Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НОВИ ВИРУС УКЉУЧИО АЛАРМ У ЕВРОПИ: Први пут прешао са животиње на човека, симптоми исти као код короне!

24.02.2021. 16:51
Пише:
Србија Данас
virus
вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Вирус је пронађен код седморо радника фарме на југу Русије

Док се свет бори са пандемијом корона вируса и новим сојевима, на фарми живине у Русији седам особа заражено је птичјим грипом Х5Н8, што је први пут да је овај патоген пронађен код људи.

За сада нема доказа о преносу са човека на човека, пише Bnonews.com. Из Светске здравствене организације (СЗО) рекли су CNN-u да су руске власти детектовале "људску инфекцију птичјим грипом Х5Н8".

ПОСТИГНУТ ДОГОВОР СА РУСИЈОМ: Познато када Белорусија започиње производњу Спутњика В

ПОСТИГНУТ ДОГОВОР СА РУСИЈОМ: Познато када Белорусија започиње производњу Спутњика В

ВАКЦИНА ЏОНСОН И ЏОНСОН ЕФИКАСНА У ЈЕДНОЈ ДОЗИ: Американци објавили прелиминарне резултате

ВАКЦИНА ЏОНСОН И ЏОНСОН ЕФИКАСНА У ЈЕДНОЈ ДОЗИ: Американци објавили прелиминарне резултате

МЕРКЕЛОВА НЕ ДОЗВОЉАВА ДА СЕ ФАВОРИЗУЈУ ВАКЦИНИСАНИ: Нема посебног третмана, сви су једнаки

МЕРКЕЛОВА НЕ ДОЗВОЉАВА ДА СЕ ФАВОРИЗУЈУ ВАКЦИНИСАНИ: Нема посебног третмана, сви су једнаки

- Уколико се потврди, ово би могао бити први пут да је Х5Н8 заразио људе - рекао је портпарол СЗО за Европу, додајући да радници "немају симптоме" и да није пријављен пренос са човека на човека.

- Данас желим да вас обавестим о важном научном открићу до којег су дошли научници центра "Вектор"... Први случајеви људске заразе (птичјим грипом) потврђени су у лабораторији - рекла је у суботу Ана Попова, шефица центра.

Вирус је пронађен код седморо радника фарме на југу Русије, где је прошлог децембра забележена епидемија Х5Н8 међу живином. Попова је рекла да су случајеви заразе међу људима "благи".

- Овај вирус може се пренети са птица на људе, савладао је баријеру између врста. Према данашњим информацијама ова варијанта вируса се не преноси са особе на особу, али само ће време рећи колико брзо ће будуће мутације омогућити да се премости та баријера - истакла је она.

Попова је указала да ће њихово откриће помоћи научницима да се припреме за могући пренос вируса Х5Н8 са човека на човека. Научници су детаљне информације о постојећих седам случајева заразе поднели СЗО.

Ptičiji grip
Птичији грип / Извор: Профимедиа

Вирус Х5Н8 пронађен је код птица 1983. а од 2014, кад је откривен код патака у Јужној Кореји, било је честих епидемија. У последњих шест месеци пријављено је безброј случајева заражених птица – у Француској, Немачкој, Италији, Шпанији, Великој Британији, Кини, Јапану и Јужној Кореји.

Како преноси портал Downtoearth.org, у Бихару на истоку Индије детектован је Х5Н8 код врана. Десетине ових птица су угинуле у дистрикту Западни Чампаран у Бихару у јануару ове године, а птичји грип је пријављен до сада у најмање 13 индијских држава, укључујући Кералу, Раџастан, Харјану, Делхи, Утар Прадеш, Мађа Прадеш, Химачал Прадеш, Гуџарат, Махараштру, Чатисгарх, Утаркханд, Пунџаб, Џаму и Кашмир.

Здравствене власти у земљи су огласиле аларм након што је вирус пронађен код врана, те појачале надзор како би пратиле његово ширење. За сада нема извештаја о зарази међу људима, а власти су у саопштењу навеле да “нема директног доказа” да се птичји грип може пренети на људе конзумирањем зараженог меса.

Такође се указује на кување и печење као ефикасна средства у контроли ширења вируса.

Сунил Кумар Такур, званичник Западног Чампарана за сточарство, рекао је да овај вирус "није смртоносан" и да људи могу јести пилетину као и обично без страха.

- Вирус се уништава на 80 степени Целзијусових - указао је регионални директор за сточарство у Музафарпуру Маној Дас.

Али, бивша званичница државног одељења за сточарство Шаилендра Кр Синха каже да Х5Н8 угрожава живот и људи и птица.

- Шири се на људе од живине. Људи морају бити опрезни – рекла је она.

Међутим, "Мумбај mirror" piše да је ситуација са птичјим грипом, бар што се тиче Махараштре, "гора него 2006." Комесар државног одељења за сточарство Сачиндра Синг навео је да је до сада од птичјег грипа умрло више од 43.600 птица, од чега 41.600 живине, а око 2.000 врана и других птица.

Ptičiji grip
Птичији грип / Извор: Профимедиа

- Ова епидемија је тежа и раширенија. У епидемији 2006. смо имали сој Х5Н1 на пет епицентара, а сада имамо 52 епицентра у 22 дистрикта и два соја, Х5Н1 и Х5Н8 - истакао је он, додајући да се вирус уништава на 70 степени "за три секунде".

Почетком месеца и Вијетнам је пријавио да је уништио више од 100.000 примерака живине због ширења птичјег грипа Х5Н1 и Х5Н6 у 14 провинција. Сој Х5Н8 је регистрован у исто време међу дивљим лабудовима у парку код Старе летње палате у Пекингу, али је епидемија сведена под контролу.

- Инфекција се неће ширити међу друге животиње или људе делимично зато што нема живинских фарми на пет километара од парка-  рекао је "Глобал тајмсу" Џу Ји, професор Пољопривредног Универзитета у Пекингу.

У Кини се као подручја епидемије категоришу области на три километра од епицентра. Јанг Џанкју, заменик директора одељења за патогену биологију Универзитета Вухан, рекао је да високо патогени птичји грип има више сојева и брзо се шири међу птицама, где је стопа смртности висока.

- Стопа смртности код људских инфекција (са неким сојевима) може бити око 50 одсто - рекао је он.

Влада је навела у саопштењу да није познато да је Х5Н8 икада заразио људе, али је Стара летња палата затворила део са лабудовима и наређена је дезинфекција птичјег хабитата.

Крајем јануара у Сенегалу су, како преноси Thehindu.com, пронађене стотине мртвих пеликана, позитивних на Х5Н1. Портал истиче да су од 350 врста у склоништу само пеликани – њих 750 – пронађени мртви.

И Немачка је почетком фебруара уништила 14.000 ћурки након открића епидемије Х5Н8 на фарми у подручју Укермарка. Низ епидемија забележен је и на другим местима у Европи последњих месеци, а сумња се да заразу преносе дивље птице.

gavrani
гаврани / Извор: Профимедиа/илустрација

Ројтерс наводи да је и Италија крајем јануара пријавила епидемију Х5Н8 код два ждрала у центру земље, након чега је у приватном врту у Лугу у Равени убијено 12 птица.

Ројтерс наводи да се птичји грип брзо шири Европом због чега је живинарска индустрија у стању узбуне, јер су раније епидемије довеле до уништавања десетина милиона птица.

Иако стручњаци указују да не постоји опасност по људе уколико процесуирају заражено месо или јаја, те да нема доказа о преносу вируса птичјег грипа са човека на човека, сама чињеница да је у Русији управо заражено седморо људи, довољна је да изазове забринутост јавности.

Птичји грип је болест коју узрокује вирус грипа типа А, који природно потиче од дивљих птица попут патака и гусака. Преноси се пљувачком, капљицама и назалним секретом домаћих птица. Иако је обично умешан сој Х5Н1, птичји грип изазива Х5Н8.

Али, добра вест је да је Х5Н8 мање опасан од Х5Н1, истиче Timesnownews.com. Још боља вест је да ова болест ретко погађа људе. Портал наводи да су међу тим ретким случајевима углавном људи који раде блиско са птицама, на фармама живине и слично.

Стручњаци указују да се могу конзумирати јаја заражених птица уколико су тврдо кувана, као и месо уколико је обрађено на температури од преко 70 степени, никако сирово. Пилеће месо требало би набављати само са безбедних локација, а ножеве којима се реже не мешати са другим предметима.

Наводи се и да су симптоми птичјег грипа код људи као код прехладе, те укључују грозницу, кашаљ, болове у мишићима, отекло грло и тешкоће у дисању – веома слично још једном добро познатом вирусу из исте породице корона, САРС-ЦоВ-2.

Док стручњаци упозоравају да климатске промене и уништења станишта дивљих животиња излажу људе разним патогенима, није тешко замислити најгори будући сценарио у којем људи са маскама одлазе да би тестирањем утврдили који је тачно вирус прешао са животиње на њих – и раширио се даље међу њима – и евентуално добили третман.

Ако се различите епидемије или пандемије буду шириле једнаком брзином као корона, биће тешко испратити ту стопу убрзаним развојем вакцина.

Можда би било најефикасније да се људи окрену еколошкој страни планете и реше проблем у корену а до тада, према старом, добро познатом правилу, не преостаје нам него да пазимо шта конзумирамо и што чешће и темељитије - перемо руке.