Откривена смртоносна бактерија у храни: Више људи преминуло, међу њима и туриста - ово су симптоми
У Италији су забележена три смртна случаја због тровања ботулизмом, што је изазвало велику забринутост и активирало хитне мере власти.
Први је преминуо 52-годишњи туриста који је појео контаминирани сендвич са броколијем из тегле, купљен код food труцка у граду Диаманте у Калабрији. Храна је одмах повучена са тржишта широм земље.
Недуго затим потврђено је да је и 45-годишња жена, која је купила пецива на истом месту, преминула дан раније. Трећа жртва је 38-годишња жена са Сардиније, која је завршила у болници у Каљарију након што је појела гвакамоле сос на народном фестивалу крајем јула, а потом преминула због тешких симптома ботулизма.
Осам људи који су такође јели на том фестивалу и даље је хоспитализовано. Италијанско Министарство здравља покренуло је хитан протокол за сузбијање ботулизма у Калабрији и Сардинији. Удружење за заштиту потрошача Цодацонс разматра подношење колективне тужбе.
Опасна болест
Ботулизам је озбиљна и често смртоносна болест коју изазива бактерија Цлостридиум ботулинум. Ова бактерија производи неуротоксин – један од најснажнијих познатих отрова, који се најчешће јавља у неправилно конзервираној храни, укључујући и домаћи мед. Недовољно термички обрађена храна може довести до тровања.
Симптоми ботулизма обично се јављају између 12 и 36 сати од конзумације, али понекад и неколико дана касније. Међу првим знацима су проблеми са видом, потешкоће при гутању и брзо напредујућа парализа мишића. Хитна медицинска помоћ је неопходна за преживљавање, пише Данас.