Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОРБАН ПОПУСТИО ПОД ПРИТИСКОМ ЕУ?! Тајни план Брисела уродио плодом: "Послали смо..."

30.01.2024. 08:19
Пише:
Србија Данас/Вијести/Н.Богетић
Viktor Orban
Виктор Орбан / Извор: Профимедиа

Мађарска наговијестила да ће подржати коришћење буџета Европске уније за пакет помоћи Украјини

Мађарска је јуче, дан након што је објављено да Брисел наводно планира да саботира економију те земље ако Будимпешта буде блокирала помоћ Кијеву, наговестила спремност на компромис дозвољавајући да предложени пакет помоћи Европске уније за Украјину буде финансиран из буџета блока.

ЕКСПЛОЗИЈА У СТАМБЕНОЈ ЗГРАДИ: Од силине аутомобил излетео из гараже на улицу, претходила ПУЦЊАВА - ужас у Ротердаму, ватрогасци се целе ноћи борили са стихијомnajnovija vest, najnovija

ЕКСПЛОЗИЈА У СТАМБЕНОЈ ЗГРАДИ: Од силине аутомобил излетео из гараже на улицу, претходила ПУЦЊАВА - ужас у Ротердаму, ватрогасци се целе ноћи борили са стихијом

"КИМ ЏОНГ УН ЈЕ ДОНЕО ОДЛУКУ ДА КРЕНЕ У РАТ" Узбуна у Вашингтону и Сеулу! Вођа Северне Кореје променио реторику, сви се питају ШТА ТО ЗНАЧИKim Džong Un

"КИМ ЏОНГ УН ЈЕ ДОНЕО ОДЛУКУ ДА КРЕНЕ У РАТ" Узбуна у Вашингтону и Сеулу! Вођа Северне Кореје променио реторику, сви се питају ШТА ТО ЗНАЧИ

"НЕЋЕ БИТИ АМЕРИКЕ" Тексас на ногама, ТЕНКОВИ кренули ка граници, устали и фармери! РАСПАД САД НА ПОМОЛУ?! (ВИДЕО)Teksas

"НЕЋЕ БИТИ АМЕРИКЕ" Тексас на ногама, ТЕНКОВИ кренули ка граници, устали и фармери! РАСПАД САД НА ПОМОЛУ?! (ВИДЕО)

Премијер Виктор Орбан је, како подсећа Ројтерс, гласни критичар финансијске и војне помоћи ЕУ Кијеву и задржао је блиске односе са Кремљом након руске инвазије на Украјину у фебруару 2022.

Он је претходно блокирао ревизију ЕУ буџета која је укључивала помоћ Украјини, услед чега су европски лидери били принуђени да осмисле план Б и сазову ванредни самит за четвртак 1. фебруара.

Међутим, у великом преокрету Орбанов политички директор казао је јуче да је Мађарска отворена за употребу буџета ЕУ за пакет помоћи Украјини вредан 50 милијарди еура.

Сарадник, Балаж Орбан, потврдио је на друштвеној мрежи X да је Будимпешта послала предлог Бриселу у суботу у којем показује да је отворена за употребу ЕУ буџета за финансирање пакета помоћи и заједничко задуживање ЕУ за финансирање пакета уколико то буде неопходно.

Лист "Фајненшл тајмс" је у недељу цитирао документ ЕУ у којем се наводи да ће блок саботирати мађарску економију ако Будимпешта буде блокирала помоћ на самиту ове недеље.

- Документ, који су саставиле бриселске бирократе, само потврђује оно што Мађарска говори већ дуже време: Брисел користи приступ фондовима ЕУ за политичке уцене - објавио је на мрежи X Јанош Бока, мађарски министар за односе са ЕУ.

Према писању ФТ наводни нацрт тајног плана за саботирање мађарске економије који су направили званичници у Бриселу одраз је незадовољства европских престоница због "политичких уцена" мађарског премијера. Лист наводи да је стратегија подразумевала таргетирање мађарске економије, слабљење њене валуте и смањење поверења инвеститора.

Viktor Orban
Виктор Орбан / Извор: Профимедиа

Наводи се да ће "у случају да не дође до договора на самиту 1. фебруара, други шефови држава и влада јавно саопштити да у светлу неконструктивног понашања мађарског премијера... они не могу замислити да средства ЕУ буду пружена Будимпешти".

Мађарска економија се, како наводи британски "Гардијан" у великој мери ослања на јединствено тржиште ЕУ, а скоро сав њен извоз иде преко границе у суседне земље. Према подацима Европске комисије, трговина унутар ЕУ представља 78 одсто мађарског извоза (Њемачка 28 одсто, Румунија, Словачка, Аустрија и Италија по пет одсто), док свега три одсто извоза иде у Сједињене Државе и у Велику Британију.

Један високи званичник Европске уније негирао је јуче да су државе чланице разговарале о финансијској принуди како би приморале Мађараску да пристане на финансирање Украјине.

Документ на који се позива ФТ је незванична забелешка "у којој није назначен никакав план", навео је тај званичник у саопштењу.

У случају да Мађарска није пристала на оригинални пакет помоћи Украјини, лидери ЕУ су предлагали алтернативну процедуру која би подразумевала договор између 26 чланица и Украјине, који би такође ускратио Будимпешти приступ одређеним фондовима ЕУ, попут оног који се односи на миграцију.

ЕУ је суспендовала велики дио средстава Мађарској због бојазни да је Будимпешта подрила демократске полуге контроле у земљи. ЕУ је откључала део тих средстава крајем прошле године наводећи да је Будимпешта имплементирала реформе правосуђа, али око 20 милијарди евра је и даље замрзнуто.

Један извор из ЕУ казао је за "Гардијан" да Мађарска није флексибилна по питању помоћи Украјини.

- Степен незадовољства међу чланицама расте. Већи је него у децембру.

Други извор је казао да Европа "почиње да изгледа слабо" будући да Мађарска одлаже или покушава да блокира одлуке.

Прошлог петка је објављено да се неколико држава чланица залаже за активирање члана 7 повеље Европске уније којом би се Мађарској ускратила гласачка права уколико Орбан настави да блокира одлуке ЕУ.

Једна од бојазни односи се и на маневре Будимпеште због којих је председник Европског савета Мишел одустао од планова да напусти дужност раније у јулу, умјесто у новембру када му истиче мндат, да би се кандидовао на европским изборима усљед страхова да би Орбан могао преузети предсједавање самитима док не буде изабран нови лидер.

Један дипломата је упозорио да је употреба члана 7 нешто чему треба прибећи тек пошто су исцрпљене све остале опције и да га не треба користити упркос фрустрацијама због понашања Мађарске.

Други је казао да "нешто мора бити учињено" нарочито имајући у виду да Мађарска у јулу треба да преузме председавање блоком.

(Србија Данас/Вијести/Н.Богетић/Пренео: М.Б)