Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА ШАХА ИЗМЕЂУ НЕМАЧКЕ И РУСИЈЕ: Да ли ишта може нарушити добре односе две земље?

09.09.2020. 14:57
Пише:
Србија Данас/Адванце
Putin i Merkelova
Путин и Меркелова / Извор: Профимедиа

Од "напада отровом" на руског опозиционара Алексеја Наваљног, у Немачкој се води живахна расправа о могућим последицама, па тако и за пројекат гасовода Северни ток 2.

Политичари ЦДУ-а и Зелених сада позивају бившег канцелара Герхарда Шредера да одустане од компаније која управља гасоводом. Политичар СПД-а и председник управног одбора "Норд Stream 2 АГ", у којем је руска компанија "Газпром" формално једини акционар, је под оштром критиком за лобирање у име Кремља. Шредер се мора "одмах одрећи својих канцеларија и положаја у Русији", рекао је заменик парламентарне групе ЦДУ-а Јохан Вадепул:

- Руска влада била је искључиво одговорна за напад на Наваљног неуротоксином. Чак и ако Москва негира своју одговорност, бивши савезни канцелар не би требало да то игнорише било политички или морално - рекао је политичар ЦДУ-а и додао:

- Ако господин Шредер и даље има политичку пристојност и вредносне стандарде, онда даља сарадња с њим не долази у обзир. Парламентарна челница Зелених Катрин Геринг-Екарт такође је позвала Шредера да извуче личне закључке из напада отровом.

- Бивши канцелар СПД-а Шредер сада мора одлучити је ли на страни демократије и људских права - рекла је новинарима.

Истовремено је позвала да се пројекат цевовода одмах заустави.

- Грађевински радови на цевоводу у савезној покрајини Мекленбург-Западна Померанија морају се одмах зауставити. Ако се пројекат цевовода настави, Немачка ће "успоставити заједнички циљ с режимом који се не устручава употребити забрањена средства за масовно уништавање како би отровао људе - у својој земљи као што је Наваљни, али и усред ЕУ, као што је показао случај Скрипаљ" - рекла је Геринг-Екарт.

ПОЖАР ОПЕТ ГРИЗЕ АТИКУ: Огроман број ватрогасаца покушава да обузда стихију

ПОЖАР ОПЕТ ГРИЗЕ АТИКУ: Огроман број ватрогасаца покушава да обузда стихију

БИТИ СВОЈ ГАЗДА СА 18 ГОДИНА: Ова девојка је остварила сан, започела исплатив бизнис у тешком тренутку (ВИДЕО)

БИТИ СВОЈ ГАЗДА СА 18 ГОДИНА: Ова девојка је остварила сан, започела исплатив бизнис у тешком тренутку (ВИДЕО)

"ИМАМ СЕНЗАЦИЈУ О НАВАЉНОМ" Лукашенко има податке којих се запад плаши

"ИМАМ СЕНЗАЦИЈУ О НАВАЉНОМ" Лукашенко има податке којих се запад плаши

Ангела Меркел није остала нема након "тровања Наваљног". Порука без преседана с много јасноће и строгости отишла је из Берлина у Москву, без трунке топлих поздрава. Недипломатски речено, Меркеловој је доста. Меркел више није спремна попуштати и сада заоштрава став. Ово није двобој између ње и Путина, већ битка вредности, и због тога Меркел такође жели мобилизовати ЕУ, не би ли тиме направила имиџ како ће укротити Путина - или боље рећи покушати да то учини – а можда ће то бити њен последњи велики напор током немачког председавања ЕУ.

Значи ли то да ће Немачка одустати од Северног тока 2? Сасвим сигурно неће, упркос притисцима од политичких странака у земљи и из ЕУ. У томе се Меркел ипак упушта у одређен политички ризик. Пружајући медицинску помоћ Наваљном, влада је такође преузела политичку одговорност. И њен недвосмислен одговор на откривање природе тровања Наваљног показује да је у потпуности свесна те чињенице.

За Немачку и Европску унију ово није први, већ још један дубок прекид односа с Русијом. Критика, колико год оштра била, неће бити довољна. Ни додатне мање санкције. Наравно, не треба предочити много доказа јавности. Тешко је рећи шта је највише изненађујуће у "доказима" које су изнели Немци: да супер смртоносно отровно средство још једном није успело ликвидирати особу која је досадна руској држави - но и даље га тврдоглаво користи? Или да је Новичок авионом употребљен против Наваљног без икаквих последица за остале путнике, лекаре или било кога другог? Или да је Русија допустила блогеру да оде на лечење у иностранство - јамчећи да ће бити у средишту међународног скандала ако се открије отров? Но, и Русија је суочена с озбиљном дилемом.

Или Русија сада започиње истрагу, у том случају чак и формални поступак који ризикује да власти осуде саме себе. Или ће ризиковати нове санкције због којих оне наметнуте Белорусији изгледају попут дечје игре. Њени односи с Немачком такође су затровани - попут односа с Британијом након случаја Скрипаљ. То је прави отров, онај који не погађа само једног појединца и то не баш најефикасније, већ који стреми рушењу једине озбиљне везе Москве и Запада.

Aleksej Navaljni
Алексеј Наваљни / Извор: Профимедиа

Путин још увек има прилику спречити Запад да заузме оштрији став. Ово је последња прилика Кремља да притисне кочнице непосредно пре сукоба који ће вероватно резултовати новим санкцијама и дипломатским бојкотом. Упркос томе, такве наде могу се срушити у наредним данима. Зар би ишта сада помогло Русији и зар би икаква истрага која би имала исход другачији од зацртаног у геополитичким средиштима Запада помогла у разрешењу сукоба?

Но, Путин може бити миран код једне ствари, а то је Северни ток 2. На питање може ли Кремљ бити кажњен изласком Немачке из пројекта Северни ток 2, како то захтева неколико утицајних представника ЦДУ-а, канцеларка Меркел је одговорила да би случај Наваљног требало бити решен као посебна ствар. Другим речима: ништа неће Берлин одвратити од интензивне сарадње с Кремљом.

Министар инсотраних послова Русије Сергеј Лавров на конференцији за штампу у Москви рекао је да све то личи на причу Скрипаљ: западни партнери не могу показати ништа осим патетике. Према његовим речима, Европа неутемељено оптужује Русију за тровање Алексеја Наваљног и скрива резултате своје истраге. Расплет је неизбежан, а било какве озбиљне санкције су тешко спроводиве. Прво, потребно је остварити консолидовану позицију. Али сви у Европи имају различите интересе. То се посебно види код расправе око Северног тока 2. Берлин каже да се цевовод мора довршити без обзира на све. Али, с друге стране, из дана у дан све је више гласова у земљи да тај пројект треба затворити, јер је он заправо симбол модерне руске политике.

Међутим, Немци треба зими да се огреју, треба им јефтино гориво. И од тога зависи успех политичара на изборима. Таква отворена слабост такозваног колективног Запада добро се види у Кремљу. Стога, наравно, нико неће посипати пепео по глави. Упркос томе, Москви вероватно ипак није потребно велико сучељавање. Напокон, то је економски неповољно. Ангела Меркел, која је водила оптужницу против Русије, одважила се играти ову игру. И она не може а да не разуме све предности и недостатке свог положаја. 

gasovod Severni tok 2
гасовод Северни ток 2 / Извор: Профимедиа/илустрација

Либералне демократије нису спремне ући у жешћи сукоб, не само из страха од одмазде из Русије, већ и због страха да би руски стереотип могао почети да пропада. И шта онда када више не буде имагинарног великог непријатеља у сибирским степама? Други важан аспект је тај што либералне демократије нерадо наносе штету Русији, јер је Русија интегрисана у западну економију, а руска елита је и врло оријентисана према Западу. Руска владајућа класа већ дуго гради заштитни зид на Западу, који се састоји од читаве класе која служи њеним потребама.

Пример је бивши канцелар Шредер. То значи да одговор Запада често није ништа друго него мехур од сапунице због којег Москва само треба сачекати да се ствари смире. Јасно је да се посебни односи Берлина с Москвом неће погоршати због Наваљног. Они се нису погоршали упркос жестоким контроверзама након кримске кризе 2014. године, а немачко-руски односи никада нису били замрзнути. Веза две земље је јака. Толико снажна да је Немачка спремна ставити интересе својих европских партнера на друго место како би избегла узнемиривање Русије.

АМЕРИКАНАЦ УПОЗОРИО СРБЕ НА НЕМАН: Бела ајкула дугачка четири метра КРСТАРИЛА У ПЛИЋАКУ (ВИДЕО)

АМЕРИКАНАЦ УПОЗОРИО СРБЕ НА НЕМАН: Бела ајкула дугачка четири метра КРСТАРИЛА У ПЛИЋАКУ (ВИДЕО)

КАО ГРОМ ИЗ ВЕДРА НЕБА! Лукашенкова опозиција изнела неочекивану тврдњу, а тиче се Русије!

КАО ГРОМ ИЗ ВЕДРА НЕБА! Лукашенкова опозиција изнела неочекивану тврдњу, а тиче се Русије!

ЋЕРКА ГОДИНАМА ЗЛОСТАВЉАЛА ОЦА: Полиција чула запомагање старца (87) и спасила га ужасног заточеништва (ФОТО)

ЋЕРКА ГОДИНАМА ЗЛОСТАВЉАЛА ОЦА: Полиција чула запомагање старца (87) и спасила га ужасног заточеништва (ФОТО)

ОТКУД РЂА НА МЕСЕЦУ? Научници верују да су коначно одгонетнули НАЈВЕЋУ ТАЈНУ нашег сателита

ОТКУД РЂА НА МЕСЕЦУ? Научници верују да су коначно одгонетнули НАЈВЕЋУ ТАЈНУ нашег сателита

ПРОНАЛАЗАК ВАКЦИНЕ ДОВЕДЕН У ПИТАЊЕ? Експерти објаснили судбину тестирања кључног "оружја" у борби са ковидом

ПРОНАЛАЗАК ВАКЦИНЕ ДОВЕДЕН У ПИТАЊЕ? Експерти објаснили судбину тестирања кључног "оружја" у борби са ковидом