Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОНИ СУ ЗБРИСАЛИ НАРКО БАНДУ У БРАЗИЛУ: Специјална јединица која утерује страх у кости, а ово им је симбол (ФОТО/ВИДЕО)

07.05.2021. 19:31
Пише:
Србија Danas/Kurir.rs
brazilska policija
бразилска полиција / Извор: Реутерс

У пуцњави нападачи су ранили неколико путника пре него што су ликвидирани.

Страсти око јучерашње пуцњаве током полицијске акције у фавели Жакерзињо у Рио Де Женеиру у којој је страдало 25 особа, што се сматра највећим црним билансом у обрачуну полицајаца са нарко бандама од 1989. важну улогу је одиграла и специјална полицијска јединица.

Интересантно је да су полицајци ликвидирали око 20 припадника нарко банде која је претходно на улици убила једног од полицајаца који се бавио сузбијањем наркотика, а који је са колегама покушао да заустави регрутовање деце за продају наркотика.

ХОРОР У РИО ДЕ ЖАНЕИРУ: У пуцњави у метроу преко 20 мртвих, жесток обрачун полиције са опасном бандом! (ФОТО/ВИДЕО)

ХОРОР У РИО ДЕ ЖАНЕИРУ: У пуцњави у метроу преко 20 мртвих, жесток обрачун полиције са опасном бандом! (ФОТО/ВИДЕО)

ХОРОР! Син канибал раскомадао мајку на 1.000 ситних делова, јео њено месо, а потом нахранио и пса! (ВИДЕО)

ХОРОР! Син канибал раскомадао мајку на 1.000 ситних делова, јео њено месо, а потом нахранио и пса! (ВИДЕО)

НОВИ ОРУЖАНИ НАПАД У АМЕРИЦИ: Отворена ватра на школу, има рањених! (ВИДЕО)

НОВИ ОРУЖАНИ НАПАД У АМЕРИЦИ: Отворена ватра на школу, има рањених! (ВИДЕО)

Телевизијске камере када је кренуо обрачун приказале су специјалце обучене у црно и блиндирана возила  са необичном ознаком на вратима мртвачка лобања са прободеним ножем и два укрштена пиштоља. Већини која је гледала бразилски филм "Тропа да Елита" знала је да се ради о специјалној војно-полицијској једници познатој као БОПЕ што је скраћеница од " Баталхао де Операцоес Полициас Еспециаис" односно у преводу Оперативни батаљон Специјалне полиције.

Негде се одомаћио и израз "Чувари Фавела", "Господари", а једно је сигурно да криминалци у фавелама Рио де Жанеира зазиру од њих и у сукобима, као што је био у јучерашњи у Жаркезињу извуку дебљи крај.

Камере су забележиле да су по отпочињању акције БОПЕ буквално преплавиле фавеле и почеле да претресају сваку кућу. Није било поштеђених од превише радозналих покупили су телефоне, неко је добио метак, а најгоре је прошла екипа која је упала у вагон на метро линији број 2. У пуцњави нападачи су ранили неколико путника пре него што су ликвидирани.

Овде се нећемо упуштати у детаље акције у Жакерзињу, али је то свакако био повод да напишемо нешто о овој специјалној-војнополицијској једници.

Бразил као највећа Латиноамеричка држава састоји се укупно од 27 држава које су уједињене у федерацију. Због тога у Бразилу постоји Федерална полиција која води истраге прикупља информације и преузима обавештајни рад унутар државе о криминалним групама, терористичким организацијама.. Друга полиција која постоји је она државна на нивоу сваке државе а она се дели на цивилну обичну и војну полицију која има значајну улогу у лову на криминалце.

brazilska policija
бразилска полиција / Извор: Реутерс

Управо од ове цивилно-војне полиције формирана је елитна војно-полицијска јединица за борбу против свих видова криминала и тероризма, односно са ситуацијама када обична полиција није могла изаћи на крај. Формирана је била почетком 1980-тих година прошлог века када је бразилске вишемилионске градове а побено Рио Де Жаинеро запљуснуо талас криминала са којим обична полиција што због корупције, што због неспособности и немоћи није могла да изађе на крај. Управо су БОПЕ биле те које су успоставиле колико толико ред и постали бескомпромисни борци за ред и закон у најопаснијем граду и насељима где је царовала дрога и свакодневна свирепа убиства.

Од свог формирања БОПЕ су фокусиране на фавеле које су тад, али и данас због лоших услова живота, општег сиромаштва постале легло криминала. Идеја о ангажовању родила се када се схватило да је редовној полицији потребно појачање у сложеним акцијама када су у питању опсаде или талачке ситуације, хапшење опасних криминалаца, њихово спровођење.. Често се дешавало да су војну и цивилну полицију спасавали из канџи смрти, кад ови упадну у замеке у лавирнитима уличица у фавелама.

Иначе прва БОПЕ једница управо је формирана у Рио Де Жаинеру. Њихова база како каже литература о специјалним јединицама налази се на периферији овог најмогољуднијег града на свету.

Организација

Формацијски ова специјална војно-полицијска једница је ранга батаљона. Бројно стање према неким подацима креће се од 370 до 400 полицајаца који покривају само територију државе Рио Де Жаинеро. Иначе и осталих 26 држава такође имају своје БОПЕ. Сваки војно полицијски батаљон БОПЕ чине четири чете и то: административна, тактичка, јуришна и интервентно спасилачка која је састављена од четири обучена преговарача и осам снајпериста. Такође и остале три чете имају по једног снајперисту.

Селекција

Ко може постати припадник сепцијалне јединице БОПЕ? У редове ове сепцијалне јединице се не примају свили. Сви кандидати долазе из полиције и то предуслов је минимум шест година рада на терену у патроли по фавелама, препорука надлежног старешине, беспрекорна биографија. Ако је то све у реду кандидати одлазе на селективни курс провере војно-полицијског знања и психо-физичких способности. Управо главни елиминатор оних који су залутали или су преценили своје спосбности јесте тај психо-физички тест. Ту улази и медицински преглед. Кад се обави селекција кандидата они који су прошли иду на обуку. У питању је тромесечни курс за специјалне операције који нагласак ставља на борбу у урбаним условима (читај фавеле), кориштење различитих врста наоружања, као и решавања талачких ситуација. Посебан нагласаку обуци је сналажење у "Кући смрти" посебно направљеном објекту за обуку. Кандидати пролазе обуку у кориштењу широке палете наоружања, али нагласак је и на борилачким вештинама, кориштењу ножа и блиској борби, када је немогуће употребити оружје.

brazilska policija
бразилска полиција / Извор: Реутерс

Током обуке кандидати пролазе и обуку из хеликоптерског десанта, извиђање, али и агентурни рад на терену. Канидати током трајања курса пролазе 24 часовну обуку, са мало слободног времена за одмор. Како селективна обука изгледа може се видети у филму "Тропа да елите", али и низу документараца о овој специјалној јединици. 

У оквиру базе за обуку налази се и права фавела која је почишћена од криминалаца и која је постала полигон за обуку специјалаца где се проверава и учи градска борба. Од канидата се очекује сналажљивост, окретност, брзина јер се операције одвијају у уском простору пуном цивила, недужних људи, деце, стараца, жена што усложњава ситуацију и ствара јак психички притисак.

После завршетка ове фазе постоји и фаза обуке у џунгли, кретања, борбе, маскирања, праћења, савладавања или избегавање имрповизованих препрека, али и обученост у извођењу амфибијско-десантних операција.

Наоружање јединице

Основно наоружање спеицјалаца је аутоматска пушка ФН ФАЛ 7,62x51 mm, у употреби је и руски АК 101, снајперске пушке Цолт АР 15 калибра 5,56 mm, пиштољи берета, глок и шаролика војно полицијска опрема. Батаљон ове специјалне јединице поседује и специјално конструисана и прерађена возила, на која је стављен додатни оклоп, а токђе и шаролика палета оклопних возила, као и хеликоптери где оксоницу чини амерички Бел УХ 1 Х II Хјуи.

Акције

Класичне акције у којима специјална једница БОПЕ учествује су хапшење криминалаца, ликвидација банди у фавелама или талачке ситуације. Ова јединица се често корсити и за сузбијање затворских побуна, које су у Бразилу веома честе и где према побуњеним затвореницима нема баш неке милости.

Један од чувених акција је била побуна у затвору БАНГУ И. Посебно су немилосрдни према "Минеиросима" одреди смрти који су чинили бивши полицајци који су одлучили да не чекају корумпирану државу и тужилаштво, већ су узели правду у своје руке. Међутим, када су протерали већину банди из фавела почели су од становника да наплаћују рекет како би их штитили, а њима се морао плаћати и порез на струју и гас па су зарађивали на месечном нивоу више од 6.000 евра на популацију једне фавеле од око 12.000 становника, док та цифра расте што је број становника већи.