Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОВО ЈЕ ПРИГОЖИНОВА ПОРОДИЦА! Вођа Вагнера има богатство од милијарду долара, али и они имају своје фирме: Ми смо елита (ФОТО)

25.08.2023. 09:08
Пише:
Србија Данас/Блиц
Jevgenij Prigožin
Јевгениј Пригожин / Извор: Фото: Друштвене мреже

Док се о шефу Вагнера већ доста тога зна, мање тога је познато у вези његове породице коју је оставио за собом.

Шеф руске плаћеничке групе Вагнер Јевгениј Пригожин наводно је погинуо у среду увече кад се у Тверској области близу села Куженкино срушио приватни авион “ембраер легаси” на линији Москва - Санкт Петербург.

Док се о шефу Вагнера већ доста тога зна, мање тога је познато у вези његове породице коју је оставио за собом.

ОД ПРИГОЖИНА ЈЕ УПРАВО СТВОРЕН КУЛТ МУЧЕНИКА! Док Запад сумња у моћ Вагнера, они поручују само једно: Већ крећемо, чекајте нас

ОД ПРИГОЖИНА ЈЕ УПРАВО СТВОРЕН КУЛТ МУЧЕНИКА! Док Запад сумња у моћ Вагнера, они поручују само једно: Већ крећемо, чекајте нас

Ко су чланови Пригожинове породице?

Он је - или је био - ожењен и има троје деце. Пригожинова супруга је Љубов Валентиновна Пригожина, која је такође имућна (нето богатство њеног мужа процењено је на милијарду долара).

Љубов је фармацеуткиња која поседује бутике познате као "Музеј чоколаде" у Санкт Петербургу, пише портал Thedistin.com. Она је 2012. отворила бању "Кристал" у Санкт Петербургу која је следеће година освојила признање "Савршеног бањског пројекта". Поседује компаније "Њу технолоџис СПА LLC" и "Агат", део групе "Конкорд".

"Фајненшел тајмс" пише да је Љубов играла "различите улоге" у пословном царству свог мужа, заједно са другим члановима породице. Пригожинова деца су, наводи лист, сва имала акције у очевим компанијама, при чему се се оне често мењале између њих.

Пригожинова деца

Старија ћерка Полина је 2019. била акционар у руској компанији "Лахта плаза", која се у марту 2022. нашла под америчким санкцијама. Сада је под контролом Пригожиновог сина Павела.

"Лахта плаза" је, према корпоративним документима, делила ревизора и број телефона са руским компанијама које су испоручивале тешку индустријску опрему рударским и шумарским компанијама у Африци које су касније санкционисане од САД и ЕУ као параван Вагнера.

Полина је прво дете Пригожина. Рођена је 1992, док је син Павел рођен или 1996. Или 1998. Млађа ћерка Вероника рођена је 2005.

"Фајненшел тајмс" (ФТ) пише да је плавокоса руска тинејџерка која се аматерски такмичила у скупом спорту, јахању са препонама, у медитеранском одмаралишту Олива близу Валенсије 20. фебруара 2022. – четири дана пре инвазије на Украјину – управо била Вероника Пригожина.

Јахала је сивог коња Dithara и завршила четврта са наградом од 50 евра. И Полина се такмичила на међународним коњичким дисциплинама иако је њен отац био под санкцијама, наводи лист.

Такмичења ван Русије

Подаци Међународне федерације за коњичке спортове (ФЕИ) показују да су Вероника и Полина од 2014. учествовале на стотинама такмичења ван Русије: у Немачкој, Француској, Португалу, Италији, Белгији и Шпанији. Ниједан од коња које су јахале на тим такмичењима нису били регистровани на Пригожиново име у ФЕИ.

Пол Хендрикс, белгијски ветеринар, 2015. продао је коња Казапилока човеку који је био у друштву Полине. Пригожин и његова породица тада нису били под санкцијама, наводи ФТ. Али, Полина је јахала Казапилока 60 пута на међународним коњичким такмичењима од прве појаве у италијанском граду Арецо 2018, дакле након што је њен отац санкционисан.

Крајем 2019, поред санкција на Пригожинову личну имовину, укључујући приватни авион, скоро сви коњи које су јахале његове две ћерке изненада су поново регистровани у Руској коњичкој федерацији на имена других људи, према подацима ФЕИ. Међу њима је био и Казапилоко.

Полина је након тога наставила да се такмичи са тим коњем у Шпанији и Португалу и ниједан други јахач није се такмичио са Казапилоком откако је она почела.

Павел се борио за Вагнер у Сирији

О Пригожиновом сину Павелу се мало тога зна. САД су прошле године рекле да су Полина, Павел и супруга Љубов играли "различите улоге" у Пригожиновом пословном царству, које има користи од "његовог фаворизованог статуса у руској елити".

Павел се, према објавама свог оца на друштвеним мрежама, борио за Вагнер у Сирији и добио је признање групе "црни крст" за војне услуге.

Почетком јуна на друштвеним мрежама појавио се снимак на којем су, према тврдњама саветника у украјинском МУП-у Антона Герашченка, Павел и Вероника Пригожин.

- Снимљени су како певају песму у којој себе називају елитом и олигарсима, док други моле за новчиће и рибају подове - тврди Герашченко.

Да је видео аутентичан потврдио је и сам Пригожин. Тврдио је да је снимљен у лето 2022. и да је видео и фотографије украло посебно "сајбер" одељење руског министарства одбране, написао је Герашченко.

Пригожинова мајка Виолета

Осим Пригожина, његове супруге, Полине и Павела, на мети западних санкција је и његова мајка Виолета, бивши лекар и "тренутни законити власник" фирми "Конкорд менаџмент и консултације" од 2011, "Еталона" од 2010. и "Креда", према јавно доступним подацима.

ФТ пише да је Виолета кренула на часове из сликања 2017. са својих 77 година, а да је годину дана касније отворила сопствену уметничку галерију “Боје живота” у центру Санкт Петербурга. Убрзо је излагала своје слике, држала отварања и привлачила пажњу медија. Државни Канал 1 се дивио њеној трансформацији у свет уметности преко ноћи.

- Није могла да седи беспослено и нашла је не само хоби већ нови позив - навео је канал у извештају.

У марту је Виолета, која сада има 83 године, остварила неочекивану победу на европском суду. Њени адвокати су убедили судије првог већа Општег суда ЕУ у Луксембургу да она нема економских веза са својим сином или његовом примарном компанијом "Конкорд".

Рестрикције против ње су укинуте и Савет ЕУ је морао да плати њене судске трошкове. Али, ФТ пише да корпоративна документа и рачуни Виолетине галерије откривају неколико преклапања између њеног и посла њеног сина.

Тако је 2021. ревизију галерије вршила мала кућа "Аксент" из Санкт Петербурга, која је такође ревизор за скоро све компаније Јевгенија Пригожина, укључујући ентитете који чине "Конкорд", као и више породичних фирми за некретнине. Најмање две трећине њених клијената је повезано са Пригожином, наводи лист.

Док пресуда европског суда не мора да буде последња реч – Брисел се може жалити у року од два месеца – постојеће санкције против Пригожинове породице су већ имале последице: његове ћерке више не могу да се такмиче у јахању по Медитерану. Њихови коњи више се не појављују на међународним такмичењима. У марту 2022. је ФЕИ забранила учествовање јахача из Русије и Белорусије на његовим дешавањима.

А Виолета је у међувремену наставила да излаже своје слике у својој галерији.

Смрт Пригожина

Авион у ком се налазио Пригожин срушио се у региону Твер док је летео између Москве и Санкт Петербурга. На снимку објављеном на интернету очигледно се види како мали млазњак вуче облак дима пре него што је ударио у земљу и избио у пламен.

Водећи истраживачки новинар о руским темама Христо Грозев пре само 10 дана дао је изјаву у којој је прецизирао да ће у року од шест месеци или ће Пригожин бити мртав или ће се десити још један државни удар.

Медијски канали повезани са Вагнером брзо су сугерисали да је руска противваздушна ракета оборила авион.

Вођа Вагнера Јевгенији Пригожин постао је познат светској јавности након улоге његове плаћеничке групе у рату у Украјини.