Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОЗНАТИ СВИ ДЕТАЉИ БАЈДЕНОВЕ ИНАУГУРАЦИЈЕ: Ко седи у првим редовима и колико се плаћа донација? (ФОТО)

05.01.2021. 10:15
Пише:
SrbijaDanas/WallStreetJournal
Bajden
Бајден / Извор: Реутерс

Џо Бајден, новоизабрани председник САД-а, положиће заклетву 20. јануара

Новоизабрани председник Сједињених Амерички Држава Џо Бајден положиће заклетву на дужност 20. јануара у инаугурацији која ће изгледати другачије од оних из претходних година због пандемије коронавируса. Сада су познати и детаљи како ће сама инаугурација изгледати.

СА ГРАНИЦЕ ВРАЋЕНО 10.000 ЉУДИ: Корона подигла ниво контроле на највиши ниво

СА ГРАНИЦЕ ВРАЋЕНО 10.000 ЉУДИ: Корона подигла ниво контроле на највиши ниво

КОРОНА И ДАЉЕ ГАЗИ "ЧИЗМУ": Не смањује број заражених, све наде положене у вакцинацију

КОРОНА И ДАЉЕ ГАЗИ "ЧИЗМУ": Не смањује број заражених, све наде положене у вакцинацију

АФЕРА "КОВИД ВАКЦИНЕ" ПРЕТИ ДА ИЗ ТЕМЕЉА УЗДРМА ЕУ: Набављено премало цепива, у све је умешана Меркелова!

АФЕРА "КОВИД ВАКЦИНЕ" ПРЕТИ ДА ИЗ ТЕМЕЉА УЗДРМА ЕУ: Набављено премало цепива, у све је умешана Меркелова!

Где и како ће се одржати инаугурација?

Бајден ће положити заклетву на западној страни Капитола, где су припреме и градња у току већ недељама. Након полагања заклетве Биден ће одржати наступно обраћање у ком ће, како се очекује, детаљно објаснити како ће се носити с пандемијом и економским проблемима те како намерава ујединити земљу, наводи се према сазнањима председничког Одбора инаугурацију, непрофитне организације која планира догађај.

Он и изабрана потпредседница Камала Харис те њихови супружници учествоваће у "Pass ин Review", војној традицији која одражава миран пренос власти и укључиваће све секторе војске, наводи одбор. Очекује се да ће Бајден прегледати спремност војника, а затим ће га припадници војске отпратити до Беле куће.

Уместо традиционалне поворке и балова, инаугурални одбор организираће виртуалну поворку, за коју се очекује да ће бити слична виртуалном програму током Демократске националне конвенције.

На овом догађају представ ће се Американци из целе земље, заједно с музичким делима и песницима, како би одали почаст радницима с "прве линије" током пандемије. Неће бити инаугуралног ручка у Дворани статуа на Капитолу, што је традиција која датира још из 1897. године.

Одбор за инаугурацију припремиће спомен-обележје онима који су преминули због болести Covid-19. У склопу спомен-церемоније у Вашингтоуну 19. јануара, биће освијетљен рефлектирајући базен Линколн Мемориал. Одбор ће се такође придружити Националном дану службе 18. јануара, на Дан Мартина Лутера Кинга млађег.

 

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

Ко ће присуствовати?

Заједнички конгресни одбор за наступне церемоније обично дистрибуише 200.000 улазница за присуствовање инаугурацији на Капитолу, заједно с пакетима карата које законодавци могу да поделе бирачима.

Ове године позивнице су ограничене на чланове Конгреса и једног госта - слично као и за обраћање о стању нације. Чланови Конгреса могли су почети са вакцинацијом против коронавируса средином децембра.

Бивши председници и потпредседници, гувернери, судије Врховног суда и други високи владини званичници такође ће моћи да присуствују, према наводима Конгресног одбора.

Инаугурације у Washington знају да привуку и стотине хиљада људи из целе земље. Дешавало се да људи без улазница заузимају места у оближњем Натионал Молу неколико сати пре почетка догађаја. Међутим, због пандемије, председнички Одбор за инаугурацију затражио је од јавности да се не окупља на церемонији.

Bajden
Бајден / Извор: Реутерс

 

Ко планира инаугурацију?

Председнички инаугурациони одбор планира догађај и прикупља новац за њега. Сарађује са Заједничким конгресним одбором за инаугурацијске церемоније, који води сенатор Рој Блант, а укључује сенаторку Ејми Клобучар, водећег демократу у Одбору за правила Сената и вође обе странке у Представничком дому и Сенату. Конгресни одбор помаже у планирању председничких инаугурација од 1901. године.

Инаугурацијски одбор ангажовао је главног медицинског саветника бившег комесара за храну и лекове Дејвида Кеслера да помогне у планирању догађаја. Др. Кеслер је саветовао Бајденову кампању о пандемији. Одбор се такође саветује с другим стручњацима и ангажовао је додатне сараднике који воде бригу о здравственим и безбедносним протоколима.

Како се финансира инаугурација?

Инаугурацијски одбор прихвата донације до 500.000 америчких долара од појединаца и до милион америчких долара од корпорација за финансирање догађаја попут виртуалне параде, али је саопштио да ће да забрани донације лобистима и нафтној и гасној индустрији. Заједнички одбор Конгреса за инаугурацијске церемоније такође је одобрио 1,5 милиона америчких долара за финансирање свечаних догађаја на Капитолу.

Појединцима који за инаугурацију дају 500.000 или милион долара речено је да ће да буду позвани на вирутелне догађаје с Бајденом, Харис и њиховим супружницима.

Тим је донаторима такође речено да ће им бити додељен "преференцијални поглед" на виртуелну инаугурацију, да ће бити укључени у виртуелни концерт током недеље инаугурације, позвани на виртуелне брифинге с Бајденовим сарадницима и да ће да добију ВИП улазнице за будући приватни догађај.