Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОТПУНО НЕОЧЕКИВАНО: Ко би рекао да ће се у ОВОЈ земљи запатити НЕОНАЦИЗАМ?! Букнули расно мотивисани злочини (ВИДЕО)

08.11.2023. 07:06
Пише:
Србија Данас/Јутарњи.хр
Neonacisti
Неонацисти / Извор: Профимедиа

Учестале су рације на неонацистичке скупове

У фебруару је 17-годишњи дечак са кукастим крстом на руци оптужен јер је бацио две експлозивне направе ручне израде у школи. Потом је у марту 13-годишњи дјечак, који је носио маску са лобањом какве обично имају амерички неонацисти, насмрт избо учитеља, а прошлог месеца је 16-годишњак оптужен да је пуцао на школу и притом убио колегу из разреда и ранио још двоје.

СНАЖНЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ ОДЈЕКНУЛЕ ТЕЛ АВИВОМ! Испаљене две рунде ракета, огласиле се СИРЕНЕ, Гвоздена купола спречила КАТАСТРОФУ!Napad na Tel Aviv

СНАЖНЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ ОДЈЕКНУЛЕ ТЕЛ АВИВОМ! Испаљене две рунде ракета, огласиле се СИРЕНЕ, Гвоздена купола спречила КАТАСТРОФУ!

АМЕРИКА ИЗРИЧИТО ПРОТИВ! План Израела им се уопште не свиђа, Вашингтон поставио црвену линију?!Izraelska vojska

АМЕРИКА ИЗРИЧИТО ПРОТИВ! План Израела им се уопште не свиђа, Вашингтон поставио црвену линију?!

"ПОЗИВАМ ЦЕО ИЗРАЕЛ ДА ДОЂЕ" Тужна сцена испред Кнесета, рођаци убијених у сузама и БЕСНИ на Нетанијахуа! (ФОТО/ВИДЕО)Izraelci

"ПОЗИВАМ ЦЕО ИЗРАЕЛ ДА ДОЂЕ" Тужна сцена испред Кнесета, рођаци убијених у сузама и БЕСНИ на Нетанијахуа! (ФОТО/ВИДЕО)

Тај тинејџер претходно је објавио фотографију свастике исцртане на свом лицу, објавиле су бразилске власти уз информацију да су ове године већ спречиле стотине сличних неонацистичких напада. Због тога је у априлу нови бразилски министар правде Флавио Дино наредио савезној полицији да истражи оно што је назвао повећањем "говора мржње и нетолеранције неонацистичких, неофашистичких и екстремистичких скупова".

Бразил имао највећу нацистичку странку изван Немачке

Многе истраге концентрисане су у јужном Бразилу где се 73 посто становништва изјашњава као белци, према 43 посто на националном нивоу. О ставовима тамошњих грађана говори податак према којем је у овој регији 62 посто бирача на последњим председничким изборима гласало за екстремно десног Жаира Болсонара, насупрот 49 посто на националном нивоу.

Неки то повезују са историјом. Пре Другог светског рата, од 1928. до 1938., Бразил је имао највећу нацистичку странку изван Немачке, с 2.900 чланова у 17 савезних држава. Након рата Бразил је, као и друге јужноамеричке нације, постао уточиште нациста који су бежали од кривичног прогона, подсетио је Њујорк тајмс.

У таквим околностима, ове године је бразилска савезна полиција отворила 21 истрагу која укључује неонацисте, што је једнако као у три претходне године заједно. Неки истраживачи су повезали повећање неонацистичких активности у Бразилу са четири године Болсонара као председника. Слично као што су америчке екстремистичке групе ојачале током председничког мандата Доналда Трампа, бразилска крајња десница "закачила" се за Болсонарову запаљиву реторику.

Учестале рације на неонацистичке скупове

На пример, након државне посете Израелу 2019., Болсонаро је изјавио да су нацисти левичари и да "можемо опростити, али не и заборавити" холокауст, што је изазвало критике израелског председника. Године 2020. Болсонаров тадашњи министар културе био је присиљен да одступи након говора који је био тако сличан говору Гебелса, главног пропагандисте Нацистичке странке, да се чинило да су делови копирани. А на конференцији за новинаре 2021. један од помоћника бившег председника руком је направио гест "ОК" пред камерама, што означава "белу моћ" у белачким супренацистичким круговима. Чак је био оптужен за злочин из мржње, али је случај касније одбачен.

Док је Болсонарова администрација избегавала да истражи неонацистичке скупове, то је питање постало приоритетно под левичарским председником Луисом Инацијем Лулом да Силвом који је прошле године поразио Болсонара. Рације на неонацистичке скупове су се ове године догодиле у најмање десет савезних држава, а у априлу је бразилска полиција спровела операцију у четири државе против 15 особа повезаних с неонацистичким скупом под називом Њу SS оф Санта Катарина, која је користила 3Д принтере за производњу пиштоља.

У једној рацији полиција је дочекана пуцњавом док су улазили у сеоску кућу у Нова Петрополису, сликовитом планинском градићу у којем живи око 20.000 становника, од којих су многи потомци немачких имиграната. Особа која је пуцала на полицију била је жена са малим дететом и бебом. Нико није повређен, а полиција је рекла да је у њеном дому нашла два пиштоља, 96 комада муниције и гомилу нацистичког материјала, укључујући врпцу с кукастим крстом, немачке меморабилије из Другог светског рата, заставу међународне неонацистичке групе и залихе за производњу робе за локалну неонацистичку групу. За суд то нису били довољни докази па је жена ускоро пуштена на слободу.