Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОЈАВИО СЕ ВЕЛИКИ СТРАХ, ПУТИН ЋЕ ИХ УВУЋИ У РАТ: Нова руска поморска база у Црном мору угрожава једну земљу

13.12.2023. 16:38
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Džambić/Shutterstock

Већ дуже време страхују због намера Русије

У Грузији постоји реалан страх да ће бити увучени у рат, као и да ће велики план те земље о изградњи великог инфраструктурног пројекта на обали Црног мора бити уништен.

ПАЛА ОДЛУКА О НАЈМЛАЂЕМ ДЕЧАКУ-УБИЦИ! Познато колико ће још година провести у ЗАТВОРУDžon Venables

ПАЛА ОДЛУКА О НАЈМЛАЂЕМ ДЕЧАКУ-УБИЦИ! Познато колико ће још година провести у ЗАТВОРУ

ЗА ПРЕКИД ВАТРЕ ПОЗОВИТЕ ОВАЈ БРОЈ И ТРАЖИТЕ ЈАХЈУ: Израелски амбасадор направио шоу у УН, објавио КОНТАКТ ТЕЛЕФОН злогласног вође Хамаса (ВИДЕО)Ambasador izraela pri UN

ЗА ПРЕКИД ВАТРЕ ПОЗОВИТЕ ОВАЈ БРОЈ И ТРАЖИТЕ ЈАХЈУ: Израелски амбасадор направио шоу у УН, објавио КОНТАКТ ТЕЛЕФОН злогласног вође Хамаса (ВИДЕО)

МИГРАНТИ УЈЕДИНИЛИ ЛЕВИЦУ И ДЕСНИЦУ И ДОВЕЛИ ДО ОСТАВКЕ МИНИСТРА: Колапс у Француској скупштини, одбачен предлог КЉУЧНОГ закона владе Foto: Profimedia

МИГРАНТИ УЈЕДИНИЛИ ЛЕВИЦУ И ДЕСНИЦУ И ДОВЕЛИ ДО ОСТАВКЕ МИНИСТРА: Колапс у Француској скупштини, одбачен предлог КЉУЧНОГ закона владе

Почетком новембра 50 грузијских опозиционих посланика обратило се државама чланицама НАТО и ЕУ позивајући их да заузму јединствен став против плана да Русија изгради поморску базу у отцепљеном региону Абхазији.

План Кремља да у овом региону направи базу изазвала је страх међу грађанима да би на тај начин Грузија могла да буде увучена у рат у Украјини.

- Једногласно и одлучно осуђујемо руску окупацију, милитаризацију и сваку другу акцију која има за циљ анексију окупираних региона Грузије. Нови израз који Русија користи у овој намери је отварање руске поморске базе у луци Очамчир - наводи се у саопштењу посланика.

Неколико недеља раније, лидер Абхазије Аслан Бжанија потврдио је да је са Кремљом потписан споразум о стварању сталне базе руске поморске флоте у црноморској луци Очамчир. Овај регион је међународно признат као део Грузије, али је од 1990-их под контролом руских и сепаратистичких снага.

Министарство спољних послова Грузије осудило је овај план Русије као "грубо кршење суверенитета и територијалног интегритета Грузије" иако су власти у Тбилисију умањиле значај ове базе описујући је као непосредну претњу.

- Чак иако почну да граде базу у Очамчиру, за то ће им бити потребно најмање три године. Концентрисани смо на непосредну претњу, а не на оно што нам прети у будућности - рекао је Николос Самхар, шеф Комитета за спољне послове Грузије.

Он додаје да су власти у Грузији више фокусиране на то да руске снаге убијају или киднапују грузијске грађане близу границе са окупираним регионима Абхазијом и Јужном Осетијом.

- Не постоје никакви докази да је Русија почекла са изградњом базе - рекао је Самхар за BBC.

Страх од увлачења у рат

Међутим, сателитски снимци у које је BBC imao увид показују да су од почетка рата у Украјини до данас почели радови на изградњи ове базе. Када база буде завршена, то ће значити да ће лука Очамчир моћи да прими бродове чија је запремина терета већа од 13.000 тона.

Украјинска обавештајна агенција тврди да ће када та база буде завршена Русија то место моћи да користи као сигурну луку у Црном мору. Уколико Русија одлучи да из ове базе нападне Украјину или као Кијев одлучи да у Очамчиру гађа руске бродове, то ће значити да би Грузија била увучена у рат.

- Уколико Путину затреба да се Грузија на било који начин укључи у рат, он ће то да учини. Има све могућности да изврши притисак на Грузију - сматра аналитичарка Натија Сескуриа.

Због тога у Грузији постоји реалан страх да ће бити увучени у рат, као и да ће велики план те земље о изградњи великог инфраструктурног пројекта на обали Црног мора бити уништен.

Лука у Анаклији, где ће овај пројекат бити реализован, је најближи грузијски град региону Абхазија. Овај пројекат је од виталног значаја за развој трговине и биће најкраћа рута за испоруку робе између Азије и Европе. на тај начин избегнуто је коришћење Русије као копненог канала, А Светска банка је проценила да би овом туром кроз Грузију било преполовљено путовање.

Кремљ се дуго противио овом пројекту називајући га америчким планом. Министра спољних послова Русије Сергеј Лавров изразио је забринутост да би у ову луку у Анаклији многли да пристану и амерички бродови.

Иако већина Грузијаца жели у ЕУ, њихова влада има врло сложен однос са Москвом. Грузијска влада је пре три године отказала изградњу луке у Анаклији. Мамука Кхазарадзе, који је руководио првим планом за развој Анаклије, каже за BBc да је званичан Тбилиси то урадио да би смирио Москву.

- Највећи проблем који имамо са нашом владом је тај што служе руским интересима - рекао је он. Са друге стране, Николос Самхар каже да су ове оптужбе опозиције апсурдне.

- Како једна проруска влада може да потпише споразум о придруживању са ЕУ, добије безвизни режим са ЕУ и статус кандидата за чланство у овој организацији. До сада смо три пута ратовали са Русијом у последњих 30 година. Немамо заштиту НАТО и ЕУ - питао се он.

Он је на крају додао да Русија користи луку у Очамчиру како би натерали ту државу да скрен са свог европског пута.