Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОСТАО МИНИСТАР, ПА ПОСЛАО УЛТИМАТУМ РУСИЈИ! Запретио им оштрим мерама - ко је "храбри" Јакуб Кулханек?

21.04.2021. 22:51
Пише:
Србија Данас/Курир/Агенције
Jakub Kulhanek
Јакуб Кулханек / Извор: Фото: Alexandr Malachovsky/CNC/Profimedia

Јакуба Кулханека у Прашком замку именовао је председник Милош Земена

Тридесетшестогодишњи Јакуб Кулханек постао је данас нови министар спољних послова Чешке и после именовања у Прашком замку саопштио Москви ултиматум да до четвртка тачно у 12 сати врати протеране чешке дипломате у амбасаду у Москви иначе ће се суочити са оштрим мерама.

"ТАКО МОЖЕТЕ СА ЊИМА, СА НАМА ЈЕ ТАКАВ ТОН НЕДОПУСТИВ" Захаровој "пала клапна на очи", порука Чешкој јасна!

"ТАКО МОЖЕТЕ СА ЊИМА, СА НАМА ЈЕ ТАКАВ ТОН НЕДОПУСТИВ" Захаровој "пала клапна на очи", порука Чешкој јасна!

ЕРДОГАН ПОСЛАО СНАЖНУ ПОРУКУ ПУТЕМ ВИДЕО-КОНФЕРЕНЦИЈЕ: Они који Турску виде као претњу падају у тешку заблуду!

ЕРДОГАН ПОСЛАО СНАЖНУ ПОРУКУ ПУТЕМ ВИДЕО-КОНФЕРЕНЦИЈЕ: Они који Турску виде као претњу падају у тешку заблуду!

ДОШЛО ВРЕМЕ ДА СЕ РАМА ПОШАЉЕ У ПЕНЗИЈУ? Држава постала легло криминала, разбеснео све залагањем за ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ

ДОШЛО ВРЕМЕ ДА СЕ РАМА ПОШАЉЕ У ПЕНЗИЈУ? Држава постала легло криминала, разбеснео све залагањем за ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ

Јакуба Кулханека у Прашком замку именовао је председник Милош Земена. Кулханке је дошао за првог човека чешке дипломатије после одласка потпредседника владе Јана Хамачека, коме је поверено надгледање министарства након смене Томаша Петричека.

До сада је Кулханек био заменик у Министарству унутрашњих послова Чешке. Новог министра на функцији је дочекао премијер Андреј Бабиш.

- Министар је именован у веома тешком времену - рекао је премијер и додао:

- Одмах ће се позабавити питањима од националног интереса. Радујем се даљој сарадњи у комуникацији са нашим партнерима, а такође се припремамо за чешко председавање Саветом ЕУ.

Jakub Kulhanek
Јакуб Кулханек / Извор: Фото: Alexandr Malachovsky/CNC/Profimedia

Приоритети новог министра спољних послова биће континуирани прозападни правац чешке дипломатије, сарадња на нивоу ЕУ и НАТО, економска дипломатија. Такође ће се интензивно фокусирати на тренутну ситуацију у чешко-руским односима.

- Сада није лако време за чешку дипломатију - рекао је Кулханек на конференцији за штампу након инаугурације.

- Приступам улози министра спољних послова са великом понизношћу и осећајем одговорности. Знам да се могу ослонити на искусне дипломате, од којих многе знам лично. Желим да одржим континуитет наше спољне политике и да чешка дипломатија говори као један глас. Такође желим да се позабавим питањима везаним за Ковид и путовања - додао је он.

Ко је Јакуб Кулханек

Јакуб Кулханек новопостављени министар спољних послова Чешке рођен у Мелнику 30. јуна 1984. Универзитетско образовање завршио је у Сједињеним Државама као и у Великој Британији из домена спољних послова.

Радну каријеру започео је 2004  у Центру за анализу европске политике - ЦЕПА  у Вашингтону. Од 2009 - 2010 радио је у кабинету европског комесара за проширење и европску суседску политику, Асоцијација за међународне односе, где је био истраживач и аналитичар, програм за Источну Европу 2011. године, радио је и као аналитичар у  НАТО информативном центру у Прагу, истраживач при парламентарној скупштина НАТО-а од 2007 - 2012, Саветник министра за спољне послове и безбедносна питања од 2011 - 2013, Заменик министра спољних послова 2014, Спољне консултантске услуге 2014 - 2016,Заменик министра надлежан за послове владе 2016 - 2018. Такође носилац је  потврда ТОП СЕЦРЕТ и НАТО ТОП СЕЦРЕТ. Похађаоје и низ курсева о спољној и безбедносној политици. Живи у Прагу са партнером и двогодишњом ћерком

Чешка је дала Русији рок до сутра у подне да омогући повратак 20 чешких дипломата које је протерала као одговор на протеривање 18 агената руске војне обавештајне службе ГРУ из амбасаде у Прагу у суботу, у супротном ће свести велику руску амбасаду у Чешкој на пет дипломата колико је остало Чеха у Москви.

- Саопштио сам данас руском амбасадору да Руска Федерација има рок до сутра у 12 сати да прими натраг све протеране дипломате у Москву. Ако то не учини одлучићу да се смањи број руских дипломата у Прагу тако да одговара садашњем стању у чешкој амбасади у Москви - рекао је новинарима нови чешки министар спољних послова Јакуб Кулханек.

Руски амбасадор је данас позван на састанак у чешко Министарство спољних послова и зато да му Кулханек изрази протест против непримерене реакције Русије када је као одговор на протеривање својих 18 дипломата у суботу с роком од 48 сати да напусте земљу, јер је за 20 чешких дипломата дат рок од 25 сати да напусте Русију.

Jakub Kulhanek
Јакуб Кулханек / Извор: Фото: Alexandr Malachovsky/CNC/Profimedia

- С обзиром на разлику у величини амбасада протеривање 18 руских агената неће угрозити функционисање руске амбасаде у Прагу, док је реакција руске стране била непримерена и паралисала је рад наше амбасаде у Москви - казао је Кулханек.

Ионако погоршани односи Русије и Чешке ушли су у фазу правог дипломатског рата пошто је Чешка у суботу изнела да има доказе за основану сумњу да су двојица агената руске службе ГРУ, исти који се сумњиче за покушај тровања бившег руског агента у Великој Британији Сергеја Скрипаља, умешани у експлозије муниције у магацинима у Врбјетицама на југу Чешке 16. октобра и 3. децембра 2014. године када су погинуле две особе.

- Сви знате шта се десило и ми смо реаговали као суверена земља - подсетио је данас нови шеф чешке дипломатије да је Чешка због афере Врбјетице одлучила да протера 18 руских дипломата али искључиво оне за које има поуздана сазнања да су агенти руских служби ГРУ и СВР.

Кулханек је данас разговарао са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом а у четвртак ће о афери Врбјетице детаљно обавестити амбасадоре земаља чланица НАТО јер Чешка од НАТО, као и од Европске уније, тражи солидарност и очекује да је искажу протеривањем руских дипломата из својих земаља.