Utorak 27. feb 2024.
viktor orban

ORBAN NIKAD JASNIJI: "Srbi trpe provokacije na Kosovu i Metohiji! Mora se POŠTOVATI međunarodno pravo! Možete uvek računati na Mađarsku"

Foto: Tanjug
Mađarski premijer je u velikom intervjuu za Tanjug prokomentarisao pitanje Kosova i Metohije, kao i međusobne odnose Budimpešte i Brograda koji su na istorijskom nivou

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban izjavio je danas da ukoliko Evropski savet uključi Briselski i ohridski sporazum u pregovarački okvir, iako se Srbija tome protivi, Beograd uvek može da računa na Mađarsku.

POTRESNE SCENE IZ GAZE: Palestinci gotovo nagi kleče dok im povezuju oči! (VIDEO) Palestinci

POTRESNE SCENE IZ GAZE: Palestinci gotovo nagi kleče dok im povezuju oči! (VIDEO)

"NEĆU BITI DIKTATOR, SEM PRVOG DANA" Tramp BRUTALNO iskren u novom obraćanju, otkrio svoje planove za SADFoto: Profimedia

"NEĆU BITI DIKTATOR, SEM PRVOG DANA" Tramp BRUTALNO iskren u novom obraćanju, otkrio svoje planove za SAD

„POSLAĆEMO VAŠE SINOVE PROTIV RUSIJE“ Šef Pentagona PRETI kongresmenima?! Zainteresovao se i Ilon MaskLojd Ostin

„POSLAĆEMO VAŠE SINOVE PROTIV RUSIJE“ Šef Pentagona PRETI kongresmenima?! Zainteresovao se i Ilon Mask

On je to rekao u intervjuu za Tanjug na pitanje šta ako do toga dođe na samitu EU-Zapadni Balkan koji će se održati sledeće nedelje u Briselu, iako se Beograd tome protivi.

- To je veoma komplikovano pitanje i Srbija uvek može da računa na Mađarsku - rekao je Orban.

On je rekao i da je trenutna situaciija na KiM veoma složeno pitanje i da ne bi da sudi o situaciji, osim jedne kratke rečenice.

- Ono što sam u poslednjih nekoliko godina primetio jeste da vi Srbi stalno doživljavate provokacije. To je provokacija. I možete dobro da reagujete, ili niste svesni provokacije, ali kakva god da je vaša reakcija, ne zaboravite da je polazna tačka provokacija. Imamo manjine u mnogim zemljama, a znamo kako većina može da provocira manjinu. Dakle, razumemo obrazac, kako se to dešava, na toj teritoriji. To je razlog zašto podržavamo srpsku manjinu koja tamo živi. Spreman sam da učinim sve što mogu. Čak smo i mi pretrpeli neke fizičke gubitke u najnovijim sukobima lokalnih grupa. Ali bez obzira na to, i dalje pružamo veliku podršku. To je prva stvar. Drugo, mislim da je dobro što vaša diplomatija insistira na međunarodnom pravu, jer je međunarodno pravo na vašoj strani. A ovim pitanjem se ne može upravljati bez prihvatanja međunarodnog prava. Ne možete zanemariti međunarodno pravo. Zato treba da insistirate na tome. Osim toga, ne zaboravite da u Evropskoj uniji postoji pet zemalja koje nisu prihvatile status države Kosovo. Dakle, to je otvoreno pitanje. Moramo da pregovaramo o tome. Što se tiče toga da li imamo šansu da se dogovorimo ili ne, nisam dovoljno dobar prorok da odgovorim na to pitanje. Ali znam da treba da uradimo sve što možemo da bismo konačno pronašli rešenje.

Na pitanje o odnosima Srbije i Mađarske i šta je bio odlučujući faktor u pomirenju dva naroda posle vekovnih sukoba, Orban objašnjava da dve zemlje kroz istoriju imaju  zaista komplikovan odnos, jer Srbi koji, kako je istakao, pripadaju velikom okeanu slovenskih naroda, nije lako da razumeju Mađare, koji ne pripadaju ni slovenskim, ni nemačkim jezičkim, kulturno utemeljenim društvima.

Aleksandar Vučić i Viktor Orban
Foto: Profimedia

- Dakle, mi smo stranci u izvesnom smislu. Sebe smatramo ostrvom, čak i ako smo kopnena zemlja, ali kulturno, jezički i i smislu naših tradicija. Dakle, to je hrišćanska, zapadna hrišćanska, katolička, ali veoma nacionalno jedinstvena kompozicija tradicije. Stoga, za zemlju poput nas nije lako uspostaviti vezu sa susedima koji su drugačiji. Polazna tačka je prilično komplikovana. A ako se osvrnete na istoriju, možete razlikovati jasne periode kada smo dobro sarađivali i periode kada smo bili neprijateljski nastrojeni jedni prema drugima. I lekcija je veoma jasna. Kada smo bili neprijateljski nastrojeni jedni prema drugima, to nije bilo dobro ni za jedne ni za druge. Kada smo sarađivali sa Srbima, to je uvek bilo dobro za nas. Plus, ne zaboravite da su kroz istoriju mnoge srpske zajednice stigle u Mađarsku i kreirale način života pun poštovanja i dostignuća, poput Sentandreje i svih drugih teritorija na kojima su Srbi. Čak i u Budimpešti imate svoju četvrt, crkvu i tako dalje, tako da ste vi Srbi tretirani sa poštovanjem ovde u Mađarskoj iz istorijskih razloga - rekao je on.

Sa druge strane, dodaje, kada je saradnja bila u redu, bez obzira na politički okvir, oba naroda su uživala u prednostima toga. 

Prema njegovim rečima, kada je došao trenutak i kada su na rukovodeće mesto obe nacije i obe zemlje došli lideri koji vole da razmišljaju o istoriji, koji gledaju širu političku sliku, a ne samo svakodnevno sklapanje dogovora i upravljanje stvarima, bilo je očigledno da će dva premijera ili predsednika koji vole istoriju konačno naći zajednički stav o tome kako da zajedno razumemo istoriju, kako da razumemo sadašnjost i kakve perspektive možemo da stvorimo za naše narode, što je dobro za Srbe i Mađare. 

- I to se desilo. To se dogodilo 2012. ili 2013. godine kada je prethodni predsednik napravio neke gestove prema Mađarskoj. Prihvatili smo ih. Veoma ih cenimo. A onda je stigao novi predsednik i sada veoma dramatično nastavljamo saradnju. Dakle, činjenica je da ako pokušamo da razumemo budućnost, lako je razumeti da Srbi ne mogu biti uspešni bez Mađara, a Mađari ne mogu biti uspešni bez Srba. Dakle, to je jasna motivacija za saradnju - istakao je Orban.

Na pitanje koliko je hrabrosti trebalo i njemu i predsedniku SRbije Aleksandru Vučiću da ućutkaju kritičare, posebno najekstremnije, naglasio je da smatra da je posao srpskog predsednika bio komplikovaniji, jer broj Mađara koji žive u Srbiji nadmašuje broj Srba koji žive u Mađarskoj.

Viktor-Orban
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Kako je rekao srpska zajednica u Mađarskoj je ograničena i ta zemlja želi da ima veći broj Srba koji u njoj žive, ali da je situacija takva kakva jeste.

- Broj Mađara je još veći u Vojvodini, što pravno, intelektualno, politički, predstavlja pravi izazov, u smislu toga kako da na najbolji način, na svojoj teritoriji, živimo zajedno sa pripadnicima manjine iz jedne on naših susednih zemalja. Dakle, to nije jednostavno pitanje. A ako pogledate centralnu Evropu, postoji samo nekoliko pozitivnih primera odgovora na taj izazov. Međutim, vaš predsednik Vučić je uspeo da pronađe veoma moderan, ako mogu da kažem, evropski, ali istovremeno i hrišćanski odgovor na to pitanje. A Mađare je smatrao zajednicom koja je doprinela uspehu Srbije. Dakle, više nas ne vide kao teret, kao izazov i kao opasnost. Umesto toga, mi smo konstruktivan deo vaše nacije i mogli bismo biti od pomoći u postizanju uspeha srpske nacije - kaže Orban.

Podvlači da se taj pristup se pokazao kao veoma uspešan, da nije bilo lako.

- Na kraju smo uspeli, i sada svakodnevno pružamo pragmatične dokaze svim Srbima, čak i ekstremistima, čak i nacionalistima, da ova saradnja funkcioniše. Ništa niste izgubili, ali ste dobili mnogo toga. Dakle, mnogo smo doprineli zajedničkom uspehu. Samim tim, nema razloga za napad na Mađare i igranje na antimađarsku kartu u srpskoj unutrašnjoj politici. I takav glas je polako ali sigurno nestao u srpskoj politici, to je ono što smo mi ovde u Mađarskoj doživeli, to je ono što mi vidimo. Smatram da predsednik Vučić lično zaslužuje priznanje jer je dugi niz godina mudro rukovodio situacijom, a ekstremni glasovi sa obe strane granice su u suštini nestali - rekao je on.

Kako je rekao zbog raspada Jugoslavije i prisustva mnogih manjina koje žive izvan Srbije, Srbi bolje razumeju šta znači živeti izvan svoje zemlje kao pripadnik manjine.

- Pogledajte Kosovo i druge teritorije. Dakle, znate, Srbi su daleko osetljiviji na to pitanje od mnogih drugih zemalja u ovom regionu. Smatram da je bilo važno što su Srbi i Mađari u Vojvodini prvi počeli da sarađuju, jer se dobro poznaju kroz život na istim ulicama, idu u iste škole, rade na istim mestima, pa su shvatili šta mogu biti prednosti dobre saradnje. I mislim da su Srbi koji žive u Vojvodini i Mađari koji žive u Vojvodini bili glavni faktor za pružanje dokaza da je saradnja bolja od međusobnog neprijateljstva. Ali, bez manjina, takav dobar odnos bi bilo daleko teže izgraditi. Tako da su pružili pozitivan doprinos. U Vojvodini, ali i u Mađarskoj, kao i Srbi i u Mađarskoj - rekao je on.

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd