ОТКРИВЕН НОВИ НАЧИН ЗАРАЗЕ: 9 људи оболело због једног човека! Сви су заједно били на једном РИЗИЧНОМ месту!
Столови за којима су седиле особе које су се заразиле налазили су се на метар удаљености од стола за којим је седела породица из Вухана, а научници додају да ресторан нема прозоре.
Чланак који ће бити објављен у часопису Емергинг Инфецтиоус Дисеасес, (Надолазеће заразне болести) који издаје америчка федерална здравствена агенција Центри за контролу и превенцију болести тврди да се коронавирус у једном кинеском ресторану с једне особе проширио на њих других девет захваљујући систему за климатизацију.
Преминули од корона вируса се сахрањују у масовним гробницама: У Бразилу све више мртвих (ВИДЕО)
Списак места у које корона још није стигла: Како су ове државе успеле да се сачувају пошасти?
После 50 ДАНА КАРАНТИНА више од 2,5 милиона Италијана се враћа на посао, али за њих ће важити ПОСЕБНА ПРАВИЛА
Међутим, нико од осталих 81 гостију ресторана није заражен коронавирусом.
У чланку је анализиран инцидент који се у јануару догодио у ресторану у кинеском граду Гуангџоуу у које је дошла породица из Вухана.
Научници кажу да је један члан те породице био заражен, али да није имао никаквих симптома и да је након нешто мање од две недеље девет особа из тог ресторана оболело од Ковида-19. Међу њима су били чланови породице из Вухана и још две групе које су седеле за столовима поред.
Столови за којима су седиле особе које су се заразиле налазили су се на метар удаљености од стола за којим је седела породица из Вухана, а научници додају да ресторан нема прозоре. У чланку стоји да се зараза рестораном најверојатније проширила капљичним путем.
Међутим, како капљице које човек произведе дисањем, причањем, кијањем и кашљањем у ваздуху остају јако кратко и превале релативно малу дистанцу, научници су закључили да је систем за климатизацију вирус проширио рестораном.
"Како би се спречило ширење вируса у ресторанима, препоручујемо да се оснаже системи за надзирање температуре, повећа удаљеност између столова и побољша вентилација", стоји у чланку.
Овај чланак долази у тренутку када не постоји консензус око тога када би се ресторани и кафићи поновно могли поново да буду отворени.
Професор заразних болести у Универзитетском клиничком центру Вандербилт Вилијам Шафнер рекао је да истраживање може да послужити као поглед у потенцијалну будућност угоститељства.
"Ми ћемо се поновно отворити, али то треба урадити постепено, у фазама. Једна од тих фаза укључује ограничени рад ресторана и попуњавање истих до пола капацитета", рекао је Шафнер.