Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОБЕЋАЛА ИМ ЈЕ СВЕТ: Звали су је "таблета храбрости" - дрога која је помогла Немцима да освоје већи део Европе

21.06.2020. 10:56
Пише:
Србија Danas/All That's Интерестинг
Adolf Hitler
Адолф Хитлер / Извор: Профимедиа

Тадашња Вајмарска република како ју је Хитлер звао, постала је светски дилер дроге

Лидер нацистичке Немачке Адолф Хитлер имао је у лето 1943. године састанак са тадашњим премијером Италије Бенитом Мусолинијем. Врховни вођа осећао се веома лоше пред разговор, а с обзиром да је био у питању састанак са представником једне од снага Осовине није могао да га пропусти.

Супернова оптички интернет – твој невидљиви пријатељ сада видно бољи!

Супернова оптички интернет – твој невидљиви пријатељ сада видно бољи!

ОГРОМНА ЕРУПЦИЈА ВУЛКАНА: Мерапи избацио облак дима и пепела скоро до стратосфере, угрожена околна села

ОГРОМНА ЕРУПЦИЈА ВУЛКАНА: Мерапи избацио облак дима и пепела скоро до стратосфере, угрожена околна села

НАСА ПОКРЕНУЛА НОВ НАЧИН ПОТРАГЕ ЗА ВАНЗЕМАЉЦИМА: Тражи трагове технологије која није са Земље (ВИДЕО)

НАСА ПОКРЕНУЛА НОВ НАЧИН ПОТРАГЕ ЗА ВАНЗЕМАЉЦИМА: Тражи трагове технологије која није са Земље (ВИДЕО)

Како би "изгурао" разговор, лични лекар дао је Хитлеру дрогу еукодал, иначе мешавину оксикодина и кокаина, како би га "дигао".

Доктор је озбиљно ризиковао што му је убризгао наркотички коктел, с обзиром да је Хитлер већ био увелико зависан од таквих супстанци и желео је да прекине са узимањем дрога. У овом случају, инјекција је била обавезна, посебно што је фирер био у насилној фази и одбијао је да говори са било киме.

Прва инјекција је "подигла" Хитлера, који је затим од лекара тражио да му да још једну. Лидер нациста отишао је на састанак са Мусолинијем са држањем и снагом војника дупло млађег од њега.

Током разговора, Хитлер је причао неколико сати без прекида, а за то време Мусолини се презнојавао, масирао врат и уздисао, надајући се да ће успети да убеди лидера Трећег рајха да пусти Италију да напусти рат. На његову жалости, није му се указала прилика да то учини.

Узимали су первитин као да је слаткиш

Како наводе историчари, ово је била само једна од ситуација у којој је Хитлер користио дрогу, с обзиром да ју је конзумирао малтене на дневном нивоу. Према мишљењу познавалаца прилика, користио је барбитурате, семе бика, тестостерон, опијате. Такође, узимао је стимулансе попут первитина, тзв. "пилула храброст" која је направљена од метамфетамина.

Хитлер није био једини који је користио первитин. Током Другог светског рата, малтене сви од немачких војника на првој линији фронта до домаћица у менопаузи узимали су первитин као да је слаткиш.

Распрострањено коришћење дроге није баш била новина у земљи. Генерација пре те "ратне" узимала је у великој мери наркотике, док Хитлер није дошао на рат и спровео кампању против дроге. Међутим, када је немачки лидер "променио плочу" и сам постао наркоман, слична судбина задесила је многе у земљи.

Немачки војници користили су первитин у Другом светском рату како би освојили већи део Европе. Међутим, осећај непобедивости је у једном тренутку прошао. До краја рата, када је самопоуздање Немаца пало и када су се "вратили у реалност", војници су користили первитин само да би преживели.

Adolf Hitler
Адолф Хитлер / Извор: Профимедиа

Иако ће у једном тренутку вратити коришћење дроге у Немачкој, Адолф Хитлер искористио је кампању против конзумирања наркотика како би задобио контролу над државом.

У корист његове реторике иде и податак да је 1929. године Берлин сам произвео преко 200 тона опијата. Такође, Немачка је одговорна за то да је глобална производња морфијума у периоду од 1925. до 1930. године скочила за 40 одсто, а сличан случај је био и са кокаином. Тадашња Вајмарска република како ју је Хитлер звао, постала је светски дилер дроге.

Хитлер тада није био обожавалац дроге, а неки историчари тврде да није пио кафу јер садржи кофеин и избегавао је све врсте наркотика. Наводно није ниједном запалио цигарету пошто је бацио паклицу у реку крајем Првог светског рата.

Када су се нацисти 1933. године домогли власти, почели су да шире Хитлерову филозофију "без отрова" на простору целе земље. У склопу тога, развили су пропаганду те су коришћење дроге везивали за групе које нису волели, као што су људи јеврејског порекла и тиме утицали на мишљење јавног мњења.

Чак је Рајхстаг 1933. године донео закон по коме наркомани могу на неодређено да буду смештени у затвор, а формирало се тајно полицијско одељење које се бавило сповођењем анти-наркоманске кампање.

На површини, деловао је да су нацисти прочистили државу и излечили је од зависности... а све је то трајало док Хитлер није први пут пробао первитин.

А онда је Хитлер упознао др Морела

Званични фотограф нацистичке партије Хајнрих Хофман 1936. године задобио је тежак облик гонореје, а пошто је био пријатељ Хитлера, одлучио је да нађе најбољег и најдискретнијег лекара у Немачкој. Такође, треба додати да ће Хофман касније упознати фирера са његовом асистенткињом Евом Браун, будућом Хитлеровом партнерком. Слово је пало на др Теодора Морела, који је због својих витаминских и енергетских инјекција био на гласу као "лекар славних".

Морел је излечио Хофмана, који је био толико одушевљен резултатом да је одлучио да га позове на вечеру. Истој вечери присуствовао је Хитлер, који се доктору у поверењу пожалио да је у толиким боловима да му је тешко да се креће, камоли да води једну земљу у јеку економске кризе и превирања.

Морел је преписао нацистичком лидеру капсулу бактерија под именом "Мутафлор", лек који се и дан данас користи. Ово је помогло Хитлеру да се отараси болова у стомаку, после чега је овај медицински радник постао приватни лекар првог човека нацистичког лидера.

Zloglasne jedinice Waffen SS
Злогласне јединице Waffen SS / Извор: Профимедиа

Тајне намере Морела?

Један од лекара SS одреда Ернст-Гинтер Шенк који је тврдио да је Хитлер заправо боловао од Паркинсове болести, анализирао је један од витаминских пакета које је Морел свакодневно давао Фиреру. Испоставило се да је доктор давао лидеру нациста метамфетамин, што објашњава зашто Хитлер није могао без њих.

Первитин није једина дрога коју је Морел давао Хитлеру. Наиме, број наркотика се ширио, те му је убризгавао кофеин, кокаин (за бол у грлу) и морфијум - све дроге против којих се фирер борио пре доласка на власт. Најзначајнији од ових наркотика био је первитин, који је врста метамфетамина.

Нуспојаве первитина и почетак краја

Первитин је војницима у биткама служио као погонско гориво које је уједно помагало у одржавању ведрине и дисциплине. Такође, помагао је у одржавању фокуса као и смањењу осећаја глади. Војсковође су чак добиле јасна упутства како сваком војнику да дају ту дрогу.

Међутим, дељење толико велике количине лека (само у априлу и мају 1940. године војницима је достављено 35 милиона комада первитина и сличних супстанци) створило је проблем зависности.

Дугорочне последице метамфетамина код војника биле су катастрофалне. Зависност је била изражена, а уз њу су дошли и депресија, халуцинације, тешка дехидрација и стална мучнина.

Нацистички лечници били су упознати са чињеницом да те нуспојаве не могу да се реше кратком паузом у конзумирању, али били су немоћни у спречавању коришћења первитина. Војници би умрли од прекида рада срца, самоубистава или војних грешака изазваних менталним умором.

Немци су се окренули метамфетамину у нади да ће издржати ратни поход, не узимајући у обзир какве последице носи ова дрога. Како се рат наставио, нацисти више никада нису успоставили контролу над первитином, таблетом која им је обећала свет.

 

ТАЈНИ ПРОЈЕКАТ: Можете ли да замислите СУПЕРСОНИЧНИ АВИОН на коме пише "маде ин YU"? Мало је фалило (ВИДЕО)

 

ВОЈНИ ЕКСПЕРТИ ОБЕЛОДАНИЛИ: Ово је место са којег би САД, у случају рата, напале Русију

ВОЈНИ ЕКСПЕРТИ ОБЕЛОДАНИЛИ: Ово је место са којег би САД, у случају рата, напале Русију

У овим земљама ГЛАСАЊЕ ЈЕ ОБАВЕЗНО: У једној од њих ако не изађете на изборе ЗАМРЗАВАЈУ ВАМ ПЛАТУ

У овим земљама ГЛАСАЊЕ ЈЕ ОБАВЕЗНО: У једној од њих ако не изађете на изборе ЗАМРЗАВАЈУ ВАМ ПЛАТУ

СРПСКИ КАМИОНЏИЈА ДОЖИВЕО НЕПРИЈАТНО ИСКУСТВО: Стао на пумпи и из приколице чуо гласове...

СРПСКИ КАМИОНЏИЈА ДОЖИВЕО НЕПРИЈАТНО ИСКУСТВО: Стао на пумпи и из приколице чуо гласове...

Легенда каже да ко приђе овом камену УМИРЕ НА МЕСТУ: Многи се и данас плаше приче О ЈЕДНОЈ ЖЕНИ

Легенда каже да ко приђе овом камену УМИРЕ НА МЕСТУ: Многи се и данас плаше приче О ЈЕДНОЈ ЖЕНИ

ОВО ЈЕЗЕРО ЈЕ СВЕТО: Али, НИКАКО НЕ СМЕТЕ да урадите једну ствар, иначе ће вас ПРАТИТИ НЕСРЕЋА

ОВО ЈЕЗЕРО ЈЕ СВЕТО: Али, НИКАКО НЕ СМЕТЕ да урадите једну ствар, иначе ће вас ПРАТИТИ НЕСРЕЋА