Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Немачка уводи нова правила за улазак у земљу: Шта од 1. октобра важи за СРБЕ ПОВРАТНИКЕ?

16.09.2020. 09:42
Пише:
Србија Данас/РТС
granica
граница / Извор: Профимедиа/илустрација

У сезони одмора је Немачка увела тестирање на аеродромима, железничким станицама и аутопутевима како би преудпредила увоз короне у земљу.

Од уторка се правила за тестирање повратника на уласку у Немачку мењају, али то најпре не погађа дошљаке из Србије. За њих до краја месеца важи бесплатно тестирање, а од октобра најмање пет дана карантина.

РАЗОРНЕ ПОСЛЕДИЦЕ НОВОГ СИМПТОМА КОРОНЕ: Јавља се код млађих пацијената и може бити ФАТАЛАН (ВИДЕО)

РАЗОРНЕ ПОСЛЕДИЦЕ НОВОГ СИМПТОМА КОРОНЕ: Јавља се код млађих пацијената и може бити ФАТАЛАН (ВИДЕО)

КОРОНА ЗАВИЛА ПЛАНЕТУ У ЦРНО: Оболело више од од 29.000.000 особа, број од милион преминулих све ближи

КОРОНА ЗАВИЛА ПЛАНЕТУ У ЦРНО: Оболело више од од 29.000.000 особа, број од милион преминулих све ближи

РУСИ ЛУПИЛИ "ШЉАГУ" НЕМЦИМА: Дипломатски скандал потреса цео свет

РУСИ ЛУПИЛИ "ШЉАГУ" НЕМЦИМА: Дипломатски скандал потреса цео свет

У сезони одмора је Немачка увела тестирање на аеродромима, железничким станицама и аутопутевима како би преудпредила увоз короне у земљу. Од уторка важе друкчија правила, али се за дошљаке из Србије и земаља региона још две седмице ништа не мења.

Шта се мења? 

Док су повратници из такозваних ризичних земаља - међу којима су Србија, остатак Западног Балкана, као и још преко 130 земаља или региона у свету - обавезни да се тестирају на уласку у земљу или проведу 14 дана у карантину, повратници из земаља које се не сматрају ризичним до сада су могли да се тестирају добровољно и бесплатно.

Од данас повратници из земаља које нису ризичне више се неће тестирати када то пожеле, већ само ако због симптома постоји сумња на корону.

Зашто се ово правило мења?

Последњих недеља немачке лабораторије раде готово на границама својих могућности - седмично се обавља око 1,1 милион тестова. Критичари су пребацивали Министарству здравља да тако широко тестирање кошта много рада и новца, те да је боље тестирати циљано.

Шта је са повратницима из Србије?

За људе који из Србије долазе у Немачку - без обзира које држављанство имају - и даље важи обавезно и бесплатно тестирање по уласку у земљу.

До сада је то текло овако: када се допутује рецимо авионом, стане се у ред пред мобилном станицом за тестирање где се узима брис. Путник се упути да инсталира посебну корона-апликацију где ће, обично у року од 48 сати, добити негативни исход теста. Једино ако је позитиван, Завод за јавно здравље га зове телефоном.

Док чека на резултат теста, повратник је дужан да буде у самоизолацији у свом смештају.

Ко се не тестира на уласку - рецимо јер је дошао аутомобилом и није застао на некој од станица за тестирање на аутопуту - може то да учини бесплатно и у наредних десет дана у некој од лабораторија или код свог лекара опште праксе (у међувремену не сме да напушта кућу).

У супротном, мора да проведе пуних 14 дана у карантину. То важи чак и онда када путник на уласку не добије никакав папир или обавештење. Казне за непоштовање карантина су драконске у појединим покрајинама.

Како ће бити од 1. октобра?

За сада још није потврђено, али сва је прилика да ће од почетка октобра бити укинуто тестирање повратника из ризичних земаља на уласку у земљу. Тада ће они морати да буду у кућној самоизолацији или пуних 14 дана, или најмање пет дана након чега би се тестирали у сопственој режији и, када стигне негативни налаз, били ослобођени карантина.

Ко уопште сме из Србије у Немачку?

Улазак из ризичних земаља дозвољен је и даље само немачким држављанима и странцима који живе и раде у Немачкој. Осим тога, људима који долазе послом попут камионџија или сезонских радника, онима који морају на суд, имају заказано лечење, или иду у посету брачном партнеру. Туристичке посете су забрањене.

Да ли се Немачкој исплатило масовно тестирање путника?

На то је тешко одговорити. Са једне стране, има покрајина где је последњих недеља око трећина укупних регистрованих случајева короне заправо код повратника у земљу - они можда не би били откривени без масовног тестирања. По уделу предњаче дошљаци са Косова, затим Турска, а онда далеко иза њих следе Хрватска и Србија.

Са друге стране, након милиона тестова на уласку у земљу, вирус је потврђен код једног процента тестираних. Институт "Роберт Кох" не жели да оцењује да ли је то успех или није. Критичари верују да то може боље уз мање трошење ресурса - ако се тестира циљано.

К томе је у Баварској, где већина људи улази друмским путем, дошло до правог хаоса. Лоше организоване станице за тестирање у којима без дигиталних датотека раде волонтери, а не стручњаци, довеле су до тога да десетине хиљада проба узетих од путника није могло да се обради на време. Међу њима је било преко хиљаду позитивних на корону који су затим прекасно обавештени.