Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЛИКИ ДЕО ИЗРАЕЛСКЕ ВОЈНЕ ЈЕДИНИЦЕ ЧИНЕ ЖЕНЕ: Оне су биле директно укључене у битке за одбрану од огромног броја терориста!

08.12.2023. 13:14
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Izrael, Žene vojnici
Израел, Жене војници / Извор: Фото: Printscreen/Israel Дефенсе Форцес

Велики пораст броја жена које траже да се придруже одбрани границе, артиљерији, граничној полицији, трагању и спасавању и другим јединицама, па чак и елитним!

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су у среду да су забележиле огроман пораст броја жена регрута које желе да се придруже борбеним јединицама током рата у Појасу Газе који је почео у октобру. 

КОПНЕНЕ ОПЕРАЦИЈЕ СЕ НАСТАВЉАЈУ: ИДФ гађао више од 450 циљева у Појасу ГазеFoto: Printscreen/Youtube/Wall Street Journal/Shutterstock

КОПНЕНЕ ОПЕРАЦИЈЕ СЕ НАСТАВЉАЈУ: ИДФ гађао више од 450 циљева у Појасу Газе

ПЛАНЕТИ ПРЕТИ ОПАСНОСТ? Појавила се велика РУПА на Сунцу, зрачење ИДЕ према Земљи! Sunce

ПЛАНЕТИ ПРЕТИ ОПАСНОСТ? Појавила се велика РУПА на Сунцу, зрачење ИДЕ према Земљи!

ОРБАН НИКАД ЈАСНИЈИ: "Срби трпе провокације на Косову и Метохији! Мора се ПОШТОВАТИ међународно право! Можете увек рачунати на Мађарску"viktor orban

ОРБАН НИКАД ЈАСНИЈИ: "Срби трпе провокације на Косову и Метохији! Мора се ПОШТОВАТИ међународно право! Можете увек рачунати на Мађарску"

Током прошле недеље, ИДФ је регрутовао младе жене у различите борбене јединице у којима су оне тренутно у могућности да служе.

Војска је саопштила да је одзив већи од 100 одсто од првобитно планираних бројки и да је 12 одсто жена које се сада придружују борбеним јединицама тражило да промени свој положај у тим борбеним улогама током рата.

Речено је да су лаке пешадијске јединице Корпуса граничне одбране забележиле одзив од 116 одсто, а јединице за прикупљање борбених обавештајних података корпуса 133 одсто.

Артиљеријски корпус је имао 132% одзива; низ противваздушне одбране Ратног ваздухопловства 101%; Јединице за потрагу и спасавање забележиле су 122%; а Гранична полиција је 119%.

Рат је избио 7. октобра, када је Хамас извела разорни напад из Појаса Газе у којем је погинуло више од 1.200 људи у Израелу, већином цивила.

Žene u borbenim jedinicima izraelske vojske
Жене у борбеним јединицима израелске војске / Извор: Фото: Printscreen/Israel Дефенсе Форцес

Око 3.000 терориста провалило је границу са Газом. Нападачи су убивши више од 1.200 људи. Најмање 240 људи свих узраста отето је и одведено у Газу.

Жене војници су биле директно укључене у битке за одбрану од огромног броја терориста који су нападали, укључујући и јединицу састављену само од жена која се борила сатима, убијајући десетине нападача дуж границе и у заједницама које је напао Хамас. Међу убијенима од стране Хамаса и међу онима који су узели за таоце заједно са својим мушким колегама биле су и жене војници.

ИДФ је на напад одговорила војном кампањом која је имала за циљ да разбије Хамас, уклони терористичку групу из контроле над Газом и врати таоце.

Одвојено, ИДФ је у среду саопштио да су две жене регрути по први пут завршиле тестове за скрининг за елитну Јединицу 669 Ваздухопловних снага, хеликоптерске снаге за трагање и спасавање, и да ће бити регрутоване у јединицу касније овог месеца.

Оне ће потом проћи 20 месеци обуке, а ако је заврше, биће прве жене војници у Јединици 669.

Јединица је отворила своје редове за жене у мају 2022, након жалбе највишем суду земље.

У новембру 2020. године, четири регрута су поднеле жалбу Високом суду правде, захтевајући пуну родну интеграцију у ИДФ, укључујући елитне јединице као што су Сајерет Маткал и Јединица 669.

ИДФ је у септембру ове године саопштила да ће и жене моћи да се придруже главној командоској јединици Сајерет Маткал, као и двема другим јединицама чија врата су им раније била затворена.

Тај потез уследио је након што је Високи суд правде у јуну затражио од ИДФ-а да објасни зашто није отворио све јединице за жене.

Такође, ИДФ планира да отвори елитну Јединицу 5515, јединицу за борбену мобилност, за жене регруте почевши од 2025. године, под условом да ИДФ има довољно жена војника које могу да прођу различите тестове. Јединица има задатак да обавља посебне операције везане за вожњу и често ради у тандему са другим елитним јединицама. На крају, ИДФ је саопштио да има за циљ да започне пилот програм за жене војнике које ће служити у оклопном корпусу негде 2024. године.

Тренутно, жене војници могу служити као тенкисти у ИДФ-овом граничном одбрамбеном корпусу, као део женске тенковске чете у мешовитом батаљону лаке пешадије Каракал, који делује дуж египатске границе - не у ратовима или борбама дубоко иза непријатељских линија. Управо је та тенковска чета позвана у акцију 7. октобра.

Napad Hamasa
Напад Хамаса / Извор: Фото: Tanjug/AP/Hassan Еслаиах (СТР)

Критичари родне интеграције у војсци често је осуђују као опасан друштвени експеримент са потенцијалним последицама по националну безбедност, док браниоци о томе генерално трубе као о дуго потребној мери, која је већ спроведена у многим западним земљама.

Критичари примећују да су неки захтеви за жене војнике смањени - што је, како кажу, знак да се ефикасност жртвује - и да жене у служби чешће трпе повреде од стреса.

Војска каже да дозвољава већем броју жена да служе на борбеним позицијама из практичних разлога, а не због друштвене агенде, рекавши да то захтева сву женску и људску снагу која јој је на располагању.