Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОКУШАВАЈУ ДА УДАРЕ НА РУСИЈУ: Крили податке о правом броју преминулих од короне? "У пандемији изгубили милион становника"

15.01.2022. 09:12
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Moskva
Москва / Извор: Профимедиа

Како наводи руски демограф, становништво Русије је између октобра 2020. и 2021. имало највећи природни пад од краја Другог светског рата.

Према службеним подацима, у Русији је од почетка пандемије од ковида 19 умрло око 311.000 људи. По том службеном броју смрти у односу на величину популације, Русија је тек 32. на свету.

Тако у овој земљи број умрлих на милион становника износи 2.186. Службено.

Јер, према подацима о вишку смртности, који обухватају све смрти изнад годишњег просека (у овом случају просека пре пандемије), тај број је далеко већи. Према анализи коју је спровео независни руски портал Moscow Тимес крајем децембра, Русија је од почетка пандемије пре скоро две године имала вишак смрти (енг. excess mortality) од чак 929.000.

АПОКАЛИПТИЧНЕ СЦЕНЕ: Велика ерупција вулкана на Пацифику, огромни таласи погодили острво Тонга (ФОТО/ВИДЕО)

АПОКАЛИПТИЧНЕ СЦЕНЕ: Велика ерупција вулкана на Пацифику, огромни таласи погодили острво Тонга (ФОТО/ВИДЕО)

СИЛОВАТЕЉ ЛАЖИРАО СМРТ У БОЛНИЦИ: Био на потерници па нашао начин да побегне - нико није знао ко је заправо он

СИЛОВАТЕЉ ЛАЖИРАО СМРТ У БОЛНИЦИ: Био на потерници па нашао начин да побегне - нико није знао ко је заправо он

"ОМИКРОН КРУЖИ МЕЂУ МЛАЂОМ ГЕНЕРАЦИЈОМ" Упркос порасту броја новооболелих стигле охрабрујуће вести из Москве

"ОМИКРОН КРУЖИ МЕЂУ МЛАЂОМ ГЕНЕРАЦИЈОМ" Упркос порасту броја новооболелих стигле охрабрујуће вести из Москве

Од короне у децембру умрло двоструко више од службеног броја
Русија је само у новембру имала око 115.000, односно 82% смрти више него у новембру 2019., према подацима које је објавила руска државна статистичка агенција Ростат. У исто време, Ростат је објавио да је 80.126 од тих 115.961 смрти вишка било од ковида 19. Међутим, то је више него двоструко већи број од оног који је за новембар пријавио руски Кризни штаб.

Ростат је, како наводе, своје податке о вишку смртности и правом броју смрти од корона вируса објавио касно увече 30. децембра, на последњи радни дан 2021. у Русији, након којег је цела земља отишла на новогодишње празнике, до 10. јануара. Критичари руског режима, пише Moscow Тимес, тврде да Ростат и иначе темпира објаву података који дају негативну слику земље тако да допре до што мање људи и привуче што мању пажњу јавности.

Москва је већ од раније често критикована због умањивања озбиљности пандемије и системског потцењивања броја смртних случајева од короне. 

Многи демографи, укључујући бившег аналитичара Ростата Алексеја Ракшу и статистичара са Универзитета Тубинген Димитрија Кобака, кажу да би прави број пандемијских смрти у Русији могао бити и већи због претпандемијског тренда опадања смртности, која је деведесетих и почетком овог века била на врхунцу. Другим речима, поређење са смртношћу протеклих година игнорише се да би, да није било пандемије, смртност ове и прошле године била још мања.

Највећи природни пад од краја Другог светског рата
Иначе, демограф Ракша је израчунао да је руско становништво између октобра 2020. и 2021. имало највећи природни пад од краја Другог светског рата. Кад је Владимир Путин дошао на власт, сад већ давне 2000. године, Руска Федерација имала је око 145 милиона становника. Данас их, не рачунајући Крим који је Украјина припојила 2014., има мање од 144 милиона.

Кремљ је у новембру први пут од почетка пандемије признао да је прекомерна стопа смртности директно повезана с ковидом. Четврти талас епидемије, који је у Русији кренуо у октобру, био је посебно смртоносан за земљу, с поновно претрпаним болницама, због чега су бројни лекари дигли узбуну. Земља је тог месеца бележила 3.000 смртних случајева вишка дневно.

Према већини процена, укључујући пројекат "Оур World ин Data"Q Универзитета у Оксфорду, Русија је до данас престигла и САД и избила на неславно 2. место у свету по вишку смртности од почетка пандемије, одмах иза Индије.

Руски вишак смртности 2.6 пута већи него у Америци
Вишак смртности је до јесени 2020. био отприлике подједнак као у САД-у, Бразилу и Великој Британији, али отада их је Русија увелико надмашила, а та разлика се од лета 2021. екстремно увећала.

Вишак смрти у Русији на милион становника (7.154) је сад више него двоструко већи него у Бразилу (3.284) или САД-у (2.730), а више него троструко већи од оног у Великој Британији (1.970).

- Русија има 1.04 милиона смртних случајева вишка од марта 2020., што је око 240% више од пријављених смртних случајева од ковида 19. Ово је 1. место у свету (за земље с подацима) по апсолутном вишку морталитета, 2. место по глави становника и 9. по п-вредности - написао је израелски статистичар Ариел Карлински у објави на Твитеру, уз графиконе са својом анализом према којој је Русија друга по вишку смртности, иза Бугарске.

Индију, очигледно, није рачунао због недоступности података из те земље.

"Јавна тајна" правог броја смрти у Русији

Катастрофалном броју смрти у Русији засигурно је увелико допринела слаба имунизација - досад је потпуно вакцинисано само 46.6 одсто укупног становништва.

New York Тимес је још у априлу прошле године писао о "јавној тајни" умањивања правог броја смрти од ковида-19 у Русији. Док је службени број смрти од короне до децембра 2020. износио 57.000, вишак смрти је већ тада био више од пет пута већи: 362.000. У том је тренутку од корона вируса умро сваки 400. Рус, у поређењу са сваким 600. Американцем. А број је од тада повећан готово три пута.

Руске власти инсистирају да је ова разлика у бројевима смрти последица тога што се као умрли од ковида бележе само они којима је корона вирус потврђен као директан узрок смрти. Ипак, то у пракси значи да се, како је признао министар здравства провинције Самара, особа која болује од корона вируса и умре од инфаркта неће уврстити као жртва ковида.

- Тешко је пронаћи развијену земљу која горе стоји у погледу смртности од ковида 19 - рекао је тада Ракша за New York Тимес.