Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ОЛУЈА ДОЛАЗИ" Страшна прогноза за Америку: Демократија ће потпуно НЕСТАТИ, до 2023. године постаје ДИКТАТУРА?

06.01.2022. 11:03
Пише:
Србија Данас/Блиц
Tramp u Beloj Kući
Трамп у Белој Кући / Извор: Профимедиа/илустрација

Бајден ће данас обележити прву годишњицу напада на Капитол хил.

Сједињене Америчке Државе могле би да се нађу под десничарском диктатуром до 2030, упозорио је канадски професор политичких наука, који је ургирао своју земљу да се заштити од "колапса америчке демократије".

- Не смемо да одбацимо такве могућности само зато што делују смешно или претерано ужасно да се замисле - написао је за "Глоб и мејл" Томас Homer Диксон, оснивач Института Каскејд на Универзитету Ројал Роудс у Британској Колумбији. 

ОПСАДНО СТАЊЕ У КАЗАХСТАНУ: Десетине нападача ЛИКВИДИРАНО, хаос на улицама - грађани у СТРАХУ! (ВИДЕО)

ОПСАДНО СТАЊЕ У КАЗАХСТАНУ: Десетине нападача ЛИКВИДИРАНО, хаос на улицама - грађани у СТРАХУ! (ВИДЕО)

НОВА КОВИД ПРАВИЛА ЗНАТНО ПООШТРЕНА! Од 11.јануара ступају на снагу - свако ко је позитиван, мора да добије накнадни ПЦР тест

НОВА КОВИД ПРАВИЛА ЗНАТНО ПООШТРЕНА! Од 11.јануара ступају на снагу - свако ко је позитиван, мора да добије накнадни ПЦР тест

"ПРЕДСЕДНИК ЋЕ ГОВОРИТИ О ИСТИНИ КОЈА СЕ ДОГОДИЛА" Џо Бајден се обраћа нацији поводом годишњице напада на Капитол

"ПРЕДСЕДНИК ЋЕ ГОВОРИТИ О ИСТИНИ КОЈА СЕ ДОГОДИЛА" Џо Бајден се обраћа нацији поводом годишњице напада на Капитол

- Сугестија да би Доналд Трамп постао председник (САД) такође би се скоро свима учинила једнако апсурдном 2014. Али данас живимо у свету у којем апсурд редовно постаје стварност и грозна уобичајена појава - истакао је професор Диксон.

Два циља - оправдање и освета

Он сматра да ће америчка демократија "колабирати до 2025, узрокујући екстремну домаћу политичку нестабилност, укључујући распрострањено грађанско насиље".

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

- До 2030, ако не и пре, земљом би могла да управља десничарска диктатура - предвиђа Диксон.

Професор је указао на могућности Трамповог повратака у Белу кућу 2024, а које могу да укључе и одбијање прихватања победе демократа на изборима од стране државних законодавних тела под контролом републиканаца.

Трамп ће, како је упозорио, имати само два циља – оправдање и освету – који се тичу његових тврдњи да је поражен на председничким изборима 2020. од стране Џоа Бајдена због изборне преваре. Диксон сматра да Канада у међувремену мора да мотри на "одвијање кризе".

"Долази страшна олуја"

- Страшна олуја долази са југа а Канада је неспремна. Током протекле године скренули смо пажњу ка унутра, ометени изазовима ковида, помирењем и убрзаним последицама климатских промена. Али, сада морамо да се фокусирамо на хитан проблем шта урадити у вези могућег распада демократије у САД. Треба да започнемо пуним признањем величине опасности. Ако се Трамп поново изабере, чак и према најоптимистичнијем сценарију економски и политички ризици по нашу земљу били би небројени - навео је професор.

Диксон је рекао да је чак видео сценарио у којем нова Трампова администрација ефективним поништавањем унутрашње опозиције намерно штети свом северном суседу.

- Према мање оптимистичном сценарију, ризици по нашу земљу у свом кумулативном ефекту могли би лако бити егзистенцијални, далеко већи од било којих у историји наше федерације. Шта се, на пример, дешава ако политичке избеглице високог профила које беже од прогона стигну у нашу земљу а амерички режим их тражи назад. Да ли ћемо се повиновати томе? - запитао је.

- Повратком у канцеларију он би био кугла за разбијање која уништава демократију али ће процес произвести политичке и друштвене нереде - навео је професор.

Švajcarska
Швајцарска / Извор: Профимедиа/илустрација

- Ипак, циљаним узнемиравањем и отпуштањем он ће моћи да прореди редове противника свог покрета у држави, бирократа, званичника и технократа који надгледају нестраначко функционисање кључних институција и поштују владавину закона. Онда ће бити постављена бина за менаџерски компететнијег владара, након Трампа, да унесе ред у хаос који је он створио - закључио је Диксон.

Док ће Бајден данас обележити прву годишњицу напада на Капитол хил и одати почаст храбрости полицајаца, како је саопштено из Беле куће, Трамп је најавио да ће отказати своју конференцију за новинаре која је требало да буде одржана на његовом имању Мар-а-Лаго на Флориди.

"Демократија у опасности"

У међувремену, истраживање јавног мнења "ЦБС њуз" показало је да две трећине одраслих испитаника сматра да су демократија и владавина права у опасности.

Резултати истраживања објављени су неколико дана пре годишњице напада на Капитол 6. јануара током којег су присталице Трампа упале у зграду Конгреса у тренутку док је трајала седница на којој су законодавци требали да потврде изборну победу Бајдена.

Око 66 одсто анкетираних навело је да је демократија бар донекле угрожена, од којих многи и да је веома угрожена. Свега 33 одсто одговорило је да је демократија безбедна. Две трећине анкетираних изјавило је да Бајдена сматрају легитимним победником избора, док 45 одсто сматра да Трамп сноси велику одговорност за напад.

У анкети је, такође, забележен нови скок броја људи који сматрају да је понекад оправдано да грађани предузму насилну акцију против владе. То је категорија која константно бележи раст још од 1995. године, са тадашњих 13 одсто, преко 23 у 2015. до 34 одсто данас.

И истраживање Института Френк Черч, спроведено од 24. септембра до 26. октобра 2021. међу 1.899 испитаника из Ајдаха, Монтане, Неваде, Јуте и Вајоминга, показало је да је 50 одсто њих веома забринуто због здравља демократије у САД. Такође, 35 одсто мисли да је стање понешто забрињавајуће. Чак 55 одсто испитаника сматра да федерална влада ради у корист других група људи а не оних попут њих.

Melanija Tramp, Donald Tramp
Меланија Трамп, Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

Наводећи да би 86 одсто регистрованих републиканских гласача "вероватно" или "дефинитивно" гласало за Трампа 2024, аутор и политички аналитичар Хуан Вилијамс наводи да је америчка демократија у опасности.

"Толико бесни да би гласали за демагога"

- Зар су толико бесни на модерну Америку да су вољни да гласају за демагога који покушава да поништи председничке изборе? - запитао се Вилијамс у чланку за "Хил", указујући да су годину дана након насиља политичке партије у САД су и даље поларизоване.

- Нема искрене дебате о доброј влади. Америчка демократија крвари а нема краја на видику - навео је Вилијамс.

američki izbori
амерички избори / Извор: Профимедиа

Барбара Волтер, чланица саветничког панела ЦИА, написала је у новој књизи "Како започињу грађански ратови и како их зауставити" да су САД "ближе грађанском рату него што би ико од нас волео да верује".

Она је предвидела да би такав рат, ако би се задесио, представљао "побуну, герилски рат и тероризам".

А она није једина.

Троје пензионисаних генерала – Пол Итон, Антонио Тагуба и Стивен Андерсон – написало је за "Вашингтон пост" у децембру да су "све више забринути због последица председничких избора 2024. и потенцијала за смртоносни хаос унутар наше војске, који би озбиљно угрозио све Американце".