Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БИЗАРНА ОТМИЦА ЈЕДНОГ ОД НАЈМОЋНИЈИХ ЉУДИ НА СВЕТУ: Послали породици његов прст, а када се појавио на прагу куће, уследио је ШОК

01.03.2024. 22:50
Пише:
Србија Данас/Мондо
Baron Edvard-Džan Empen
Барон Едвард-Џан Емпен / Извор: Фото: Профимедиа

Његов живот се у потпуности променио након што је постао жртва страшне отмице.

Барон Едвард-Џан Емпен био је француско-белгијски индустријалац који се налази на челу једне од најмоћнијих европских пословних империја. 

Džo Bajden

НОВИ ГАФ АМЕРИЧКОГ ПРЕДСЕДНИКА: Бајден изгледа ПОТПУНО погубљено, јавност ЗАБРИНУТА (ВИДЕО)

ОПСАДНО СТАЊЕ У ЛОНДОНУ! У стравичној пуцњави РАЊЕНО више особа, цео град на ногамаpolicija

ОПСАДНО СТАЊЕ У ЛОНДОНУ! У стравичној пуцњави РАЊЕНО више особа, цео град на ногама

ПУКЛА ЉУБАВ! Такер Карлсон ЖЕСТОКО извређао Путина (ВИДЕО)Taker Karlson

ПУКЛА ЉУБАВ! Такер Карлсон ЖЕСТОКО извређао Путина (ВИДЕО)

У својим четридесетим годинама барон Едвард-Џан Емпен или Вадо, како су га пријатељи звали, сматрао се најуспешнијим бизнисменом тог доба. Налазио се на челу 136 компанија које су се бавиле од металургије и банкарства до производње нуклеарне енергије. Његова империја је била толико значајна за француску економију да су га називали и "француски Круп", што је била алузија на немачку индустријску династију Круп. Поред свега тога, његов живот се променио из корена након што је постао жртва отмице.

Киднапован у сред бела дана

Како преноси британски Телеграф, Едвард је једном приликом изјавио да је урадио све што је замислио и похвалио се својим напредовањем у пословном свету. Међутим, његов живот се у потпуности променио 23. јануара 1987. године. Тог јутра, у 10:15 часова, док га је шофер возио ка канцеларији у Паризу, група наоружаних људи пресрела је аутомобил и киднаповала Едварда. Шофер који га је возио убачен је у комби отмичара, али је убрзо пуштен, док су барона одвезли у његовом аутомобилу.

Од тог јутра до 26. марта, тачно 63 дана, њему се изгубио сваки траг.Током та два месеца, отмичари су барона држали у потпуном мраку, окованог, изгладнелог и претученог.

Отмичари му одсекли прст

С обзиром да је био веома успешан и богат човек, многи су мислили да се барон замерио неком из пословних кругова, те да је то био разлог отмице. Током истраге полиција је сазнала многе ствари о његовом животу. Само годину дана пре отмице у једном казину изгубио је преко милион евра. Тако су почеле да круже гласине да је отмица у ствари била намештена како би Едвард избегао плаћање дугова. 

Поред тога што је тада био један од најуспешнијих људи и све је занимало шта се са њим догодило, овај случај је највише привукао пажњу јавности када су му отмичари одсекли прст. Они су контактирали његову породицу и запретили им да ће уколико не плате откуп од 50 милиона евра, барон остати без свих прстију. Порука о откупу дошла је са пакетом у ком се налазио Едвардов леви прст.

Неуспела полицијска заседа

Будући да су у то време отмице постајале све учесталије, полиција је спречила породицу да плати откуп. Уместо тога, намамили су отмичаре на место где је наводно требало да буде извршен откуп. Ипак, заседа је пропала, а у пуцњави до које је дошло рањена су два полицајца, један отмичар је убијен, а други ухваћен. Како преноси BBC, полиција је у више наврата покушала да из заседе превари отмичаре и пронађе барона, али им то ипак није пошло за руком.

Након дугог испитивања Алена Кејлола, једног од отмичара који је ухваћен у полицијској заседи, успели су да направе одређен помак. Детекиви су га убедили да телефонира осталим чланова банде и нареди им да ослободе Едварда. Отмичар им је рекао да новац за откуп сигурно неће добити, а ако се не предају што пре и ослободе барона једино што им следи јесте гиљотина. Два дана касније, Едвард је пронађен како лута улицама јужно од Париза у приличном лошем стању. Био је дезорјентисан и осакаћен, а код себе у џепу је имао карту за метро коју су му отмичари дали да се врати кући.

Барон је очекивао да ће његов дочек и повратак кући бити спектакуларан, уместо тога, био је јако разочаран. Како су медији тада пренели, једино је његов пас заиста био срећан што га види.

Због чега је отет?

Иако су постојале бројне теорије о томе зашто је киднапован, разлог томе је ипак била класична изнуда новца. Отмице су у том периоду биле веома честе, а мета су готово увек били успешли пословни људи. Како је један од отмичара касније рекао, Барон је изабран са списка на ком су се налазили угледни индустријалац и прозвођач авиона, Марсел Дасо и једна од главних деоничара козметичке компаније Лореал, Лилиен Бетенкорт.

Baron Edvard-Džan Empen
Барон Едвард-Џан Емпен / Извор: Фото: Профимедиа

Баронова пропаст

Током истраге, полиција је морала да "прочешља" баронов приватни живот, како би пронашли могуће трагове који ће их одвести до отмичара. Тада су на површину испливале многе ствари са којима јавност није била упозната, као ни његова породица. Испоставило се да је Едвард био велики коцкар и женскарош. Због бројних афера које је имао остао је без жене и деце. Такође, када је све то доспело у јавности нико није имао саосећања према њему, а убрзо се развео и од супруге.

Како преноси BBC, барон је био огорчен и сломљен. Изгледало је као да су се сви окренули против њега. Недуго после отмице се и повукао из пословног живота. 

"Било је страшно што је толико патио због тако ситних грешака које је направио јер је био човек који је имао изузетне врлине и високе моралне стандарде. Опростио је својим отмичарима. Иако је рођен у раскоши и богатству, ипак је завршио јако лоше", испричао је један од истражитеља за радио "Франце инфо".

Отмичари су му се дивили 

Током испитивања Кејлол је изјавио да су доживели "Стокхолмски синдром", али у супротном смеру, односно, отмичари на крају саосећали са својом жртвом. Према његовим речима, они су се дивили барону.

- Он је доминирао над нама морално. Сви су у њему видели сан о томе шта желе да буду. Барон је био згодан, интелигентан, богат, моћан, а то су сви желели да буду - рекао је Кејлол новинској агенцији Франс Прес 2012. године.

У отмици је учестовало њих осам, а због почињеног злочина осуђени су на затворске казне од пет до 20 година. Након што је одлежао затворску казну Кејлол је од барона затражио опроштај због свега што су му учинили. Он им је опростио, а у неким интервјуима које је после тога даво за медије, изледало је као да је више разумевања има за отмичаре него за родбину која се окренула против њега.

Србија Данас/Мондо