Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРИЧЕ КОЈЕ СИГУРНО НИСТЕ ЧУЛИ ДО САДА: Леде крв у жилама, магијски ритуали и створења још увек живе

04.02.2021. 16:00
Пише:
Србија Danas/Nationalgeographic.rs
Ostaci keltske kuće
Остаци келтске куће / Извор: Shutterstock

Мотиви неких од ових митова нашли су се и у уметничким остварењима популарне културе

Приче о чудовиштима, ратовима, различитим божанствима, магији и љубавним аферама одражавају размишљање и традицију предримских Келта у Ирској, Британији и Европи. Шириле су се захваљујући путујућим песницима и приповедачима.

Докторка открива: Неке жене су склоне УРИНАРНИМ ИНФЕКЦИЈАМА, ево од чега то зависи и како можете да их СПРЕЧИТЕ

Докторка открива: Неке жене су склоне УРИНАРНИМ ИНФЕКЦИЈАМА, ево од чега то зависи и како можете да их СПРЕЧИТЕ

АМЕРИЧКИ КОНГРЕС КРЕЋЕ ЖЕСТОКО НА РУСИЈУ: Због Наваљног ће ударити најјаче до сада

АМЕРИЧКИ КОНГРЕС КРЕЋЕ ЖЕСТОКО НА РУСИЈУ: Због Наваљног ће ударити најјаче до сада

"ИМАМО НАЈНОВИЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ": Тим СЗО у Вухану проговорио о истрази о пореклу корона вируса

"ИМАМО НАЈНОВИЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ": Тим СЗО у Вухану проговорио о истрази о пореклу корона вируса

Њима се у својој книзи "Водич за древне легенде и богове" позабавила и Миранда Олдхаус-Грин, стручњак за археологију и шаманизам и открила како се традиционални келтски симболи могу наћи у савременој популарној култури, алудирајући на "Звездане ратове" и "Харија Потера".

На простору Ирске и Велса, камен темељац средњовековне писмености и културе поставили су хришћански манастири. Тако су захваљујући бројним монасима, пагански митови и легенде који сежу до прехришћанских времена, остали сачувани од заборава (опште познато и прихваћено мишљење је да су први пут записани између 8. и 12. века нове ере), пише "Импулс".

Kelti
Келти / Извор: Shutterstock

Као што је то случај и са већином прича из других митологија, и ове су покушале да објасне природне феномене и тражиле су одговоре на важна питања о нашем постанку, сврси, шта се дешава са нама када умремо и томе слично. Од оних које су фасцинирале Миранду, то су она о Кухулину, Блодеуед, магичном котлу, Ангусу и Кер, као и Рианон:

1. Кухулин

Кухулин (Куланов пас) је ирски јунак, син бога Луга и Дихтин, који се првобитно звао Сетанта. Као дечак је голим рукама убио Кулановог бесног пса-чувара, па је тако и добио име по којем га данас знамо. Он је био непобедиви ратник, који је попут многих, вешто комуницирао са духовима, али му је због његове брзоплетости живот био кратак. Са смрћу се сусрео на бојном бољу, а чак је морао сам да се веже за колац и умро је у усправном положају, окренут према својим непријатељима.

Kelti
Келти / Извор: Shutterstock

2. Блодеуед

Блодеуед (велшки Blodeuwedd, Blodeuedd па постоје разни прихватљиви начини писања њеног имена) је била жена божанства по имену Леу Лау Гивес. Њега је мајка проклела од рођења и тако му ускратила право на име, оружје или жену сем уколико му их она не изабере. Прихватио га је ујак Гвидион и научио га разним триковима, а такође је разгласио свима да га је мајка назвала Леу Лау Гивес – Вешта рука. Блодеуед (Цветолика) је направљена помоћу трава, цветова и других биљака и била је лепа, али и неверна. Заљубила се у једног племића са којим је сковала план о убиству свог мужа, али он се преобразио у орла и измакао злој судбини. Ујак му је вратио пређашњи изглед, а Цветолику претворио у сову, да је избегавају све друге птице, за век векова.

Keltski krst
Келтски крст / Извор: Shutterstock

3. Магични котао

Краљ Артур је један од најпознатијих ликова келтске митологије. О њему су испричане многе приче, а у једној од њих, у којој се приповеда путовање у подземље, спомиње се магични котао, описан као направљен од бронзе и украшен драгим камењем. Претпоставља се да је управо легенда о том котлу утицала на формирање идеје о Светом гралу.

4. Ангус и Кер

Ангус је у ирској митологији сматран богом љубави. Био је син из ванбрачне везе Дагде и Боан и заљубио се у девојку коју је виђао у својим сновима. Његови родитељи су претражили Ирску уздуж и попреко у потрази за њом, а на крају ју је пронашао његов брат Бодуб Дерг. Више од сто девојака било је заробљено чаролијом на језеру Змајева уста, а међу њима је била и Кер, девојка из Ангусових снова. Оне су се сваке године наизменично претварале у лабудове, а Ангусу је речено да ће моћи да је узме за жену уколико је препозна као лабуда. Када је дошла и он се претворио у лабуда, па су заједно одлетели до његове палате, где су живели срећно до краја живота.

Žena ratnik, pripadnica keltskog plemena
Жена ратник, припадница келтског племена / Извор: Shutterstock

5. Рианон

Рианон је богиња власти и моћи, која је била удата за Пуила. Сматрало се да су проклети, јер нису имали ниједно дете. Након три године брака добили су сина, али је беба украдена. Страхујући од погубљења јер нису добро обављале свој посао, слушкиње које су се нашле ту, убиле су штене и његовом крвљу намазале лице уснуле Рианон. Ујутру су је оптужиле за чедоморство и канибализам. Пуил није дао да се његова супруга погуби, али ју је казнио на чудан начин: морала је да чучи поред капије и да сваког посетиоца носи на леђима, попут терета. Међутим, крај приче је срећан: дечак је пронађен и враћен својим родитељима, а Рианон га је назвала Придери (Брига).

Фото галерија: Викинзи - ратници севера

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.