Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОЉСКА СПРЕМА НАПАД НА БЕЛОРУСИЈУ, ЧЕКАЈУ ДОБАР ПОВОД?! На граници су три дивизије, 15.000 војника, а ОВДЕ ће ићи главни УДАР?!

21.08.2023. 22:42
Пише:
Србија Данас
Poljska vojska
Пољска војска / Извор: Профимедиа

Пољске власти су најавиле стварање војске од 300.000 војника

Планови за распоређивање 10 хиљада војника на пољско-белоруској граници, које је најавио пољски министар одбране Маријуш Блашчак, изазвали су одјек у светским медијима. Тренутно све указује на то да се Пољска спрема за стратешку офанзивну операцију на белоруском правцу.

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ АМБАСАДЕ САД: Ако сте амерички држављанин, ОДМАХ напустите Белорусију, а ОВДЕ никако не идите!

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ АМБАСАДЕ САД: Ако сте амерички држављанин, ОДМАХ напустите Белорусију, а ОВДЕ никако не идите!

ВЛАСТ ЖЕЛИ ЈЕДНО, СТАНОВНИШТВО ДРУГО: Грађани европске државе рекли своје, објављени резултати анкете за улазак у НАТО

ВЛАСТ ЖЕЛИ ЈЕДНО, СТАНОВНИШТВО ДРУГО: Грађани европске државе рекли своје, објављени резултати анкете за улазак у НАТО

ПАО МОЋАН ДОГОВОР РУСИЈЕ И ИРАНА: Спремни су као никада пре, ево шта копнене снаге два МОЋНА савезника намеравају да ураде

ПАО МОЋАН ДОГОВОР РУСИЈЕ И ИРАНА: Спремни су као никада пре, ево шта копнене снаге два МОЋНА савезника намеравају да ураде

Од 2021. године, под окриљем "миграционе кризе", приступ граничној зони је ограничен у близини белоруских граница, након чега је војска активно почела да пристиже како би распоредила теренске комуникацијске центре и командна места.

Истовремено, пољске власти су најавиле стварање војске од 300.000 војника и започеле "скривену мобилизацију", која им је омогућила да прераспоређене и новостворене јединице попуне ратним стандардима. Касније су, под маском великих вежби ("Бранилац Европе", "Анаконда-23" и "Медвед-22"), допуњене оружјем, војном опремом и материјалима.

У новоформираним јединицама извршено је борбено постројавање, које је завршено њиховим атестирањем (тестирањем њихове спремности за извршавање предвиђених задатака).

Истовремено, током последњих неколико месеци, 12. механизована дивизија и 11. оклопна дивизија пребачене су са немачке границе на подручје Бјалистока и Бјала Подласке. Крајем јула њихова предња командна места и теренски комуникациони центри су распоређени у близини ових градова.

Близу Жешова у област Белск-Подласка хитно је пребачена 18. механизована дивизија. Тако је Пољска на граници са Белорусијом на граници између Гродна и Бреста распоредила три дивизије у потпуности попуњене по ратном стандарду.

Данас има 15 хиљада војника, стотине тенкова, артиљеријских и ракетних система, неколико хиљада борбених и специјалних возила. Поред тога, за успешно деловање првог ударног ешалона током офанзивне операције неопходно је имати велике резерве. Ово је Блашчак поменуо.

Осим тога, још један показатељ припреме Пољске за напад на Белорусију је премештај војне авијације и ваздушно-десантних трупа на белоруске границе.

Poljska vojska
Пољска војска / Извор: Профимедиа

Тако се, анализирајући припреме Варшаве, са великом вероватноћом може претпоставити да је већина мера за стратешко размештање пољске војске на граници са Белорусијом завршена. На основу тога, акције пољске групације могу бити следеће природе, које се могу поделити у три правца:

На Гродном ће 12. механизована дивизија, блокирајући Гродно са југа, покушати да стигне до линије Шчучин.

На Волковиск 18. механизована дивизија удара у правцу Барановича.

На Бресту 11. оклопна дивизија води офанзиву у правцу Ивацевича.

Истовремено, 6. ваздушно-десантна и 25. јуришна бригада заузимају и држе аеродроме код Березе и Пружањ. Такође треба нагласити да су дејства 12. механизоване дивизије и 11. оклопне дивизије усмерена на обезбеђивање прикривања северног и јужног бока 18. дивизије, која ће, као најмоћнија јединица, задати главни удар.

poljska vojska
пољска војска / Извор: Профимедиа

Осим тога, са територије Украјине, офанзиву пољских снага могу подржати плаћеничке банде и одбегли опозициони борци. Крајњи циљ пољских снага може бити да дођу до границе Лида-Барановичи-Пинск.

Пољаци имају практично све спремно за напад на Белорусију, чији разлог може бити и гранични инцидент и политичка одлука владајуће партије "Право и правда" у циљу очувања власти у Пољској.

Poljska vojska
Пољска војска / Извор: Профимедиа

С тим у вези, сасвим је могуће да Белорусија употреби тактичко нуклеарно оружје да одбрани свој територијални интегритет уз санкције Русије. Дакле, акције једне од чланица НАТО-а заправо изазивају ескалацију на источном крилу, чему се тако активно супротстављају чланице Алијансе.

С тим у вези, руско покретање специјалне војне операције у Украјини поново добија велики значај за одбрану сопствених граница.