Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОДУХВАТ ПИЛОТА О КОЈЕМ БРУЈИ ЦЕО СВЕТ! СПАСАО СТОТИНЕ ЉУДИ ИЗ КУХИЊЕ: За подухват је користио само ЈЕДАН УРЕЂАЈ

16.08.2020. 10:33
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Majburg
Мајбург / Извор: Фото: Facebook

Његов телефон и ограничени износ кредита на картици представљао једину шансу за заробљене људе.

Један човек и његов мобилни телефон спасли су животе стотине људи. Можда вам ова прича не би привукла толику пажњу да није у питању више од стотину људи, међу којима су махом студенати, из Африке који су остали заробљени у Кини у јеку пандемије, а човек који их је спасао се није макао из Канаде.

СИТУАЦИЈЕ ЈОШ НАПЕТИЈА НА УЛИЦАМА МИНСКА: Лукашенкове присталице данас праве контра митинг

СИТУАЦИЈЕ ЈОШ НАПЕТИЈА НА УЛИЦАМА МИНСКА: Лукашенкове присталице данас праве контра митинг

ПОЛИЦИЈА УПОЗОРИЛА ГРАЂАНЕ: Улицама харају ЕКСТРЕМНО ОПАСНЕ таблете екстазија са ликом Доналда Трампа

ПОЛИЦИЈА УПОЗОРИЛА ГРАЂАНЕ: Улицама харају ЕКСТРЕМНО ОПАСНЕ таблете екстазија са ликом Доналда Трампа

СЛУЧАЈ НЕЗАБЕЛЕЖЕН У ИСТОРИЈИ РАТОВАЊА: Ово је најбомбардованија земља икада, а за то данас нико не зна

СЛУЧАЈ НЕЗАБЕЛЕЖЕН У ИСТОРИЈИ РАТОВАЊА: Ово је најбомбардованија земља икада, а за то данас нико не зна

Тако почиње прича прича о спасилачкој акцији Тертијуса Мајбурга, јужноафричког пилота који је седећи у Канади, уз помоћ свог мобилног телефона, за који је допуњавао кредит, успео да избави око 100 јужноафричких студената и неколико десетина академаца из Зимбамбвеа који су остали заробљени у Кини у тренутку када корона вирус хара светом.

- Да, ја сам тај. Ја и мој мобилни. Ја сам нов у Канади, па ми не дају довољно кредита - започиње своју причу Мајбург са осмехом.

Управо је тај његов телефон и ограничени износ кредита на картици представљао једину шансу за заробљене људе. Он је успео да организује изнајмљивање и полетање јединог функционалног авиона Ер Зимбабвеа, да продре до свих амбасада света и све је то радио седећи у својој трпезарији у дому у Канади.

- Сви заробљени су почели мене да зову јер радим као пилот цивилне авијације. Сви су имали само једно питање: "Како да се ишчупамо одавде?" - објашњава Мајбург како је све почело.

Он каже да се са забраном летова у Јужну Африку почело у марту. Пре короне свако је могао да позове аеродром или авио-компанију, да издиктира своје податке о лету и након дан или два, добио би нову карту и дозволу за повратак кући. Међутим, пандемија је све пореметила. Тако је Мајбург добио заиста несвакидашњи задатак - да организује чартер летове који ће заобићи међународне блокаде и да у Јужну Африку враћа људе, међу којима је највише студената, који су више од пет месеци заробљени у Кини.

Mesecima čekali povratak kući
Месецима чекали повратак кући / Извор: Фото: Facebook

Како би успео у акцији спасавања, Мајбург је искористио своје контакте како би изнајмио Боинг 767, који је некад користио председник Зимбабвеа Роберт Мугабе лично, организовао је пилоте и посаду како би помогао људима да се врате својим породицама. Мајбург признаје да је у први мах видео добру пословну прилику, али да га је ускоро "сломила прича" сваког појединца који га је назвао, па се на крају све претворило у једну велику спасилачку мисију.

- Нису ме само звали ти који су заробљени, већ и њихови партнери, мужеви, жене, вереници који су били у Јужној Африци, или њихови родитељи... - прича пилот.

Како би све успео да искоординира потражио је помоћ Кармен Јохани, наставнице из Јужне Африке која живи и ради у Гуанжоу, која га је такође контактирала када је чула да покушава да организује повратнички лет за Јоханесбург. Кармен је до тада три године боравила у Кини. Али, када је кренуо хаос око короне и када су је Кинези гурнули у карантин имала је само једну жељу - да се врати кући. Месецима је покушавала да пронађе лет до Јужне Африке, а онда је стигла до Мајбурга.

- До мене је стигла порука да ако желим да стигнем кући, морам њега да контактирам. Не само ја, већ сви који су заробљени у Кини. Чим сам му послала поруку знала сам да је човек од речи и да ће, иако је све организовао потпуно сам, он бити тај који ће нас на крају и вратити у Јужну Африку - прича Кармен.

Она је потом са њим покренула акцију извлачења људи.

- Део наших држављана је евакуисан у марту из Вухана и требало је да следећи лет крене средином јуна. Али је тај лет онда отказан. Враћали су наше грађане из других земаља, али из Кине не - прича Кармен.

Јужноафричка авиокомпанија је била вољна да превезе своје држављане натраг у земљу, али тако нешто једноставно није било могуће.

- Биле су нам за лет потребне дозволе обе земље. Ми смо имали дозволу Јужне Африке за полетање, али је реакција кинеских власти изостала - саопштила је портпаролка јужноафричке авио-компаније.

Како је почела једна од најневероватнијих акција спасавања

Тада су на сцену ступили Мајбург, Кармен и горе поменути Боинг 767. Ту су радиле и дипломатске везе из Зимбабвеа, које су некако успеле да договоре са Кином повратак њихових држављана и успутно достављање "неких Кинеза". Само улазак грађана Зимбабвеа у авион би омогућио и грађанима Јужне Африке да полете, и тако је уследила незаборавна авантура.

Боинг је полетео из Харареа, престонице Зимбабвеа, за Јоханесбург, а одатле за Бангкок а потом је слетео у Куала Лампур. Тамо су у авион укрцали кинеске поморце који су месецима били заробљени у Малезији. Управо је њихова поморска компанија доста помогла ову мисију, јер су финансирали већи део пута, који није био нимало јефтин.

Čekanje da stigne nov motor za Boing
Чекање да стигне нов мотор за Боинг / Извор: Фото: Facebook

Из Куала Лампура су потом полетели за Гуангжоу, а потом су морали натраг за Малезију јер им није било дозвољено да врше "домаће летове" унутар граница Кине. Тек онда су могли да лете за Вухан где су укрцали већину држављана Јужне Африке, а потом су могли да крену натраг у Јоханесбург.

Како им приликом путовања "не би било досадно" прсте је умешао и "друг Марфи", па се у Бангкоку покварио један од мотора на авиону, што је читаву мисију продужило за још две недеље. Мајбург је из џепа морао да плати по још хиљаду долара за сваког путника који је покушао да се дочепа своје домовине - требало је платити њихов смештај и оброке. Иако је на лету било око 100 путника, сви су се зближили и постали као фамилија, делили су и добро и зло.

Многи су у том дугом путу остали без новца, па су једни друге финансирали колико су могли.

- Знате оно кад седите и само чекате да видите шта је следеће што ће да крене по злу. Тако да, када је цркао мотор на авиону ми смо само почели да се смејемо, ништа друго нисмо могли да урадимо. Говорили смо: "То нам је што нам је" - присећа се Кармен.

Како мотору није било спаса, чекали су да стигне нови. А и он је путовао, баш као и несрећни путници. Из Хараре у Амстердам, па потом у Луксор, Таипеи и онда тек у Бангкок.

Све то време Мајбург је седео у Канади, али ниједног тренутка није желео да откаже мисију и да врати мучене људе у Кину или да их остави.

- Како ја могу миран да седим у башти, пијем виски и печем роштиљ када знам да су ти људи заглављени тамо негде. Нема одмора и опуштања, чинио сам све што сам могао - прича Мајбург.

Док су путници чекали да мотор стигне, Мајбургова кредитна картица је "ушла у црвено". Имао је само један циљ, да извуче људе и обезбеди им да стигну кући безбедно и да докаже да његова мисија није покренута само да би зарадио. Читава акција се отегла до половине јула, када су након више месеци чекања и неколико недеља агоније Кармен и стотине студената кренули пут свог дома.

- Када смо полетели из Куала Лампура сви смо се распали. Као да нам је неко скинуо тону терета са леђа. Када смо слетели кући то је било нестварно, сви смо плакали - прича Кармен.

Власти Јужне Африке саопштиле су да су учиниле апсолутно све да помогну својим држављаним који су остали заробљени у иностранству. Били су укључени у добијање дозвола за полетање и слетање и организовали су карантин за своје грађане. Сви путници сада проводе две недеље у једном објекту источно од Јоханесбурга у карантину. Екипа из авиона се дописује путем WhatsApp, јер не смеју да буду физички једно уз друго. Сада им све ово лакше пада, јер знају да су у својој држави.

- Вишемесечна агонија је готова и све то захваљујући једном човеку, којег никад нисам упознала. Назвала сам га својим анђелом чуваром, јер он је буквално то. Он је био једини који је могао да нам помогне и то је учинио - рекла је Кармен.

ТРАГЕДИЈА У ПОРОДИЦИ ТРАМП! Преминуо млађи брат председника САД

ТРАГЕДИЈА У ПОРОДИЦИ ТРАМП! Преминуо млађи брат председника САД

ТУРСКА СЕ ОСИЛИЛА: Ердоган се не обазире на могуће санкције, Грцима се неће свидети његова порука

ТУРСКА СЕ ОСИЛИЛА: Ердоган се не обазире на могуће санкције, Грцима се неће свидети његова порука

ДЕМОНСТРАНТИ ДИВЉАЈУ У МИНСКУ: Протест се отргао контроли, напади аутомобилима на полицију (ВИДЕО)

ДЕМОНСТРАНТИ ДИВЉАЈУ У МИНСКУ: Протест се отргао контроли, напади аутомобилима на полицију (ВИДЕО)

"ТЕМПИРАНЕ БОМБЕ" После Либана следећа катастрофа могла би бити у ОВИМ ЗЕМЉАМА, две су европске (ВИДЕО)

"ТЕМПИРАНЕ БОМБЕ" После Либана следећа катастрофа могла би бити у ОВИМ ЗЕМЉАМА, две су европске (ВИДЕО)

НАПЕТО У ИЗРАЕЛУ: Покренуте жестоке демонстрације! На хиљаде људи устало против Нетанијахуа (ФОТО)

НАПЕТО У ИЗРАЕЛУ: Покренуте жестоке демонстрације! На хиљаде људи устало против Нетанијахуа (ФОТО)