Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВО МЕСТО ЈЕ НАЈКРВАВИЈЕ ПОПРИШТЕ БОРБИ: Из њега је почео Први палестински устанак, а данас у њему живи 100 хиљада људи на км2 (ВИДЕО)

03.11.2023. 20:17
Пише:
Србија Данас
Džabalija
Џабалија / Извор: Профимедиа

Камп Џабалија налази се на северу Газе на површини од 1,4 квадратна километра.

Џабалија је трећи највећи палестински избеглички камп и највећи у Гази. Снимак приказује блискоисточну фавелу или сиротињски кварт трошних бетонских зграда и полуасфалтираних путева којима управљају деца и тинејџери који чине половину становништва Појаса Газе, пише Јутарњи лист.

"СПРЕЧИЋЕМО НЕПРИЈАТЕЉЕ ИЗРАЕЛА ДА ОТВОРЕ ДРУГИ ФРОНТ" Блинкен затражио хуманитарну паузу у борбама против Хамаса у ГазиRat u Izraelu

"СПРЕЧИЋЕМО НЕПРИЈАТЕЉЕ ИЗРАЕЛА ДА ОТВОРЕ ДРУГИ ФРОНТ" Блинкен затражио хуманитарну паузу у борбама против Хамаса у Гази

МАХМУД АБАС НЕ МОЖЕ ДА НАПУСТИ ПАЛЕСТИНУ! Откривено и због чега, отказана посета Русији!Mahmud Abas

МАХМУД АБАС НЕ МОЖЕ ДА НАПУСТИ ПАЛЕСТИНУ! Откривено и због чега, отказана посета Русији!

СТРАВИЧАН НАПАД У ПОЈАСУ ГАЗЕ: Погођена највећа болница у палестинској области, људи ПЛАЧУ од очаја! (ВИДЕО)Pojas Gaze, Palestina

СТРАВИЧАН НАПАД У ПОЈАСУ ГАЗЕ: Погођена највећа болница у палестинској области, људи ПЛАЧУ од очаја! (ВИДЕО)

Камп Џабалија налази се на северу Газе на површини од 1,4 квадратна километра.

Према званичном списку органа УН, тамо живи 114.000 људи. Основано је 1948. године. То је један од 68 званичних и десет незваничних палестинских избегличких кампова које је основала УНРВА (Агенција Уједињених нација за помоћ и рад), углавном касних 40-их и током 50-их година у Јордану, Сирији, Либану и на палестинским територијама.

Данас су ови кампови стални дом за најмање пет милиона људи.

Џабалија се налази северно од града Газе, у близини истоименог села. Настала је доласком избеглица из јужне Палестине, од којих је велики део дошао из израелских насеља као што су Ашдод, Јафа, Лод, Рамла и Бер Шева.

У почетку је то било насеље од укупно 35.000 избеглица. Међутим, данас више од 100.000 људи живи на површини нешто већој од квадратног километра. Према овим подацима, Џабалија је једно од најгушће насељених места на земљи.

Према OCHA, у јуну 2023. године, око 42.000 људи добило је дозволу да напусти Газу, а 55.000 људи је добило дозволу за улазак. На тој палестинској територији има више од два милиона становника. Њихов главни извор прихода за живот постала је страна помоћ. Већина становника је незапослена.

Према подацима на сајту УНРВА, у логору Џабалија се налазе 32 "инсталације" те агенције УН. Има 16 школских зграда са 26 школа.

Шест зграда одржава наставу у једној смени, а десет у две смене. Постоји један центар за дистрибуцију хране. Унутар кампа се налазе два дома здравља и један у његовој близини.

У оквиру кампа раде два центра за социјални рад, једна јавна библиотека, седам јавних чесми са водом и једна канцеларија која решава санитарне и техничке проблеме.

УНРВА као највеће проблеме наводи нестанак струје, контаминирану воду, изузетно велику густину насељености и недоступност грађевинског материјала.

Једна од главних карактеристика кампа је пренасељеност и недостатак животног простора, наводи се у резимеу УНРВА. Склоништа су изграђена веома близу једно другом и постоји недостатак простора за рекреацију и друштвене активности.

У многим случајевима, породице морају да изграде додатне спратове како би направиле простор за чланове породице. Ово се ради спонтано и без грађевинских стандарда. Многи људи живе у условима који су испод сваког стандарда за достојанствен живот.

Џабалија има велики политички значај. Ту је почела Прва интифада, децембра 1987. Камп је често поприште најжешћих сукоба Палестинаца и Израелаца. Такође се сматра једним од главних упоришта Хамаса.

Палестински писац, Атеф Абу Саиф, аутор шест романа, који је данас министар културе у палестинској самоуправи на Западној обали, рођен је и одрастао у Џабалији. Ујутро 7. октобра, када је најновији рат против Газе почео упадом Хамаса у Израел, Саиф је био у Џабалији. Тренутно води ратни дневник из Газе, чије изводе објављује Вашингтон пост.

Изелдин Абуелаиш је познати палестински лекар, такође рођен и одрастао у Џабалији. Студирао је у Гази, а затим на медицинском факултету у Египту. Он је први палестински лекар који ради у израелској болници и активно промовише израелско-палестинско помирење.

Његове три ћерке (имао је осморо деце) убијене су у гранатирању Џабалије у сукобу 2009. године. То га је подстакло да се још снажније залаже за унапређење односа између зараћених страна. Данас живи у Торонту, где је емигрирао 2011. године са својом преживелом децом.

Објавио је мемоаре: "Нећу мрзети: Путовање доктора из Газе у мир и људско достојанство".

Махмуд Абдел Рауф ал-Мабхух, Хамасов главни човек за логистику и набавку оружја, који је наводно био једна од главних карика у успостављању односа са Иранском револуционарном гардом, такође је био познати становник Џабалије.

Убијен је у покушају атентата 2010. од стране агената Мосада у хотелу са пет звездица у Дубаију, што је изазвало дипломатске проблеме, јер су атентатори користили фалсификоване стране пасоше да би дошли до лидера Хамаса.