Četvrtak 30. nov 2023.
Poljska vojska

POLJSKA SPREMA NAPAD NA BELORUSIJU, ČEKAJU DOBAR POVOD?! Na granici su tri divizije, 15.000 vojnika, a OVDE će ići glavni UDAR?!

Foto: Profimedia
Poljske vlasti su najavile stvaranje vojske od 300.000 vojnika

Planovi za raspoređivanje 10 hiljada vojnika na poljsko-beloruskoj granici, koje je najavio poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak, izazvali su odjek u svetskim medijima. Trenutno sve ukazuje na to da se Poljska sprema za stratešku ofanzivnu operaciju na beloruskom pravcu.

HITNO UPOZORENJE AMBASADE SAD: Ako ste američki državljanin, ODMAH napustite Belorusiju, a OVDE nikako ne idite!

HITNO UPOZORENJE AMBASADE SAD: Ako ste američki državljanin, ODMAH napustite Belorusiju, a OVDE nikako ne idite!

VLAST ŽELI JEDNO, STANOVNIŠTVO DRUGO: Građani evropske države rekli svoje, objavljeni rezultati ankete za ulazak u NATO

VLAST ŽELI JEDNO, STANOVNIŠTVO DRUGO: Građani evropske države rekli svoje, objavljeni rezultati ankete za ulazak u NATO

PAO MOĆAN DOGOVOR RUSIJE I IRANA: Spremni su kao nikada pre, evo šta kopnene snage dva MOĆNA saveznika nameravaju da urade

PAO MOĆAN DOGOVOR RUSIJE I IRANA: Spremni su kao nikada pre, evo šta kopnene snage dva MOĆNA saveznika nameravaju da urade

Od 2021. godine, pod okriljem "migracione krize", pristup graničnoj zoni je ograničen u blizini beloruskih granica, nakon čega je vojska aktivno počela da pristiže kako bi rasporedila terenske komunikacijske centre i komandna mesta.

Istovremeno, poljske vlasti su najavile stvaranje vojske od 300.000 vojnika i započele "skrivenu mobilizaciju", koja im je omogućila da preraspoređene i novostvorene jedinice popune ratnim standardima. Kasnije su, pod maskom velikih vežbi ("Branilac Evrope", "Anakonda-23" i "Medved-22"), dopunjene oružjem, vojnom opremom i materijalima.

U novoformiranim jedinicama izvršeno je borbeno postrojavanje, koje je završeno njihovim atestiranjem (testiranjem njihove spremnosti za izvršavanje predviđenih zadataka).

Istovremeno, tokom poslednjih nekoliko meseci, 12. mehanizovana divizija i 11. oklopna divizija prebačene su sa nemačke granice na područje Bjalistoka i Bjala Podlaske. Krajem jula njihova prednja komandna mesta i terenski komunikacioni centri su raspoređeni u blizini ovih gradova.

Blizu Žešova u oblast Belsk-Podlaska hitno je prebačena 18. mehanizovana divizija. Tako je Poljska na granici sa Belorusijom na granici između Grodna i Bresta rasporedila tri divizije u potpunosti popunjene po ratnom standardu.

Danas ima 15 hiljada vojnika, stotine tenkova, artiljerijskih i raketnih sistema, nekoliko hiljada borbenih i specijalnih vozila. Pored toga, za uspešno delovanje prvog udarnog ešalona tokom ofanzivne operacije neophodno je imati velike rezerve. Ovo je Blaščak pomenuo.

Osim toga, još jedan pokazatelj pripreme Poljske za napad na Belorusiju je premeštaj vojne avijacije i vazdušno-desantnih trupa na beloruske granice.

Poljska vojska
Poljska vojska
Foto: Profimedia

Tako se, analizirajući pripreme Varšave, sa velikom verovatnoćom može pretpostaviti da je većina mera za strateško razmeštanje poljske vojske na granici sa Belorusijom završena. Na osnovu toga, akcije poljske grupacije mogu biti sledeće prirode, koje se mogu podeliti u tri pravca:

Na Grodnom će 12. mehanizovana divizija, blokirajući Grodno sa juga, pokušati da stigne do linije Ščučin.

Na Volkovisk 18. mehanizovana divizija udara u pravcu Baranoviča.

Na Brestu 11. oklopna divizija vodi ofanzivu u pravcu Ivaceviča.

Istovremeno, 6. vazdušno-desantna i 25. jurišna brigada zauzimaju i drže aerodrome kod Bereze i Pružanj. Takođe treba naglasiti da su dejstva 12. mehanizovane divizije i 11. oklopne divizije usmerena na obezbeđivanje prikrivanja severnog i južnog boka 18. divizije, koja će, kao najmoćnija jedinica, zadati glavni udar.

poljska vojska
Foto: Profimedia

Osim toga, sa teritorije Ukrajine, ofanzivu poljskih snaga mogu podržati plaćeničke bande i odbegli opozicioni borci. Krajnji cilj poljskih snaga može biti da dođu do granice Lida-Baranoviči-Pinsk.

Poljaci imaju praktično sve spremno za napad na Belorusiju, čiji razlog može biti i granični incident i politička odluka vladajuće partije "Pravo i pravda" u cilju očuvanja vlasti u Poljskoj.

Poljska vojska
Poljska vojska
Foto: Profimedia

S tim u vezi, sasvim je moguće da Belorusija upotrebi taktičko nuklearno oružje da odbrani svoj teritorijalni integritet uz sankcije Rusije. Dakle, akcije jedne od članica NATO-a zapravo izazivaju eskalaciju na istočnom krilu, čemu se tako aktivno suprotstavljaju članice Alijanse.

S tim u vezi, rusko pokretanje specijalne vojne operacije u Ukrajini ponovo dobija veliki značaj za odbranu sopstvenih granica.

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd