИДЕО)

Власти Тексаса желе да обуздају неконтролисани прилив милиона миграната, за које тврде да угрожавају безбедност и Тексаса и САД у целини. САД су забележиле рекордне нивое илегалне миграције последњих месеци, а гранични званичници су прошлог децембра забележили 302.000 илегалних прелазака што је највећи број у једном месецу.  Од ступања Бајдена на место председника до почетка децембра прошле године, најмање 6,3 милиона илегалних миграната је ушло у САД, према евиденцији америчке Граничне патроле. 

Од тог броја, скоро 4 милиона, односно 58 посто оквирно, прешло је границу на подручју Тексаса. Министарство унутрашње безбедности САД процењује да је још додатних 1,6-1,8 милиона успело да уђе, а да побегне Граничној патроли, тако да нису ни ухапшени ни званично евидентирани. Противници масовних миграција у САД, посебно наводе проблем трговине дрогом, нарочито фентанилом, а чије се омасовљавање директно доводи у везу са поменутим мигрантима. Када све ово имамо у виду, јасно је да је мигрантско питање за Тексас постало огроман безбедносни проблем. 

Републиканска странка замера демократској администрацији благу политику према мигрантима, оптужујући их чак и да је све то део завере, како би демографским променама променили политички однос снага, обзиром на то да се претпоставља да ће новопридошли мигранти, поготово они млађе доби гласати пре за демократе него за тврде републиканце. 

Ескалација сукоба 

Кључна тачка у сукобу америчких савезних власти и Тексаса, постао је градић Игл Пас у јужном Тексасу. Ситуација је ескалирала када је гувернер Тексаса, Грег Абот одлучио да не дозволи припадницима америчке Граничне патроле да приступе делу границе са Мексиком. Та одлука је стигла и до Врховног суда САД. Национална гарда Тексаса је недавно заузела део америчко-мексичке границе, чиме је блокиран приступ федералним агентима граничне патролне службе. 

Сукоб Тексаса и федералне власти ескалирао је 11. јануара, када су припадници Националне гарде Тексаса заузели парк у Игл Пасу, а који је био коришћен од стране илегалних имиграната као место уласка у САД. Припадници Националне гарде Тексаса су након заузећа поставили бодљикаву жицу. 

Они су и онемогућили припадницима Граничне патроле, који су део федералног Министарства унутрашње безбедности да приступе парку и уклоне бодљикаву жицу, што је постало окидач за правни спор Вашингтона са државом Тексас. 

Тексас је тужио Граничну патролу САД након што су они почели да секу бодљикаву жицу, а тужба је на крају дошла и до Врховног суда САД који је, тесном судијском већином (5:4) донео одлуку у корист централне власти, односно наложио да је Национална гарда Тексаса дужна да пусти припаднике Граничне патроле да уђу у парк и изврше свој задатак.

Пркосни Тексас се не да - најавили предузимање мера и супротстављање Бајденовој администрацији

Републикански гувернер Тексаса, Грег Абот је одбио да се повинује одлукама савезних институција. Објавио је писмо у ком  је оптужио председника Бајдена и његову администрацију за неиспуњавање уставне дужности заштите федералне државе од илегалних миграната. Чак је у свом писму илегалне миграције назвао "инвазијом".Упозорио је да одбијање федералне владе да извршава законе даје за право Тексасу  да преузме неопходне мере како би заштитио безбедност својих грађана! 

Државни тужилац Тексаса Кен Пакстон је истакао да пресуда Врховног суда "омогућава Бајдену да настави са својим нелегалним напорима да потпомогне инвазију странаца на Америку". Тексашани су изгледа веома озбиљни у намери да се супротставе савезним властима, а најавили су и да ће поставити бодљикаву жицу дуж целе границе са Мексиком. 

- Уништавање граничних баријера Тексаса неће помоћи у спровођењу закона или заштити америчких грађана. Ова борба није завршена и радујем се одбрани суверенитета наше државе - истакао је Пакстон.

Američka vojska
Америчка војска / Извор: Фото: Youtube Printscreen/News 19 WLTX

Да ли је на помолу независност Тексаса и раскол на нивоу целе Америке?

Поједини демократски конгресмени из Тексаса су изнели захтев савезној влади да преузме контролу над Националном гардом Тексаса уколико Абот не буде попустио, док је група републиканских гувернера отворено подржала свог колегу из Тексаса. Међу њима су гувернери Флориде Рон Десантис, Џорџије Брајан Кемп и Вирџиније Глен Јангкин, као и гувернери Оклахоме, Јужне Дакоте и Монтане. 

Са друге стране, огласио се и Данијел Милер, председник Националистичког покрета Тексаса који се залаже за независност Тексаса. Он је позвао Абота да додатно прошири надлежност Државне гарде – још једне оружане формације којом управљају савезне државе – уколико Бајден буде покушао да преузме контролу над Националном гардом. 

Све то је подгрејало приче о независности Тексаса, државе у којој дуго постоји и респектабилан сепаратистички покрет. Треба рећи да је Тексас након револуције и отцепљења од Мексика, десет година био независан, пре него што је одлучио да с еприпоји САД. 

Независност Тексаса више није тако далек сан

Подсетимо, у децембру 2012. године становници Тексаса послали су у Белу кућу петицију којом траже одвајање од Сједињених Америчких Држава. Онлајн петицију тада је потписало 119.209 људи. Као главни разлози за сецесију тада су наведни превелико мешање федералних власти у питања савезних држава, као и незадовољство економском политиком Обамине администрације која је оцењена као "превише лева и социјалистичка". Нови талас незадовољства покренут је након победе председника Џоа Бајдена на изборима у новембру 2020. године. Републиканац Кајл Бидерман поднео је закон којим се позива на сецесију на државном нивоу од САД јер је „савезна влада измакла контроли и не представља вредности Тексашана“.

Тада су републиканци из Тексаса окончали тродневну конвенцију у Хјустону 18. јуна, и оживели позив на референдум о томе да ли држава треба да се отцепи од САД. Може ли се Тексас легално отцепити? У Уставу САД недостаје било каква одредба о сецесији. Тексас, који је прогласио независност од Мексика 1836. године, придружио се Сједињеним Државама тек 1845. Тада је Конгрес одобрио Заједничку резолуцију за припајање Тексаса Сједињеним Државама. Резолуцијом је предвиђено да би Тексас у будућности могао да изабере да се подели на „нове државе погодне величине која не прелази четири по броју, поред поменуте државе Тексас“. Међутим, формулација резолуције није садржала ништа што се тиче одвајања од Сједињених Држава. Државна конвенција 1861. гласала је са 166 према 8 за сецесију. Након што је ратификован на народном гласању, Тексас је постао седма држава која се отцепила од Уније усред грађанског рата. Године 1870. Тексас је поново примљен у Унију. 

На већ поменутој конвенцији у Хјустону, делегати су јасно izrrazili своју подршку питањима која су их разликовала од демократа у Белој кући и покренула идеју о сецесији. Сходно томе, гласали су за више од 270 декларација, као што је резолуција у којој се наводи да демократа Џо Бајден „није легитимно изабран“, у знак подршке тврдњама бившег председника Доналда Трампа о широко распрострањеној превари бирача 2020. председнички избори. Према резолуцији, „значајна изборна превара у кључним градским областима значајно је утицала на резултате“.

- Одбацујемо потврђене резултате председничких избора 2020. и сматрамо да вршилац дужности председника Џозеф Робинет Бајден млађи. није легитимно изабран од стране народа Сједињених Држава - наводи се у резолуцији.

Тексас објавио позив за регрутацију 

Војно одељење Тексаса објавило је позив за добровољце да патролирају границом са Мексиком у "областима високог ризика" како би спречиле криминалне банде да илегално кријумчаре људе и дрогу у државу.

- Операција "Усамљена звезда" удружује снаге са војним одељењем Тексаса и Одељењем за јавну безбедност како би распоредили агенте граничне патроле у ​​подручја са високом претњом како би се пореметила способност криминалних организација да кријумчаре људе и дрогу у Тексас - наводи се у саопштењу.

Организатори мисије су отворили нова радна места, а најавили су и увођење низа погодности за волонтере и спремност да покрију трошкове њиховог смештаја и исхране. 

Национална гарда Тексаса премешта оклопна возила

На друштвеним мрежама су се чак појавили видео снимци на којима се види да Национална гарда Тексаса премешта оклопна возила на границу са Мексиком. 

На једном од тих снимака се види да се на платформама воза превозе тенкови М1А1 Абрамс и борбена возила пешадије М2А2 Бредли. 

Фармери устали у одбрану Тексаса

Поред Националне гарде која се распоређује на граници са Мексиком и тексашки фармери су устали како би пружили подршку властима своје земље у борби против Бајдена и савезне владе. 

Жириновски предвидео распад САД 

Руски политичар Владимир Волфович Жириновски, држећи говор у руској Думи, предвидео је актуелне догађаје у Сједињеним Америчким Државама, односно у Тексасу. 

Наиме, он је том приликом тврдио да избора у 2024. години неће ни бити!

- Једноставно, нећеш моћи да спасиш Америку, Трампе. Зато што у Америци неће бити избора 2024. године. Јер неће бити Америке. То значи да избора неће бити. Нека игра голф - рекао је тада. 

Треба имати у виду да је покојни Жириновски веома добро предвидео актуелна дешавања у Украјини, као и избијање сукоба на Блиском Истоку између Израела и Хамаса. Он није једини руски мислилац који је предвидео распад САД и све ово што се дешава у Тексасу. То је пре њега учинио, такође, још давне 1998. године познати руски политиколог Игор Панарин. Обзиром на то да је Панарин ту смелу тврдњу изнео у моменту када је униполарни свет америчке тоталне хегемоније био на врхунцу, то је тада била готово научна фантастика. 

Но, данас се чини да је можда Панарин и испао пророк. Ако се присетимо америчких мешања по целом свету рушења неподобних режима, комадања различитих држава, између осталог и наше, не можемо да не констатујемо да се на неки начин управо сада све то враћа Сједињеним Америчким Државама као бумеранг. Што би наш народ рекао - заиграла мечка и пред њиховом кућом. 

Србија Данас/24седам/Пренео: П.С.

 

}