Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НЕМЦИ СЕ ДОДАТНО ЗАДУЖУЈУ ЗБОГ КОРОНЕ? Израчунали колико ће епидемија да их кошта - ПАПРЕНО! (ВИДЕО)

09.12.2020. 20:46
Пише:
Србија Danas/DW
koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа

Немачки Бундестаг намерава да због пандемије државни буџет у идућој години задужи за додатних 180 милијарди евра.

Да ли ће то бити довољно за спас привреде ако поново дође до строгог локдауна?

Опрез! Овога се плаши свака жена! Не игноришите симптоме упорне Ешерихије

Опрез! Овога се плаши свака жена! Не игноришите симптоме упорне Ешерихије

"ОСЕЋАЛА САМ СЕ ТРОМО И УМОРНО ОД БОЛОВА" Медицинска сестра открива НЕЖЕЉЕНЕ ефекте Фајзерове вакцине!

"ОСЕЋАЛА САМ СЕ ТРОМО И УМОРНО ОД БОЛОВА" Медицинска сестра открива НЕЖЕЉЕНЕ ефекте Фајзерове вакцине!

КОЛАПС У ГРЧКОЈ! Мере нису дале резултата, систем и даље под великим притиском УПРКОС КАРАНТИНУ!

КОЛАПС У ГРЧКОЈ! Мере нису дале резултата, систем и даље под великим притиском УПРКОС КАРАНТИНУ!

У Немачкој се ових дана много расправља о томе како би требало да изгледа даља борба против короне. Такозвани "локдаун лајт" очигледно није донео жељене резултате. Од почетка новембра су затворени ресторани и све што служи забави, али фабрике, продавнице, школе и обданишта и даље раде. Заустављен је, истина, експоненцијални раст нових зараза, али број нових случајева, а и број смртних случајева и даље је на високом нивоу, пише Дојче веле.

Други, строги локдаун виси у ваздуху. Одлука о њему могла би да буде донета још пре Божића. Али, колико би то коштало? Ове године је буџет Немачке додатно задужен за 160 милијарди евра – с циљем заштите здравља грађана и помоћи привреди. У нацрту буџета за 2021. предвиђено је ново задужење од 180 милијарди евра. То је више него икад раније. Укупни издаци државног буџета требало би да буду готово 500 милијарди евра.

Питање је да ли ће ли та свота бити довољна ако буде морало да се затвори много више него до сада. О томе ће размишљати и савезни министар финансија Олаф Шолц. Али ове недеље када Бундестаг расправља о савезном буџету за 2021, Шолц не жели да ода утисак несигурности.

Уместо тога, он у расправи наглашава да је Немачка до сада много боље прошла кроз кризу него што су многи прогнозирали. Привреда је, каже, упркос делимичном локдауну у многим секторима поново дошла на ниво на којем је била пре кризе и прогнозе су добре. Поред тога, додаје, Немачка на међународном нивоу добија пуно похвала за савладавање кризе.

- То је златни стандард, тако то мора да се ради да би се супротставило овако великој кризи - рекао је дословно савезни министар финансија.

И још је додао да му велико задуживање није лако пало, али оно је, каже, оправдано да би се пребродила криза.

- Биће утрошено много новца, али према добром плану. Враћање дугова је успело и након финансијске и економске кризе пре више од десет година - подсећа министар и додаје да је "зато прихватљиво очекивање да ми то можемо".

Само, да ли ће се привреда – и то не само у Немачкој, већ и у Европи и свету – заиста тако брзо опоравити па да ће задужење моћи да се контролише? У Азији већ почиње трећи талас пандемије с вирусом који је поново мутирао. Какве последице то има за предстојећу вакцинацију?

Нико тренутно не може да каже да ли ће 180 милијарди евра новог задужења у идућој години бити довољно. Али, министар финансија јасно ставља до знања да државна подршка има своје границе.

- Ми не можемо да финансирамо све што је неко замислио - каже Шолц.

Ради се пре свега о инвестицијама у пројекте будућности, а тиме и јачању привреде као би Немачка могла да "из кризе изађе јача".

Питање из овог међунаслова постављају Зелени. Они критикују начин расподеле новца из буџета. У корона-пандемији сувише мало се инвестира у важне секторе будућности, а трансформација привреде према климатској неутралности изгубљена је из вида, тврде они.

- Онај ко мисли да се климатски неутралан челик, климатски неутрална хемијска индустрија, еколошка реформа аутоиндустрије, масовна изградња железничке инфраструктуре могу финансирати онако успут, из касе за успутне трошкове – тај се вара - тврди представник Зелених задужен за питања буџета Свен-Кристијан Киндлер.

Потребна је, тврди, "велика инвестициона офанзива" од 50 милијарди евра годишње.

Немачка узимањем кредита сада чак зарађује новац, јер се на финансијском тржишту плаћају негативне камате. То се мора искористити, тим пре што Немачка у међународном поређењу има релативно малу стопу задужења, објашњава представник Зелених. С отплатом кредита се не сме почети сувише рано, указује Киндлер.

Посланици Либерала (ФДП) мисле потпуно другачије. "Дугови су слатки отров", упозорава њихов човек задужен за државни буџет Кристијан Дир. Садашњи терет би тако био пренесен на будуће генерације, што је неприхватљиво. Либерали сматрају да министар финансија узима превелике кредите, а да они уопште нису ни потребни, поготово зато што до бројних предузећа неће ни доћи.

Ту критику је савезном министру привреде Петеру Алтмајеру упутила и Левица. Та странка критикује спорост у исплати помоћи за новембар и децембар, као и чињеницу да бројна предузећа уопште немају право на ту помоћ. А министар из редова ЦДУ Алтмајер се у Бундестагу бранио изјавом: "Ко ради, тај и греши".

За три милиона потенцијалних предузећа која имају право на помоћ не може бити апсолутне равноправности у сваком појединачном случају, каже Алтмајер. Савезна влада ће фирмама које су затворене у новембру и децембру одлуком савезне и покрајинских влада, надокнадити 75 одсто њиховог уобичајеног промета. Тако нешто није се догодило у послератној историји Немачке, наглашава Алтмајер додајући да је до сада у око 100.000 случајева исплаћено по десетак хиљада евра.

С обзиром на то да та сума није довољна већим предузећима, Алтмајер је постигао договор с министром финансија Шолцом да се поједине рате помоћи повећају до износа од 50.000 евра. И Алтмајер се нада да ће давањем обимне помоћи фирмама бити могуће да се привреда брзо опорави након пандемије. Да то функционише показало се летос, каже он. "У већини земаља око нас економски пад био је двоструко већи, а опоравак упола слабији."

Али, тај опоравак би брзо могао да буде поништен ако Немачка буде морала да уведе нови, строги локдаун – сем уколико би и тада затварања и економска штета могла да се ограничи на минимум. Немачка Национална академија наука "Леополдина" препоручује строги локдаун од Божића, до најмање 10. јануара. То би било време кад су ионако школски празници, и када у привреди много тога мирује.