Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕОБИЧНА И ОПАСНА ИГРА Орке нападају бродове, огласили се научници и решили МИСТЕРИЈУ која је уплашила све (ВИДЕО)

04.08.2023. 10:14
Пише:
Србија Данас/Јутарњи.хр
orka
орка / Извор: Фото: Youtube printscreen/PBS NewsHour

"То је само игра. То није освета према бродовима, то нису климатске промене, то је само игра и то је то" кажу научници.

Необична и опасна игра залетања и забијања у мале једрилице и рибарске бродове шири се и све је популарнија међу оркама у близини шпанске обале, пише BBC.

Научници кажу да је најмање 20 младих иберских орки сада научило то понашање тако што су копирали старије. Верује су се да су једна или две орке почеле да залећу у мале једрилице и да их оштећују 2020. године.

Научници су казали како мисле да се животиње на тај начин "играју" с бродовима и да то понашање заправо није агресија.

ДЕВОЈЧИЦА (16) ОСТАЛА БЕЗ ОБЕ НОГЕ! Елипса чамца којим је управљала ЊЕНА МАЈКА изазвала несрећу!

ДЕВОЈЧИЦА (16) ОСТАЛА БЕЗ ОБЕ НОГЕ! Елипса чамца којим је управљала ЊЕНА МАЈКА изазвала несрећу!

"УГРИЗЛА МЕ ЈЕ ЗА СТОПАЛО, ОДМАХ САМ ПОГЛЕДАО И..." Младог сурфера ујела велика бела ајкула, а сада је испричао све детаље (ФОТО)

"УГРИЗЛА МЕ ЈЕ ЗА СТОПАЛО, ОДМАХ САМ ПОГЛЕДАО И..." Младог сурфера ујела велика бела ајкула, а сада је испричао све детаље (ФОТО)

ОЧИ У ОЧИ СА БЕЛОМ АЈКУЛОМ Исповест Дамјана са Јадрана којем је ова морска неман готово ОДГРИЗЛА НОГУ! Иако се пре 15 година суочио са смрћу, наставио је да рони

ОЧИ У ОЧИ СА БЕЛОМ АЈКУЛОМ Исповест Дамјана са Јадрана којем је ова морска неман готово ОДГРИЗЛА НОГУ! Иако се пре 15 година суочио са смрћу, наставио је да рони

- То је само игра. То није освета према бродовима, то нису климатске промене, то је само игра и то је то - рекао је шпански научник др. Ренауд де Степанис.

Др. де Степанис је председник организације за очување и истраживање китова ЦИРЦЕ. Рекао је да се чини да се орке, познате и као китови убице, играју с кормилом бродова - део управљачког састава брода који се налази у води.

Он и његови колеге причврстили су на пераје две од 60-ак животиња уређаје за праћење преко сателита.

Шпанска влада користи карте њиховог кретања како би информисала поморце о томе како да избегну ове критично угрожене морске сисавце који лове туне уз обалу Португала и Шпаније и кроз уски Гибралтарски мореуз.

Играчке у мору

Француски поморац Лоу Ломбарди сусрео се с оркама у близини Гибралтара у јулу. Он и остатак посаде сведочили су како пет животиња гура и окреће његов брод чак 80 минута - ударајући о кормило док се није посве распало. Брод је на крају морао да буде извучен у бродоградилиште у Барбатеу на поправку, а Ломбарди и његове колеге рекли су да су орке изгледале заиграно, а не агресивно.

- Унутар кормила налази се пена која је исцурила у воду, а орке су је унаоколо гурале носом - попут играчке. Имао сам осећај да тренирају једни друге - рекао је.

- Била су два младунца. Одрасла јединка би то прва учинила, а онда би гледала док младунац то ради - као да се међусобно подучавају.

orka
орка / Извор: Профимедиа

Познато је да су орке врло друштвене животиње. Неке друге подврсте китова убица виђене су како се играју с плутајућим морским алгама или рибарском опремом, а једна је популација у Тихом океану чак имала фазу кад су носили мртвог лососа около на глави.

Коришћење кормила брода као играчака ново је понашање и тренутно је ограничено на ову малу, угрожену иберску популацију, али чини се да младе животиње копирају одрасле орке.

Проучавањем снимака и слика, које су снимили поморци, научници су идентификовали неке од животиња укључених у ту игру.

Моника Гонзалез је морска биолошкиња из организације Орка Иберика, која бележи и мапира сусрете с оркама које су пријавили наутичари.

- Одрасле орке су усредсређене на кормило - само на кормило. Али чини се да млади прилазе, па се одмичу, истражују цео брод - то је сасвим другачија врста понашања.

"Ми смо уљези"

Понашање ових великих, интелигентних, а однедавно и проблематичних морских сисавца, изазвало је збуњеност и поделе међу поморцима и научницима.

Неки научници сматрају да је једна женка орке почела да "напада" бродове из освете, јер ју је неко пловило повредило. С друге стране, поморци покушавају да нађу начин како да се заштите од напада орки па неки предлажу ношење петарди које би бацали у море ако им се орке приближе.

Др. де Степанис, који проучава морске сисавце од 1996., нада се да ће означавање и праћење орки помоћи поморцима да избегавају подручја где има највише орки.

- Они обично остају на истом месту 2-3 сата, јер траже туну - објаснио је. "Шпанска влада зато саветује да се не заустављате ако видите орке - макните се с тог подручја што је пре могуће."

То је, међутим, у директној супротности с прошлогодишњим саветима и тренутним препорукама португалске владе, а то је да ако се орке приближе, зауставите свој брод.

Код тог савета, објаснила је Моника Гонзалез, главна је идеја бити што досаднији.

- Мирно држите кормило, не бацајте ништа, не вичите - рекла је. "Кад оркама досадите, кренуће даље."

Др. Лук Рендел, стручњак за морске сисавце са Универзитета Свети Андреј није баш оптимистичан да ће поморци једноставно моћи да навигирају око подручја највеће активности орки.

- Постоји опасност да ће читава ствар ескалирати и да ће поморци узети ствари у своје руке - рекао је.

- На крају, ако желимо да такво понашање престане, морамо да макнемо бродове из тог окружења. То је радикалан корак за нас као врсту - рећи да ћемо обуздати своје понашање за добробит других.

Др. Рендел сматра да би у будућности могли да постоје економски, а не научни разлози да неки бродови избегавају пловидбу овим водама током сезоне, кад се већина ових сусрета догађа.

- Осигуравајућа друштва можда то већ разматрају. Можда ће бити потребна додатна премија за пловидбу тим водама, што би могло да смањи густоћу пловила тамо. То би могао бити најповољнији исход за орке.

У међувремену, док поморци и рибарска индустрија покушавају да смисле како избјећи орке, туристи на обалама Шпаније, Португала и Гибралтара плаћају да оду на излете како би могли да виде китове.

Нурија Ријера, уметница која живи у Тарифи на јужној обали Шпаније и волонтира у организацији за очување и посматрање китова Фирм, каже да је језик који се користи за описивање понашања орки једноставно неправедан.

- Научници уопште не знају зашто орке то раде. Па ипак сви пишу о нападима орки, а то је тако агресиван језик. Морамо бити свесни да је море њихов дом, а ми смо уљези - рекла је.