Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОТПУНИ ХАОС У НЕМАЧКОЈ! Крајња десница истрајна у циљу да сруши владу Олафа Шолца, ситуација се НЕ СМИРУЈЕ: "Желе да нас претворе у Русију!" (ВИДЕО)

18.01.2024. 11:22
Пише:
Србија Данас
Nemačka
Немачка / Извор: Фото: Танјуг/АП/Ебрахим Нороози

Нереди у Немачкој и даље ван граница нормалности

АфД се померио даље удесно од свог оснивања 2013. године и бележи стабилан раст популарности последњих месеци.

"ГЕРТРУДА" НАПРАВИЛА ХАОС: Немачка у канџама СНЕЖНЕ ОЛУЈЕ, људи заглављени у возилима због невремена, отказано на стотине летоваSnežna oluja u Nemačkoj

"ГЕРТРУДА" НАПРАВИЛА ХАОС: Немачка у канџама СНЕЖНЕ ОЛУЈЕ, људи заглављени у возилима због невремена, отказано на стотине летова

ШТА СЕ ДЕШАВА СА ИРАНОМ И ПАКИСТАНОМ? Највећи инциденти у протеклих пет година могу довести до УНИШТЕЊА света - На помолу СВЕОПШТИ РАТrat

ШТА СЕ ДЕШАВА СА ИРАНОМ И ПАКИСТАНОМ? Највећи инциденти у протеклих пет година могу довести до УНИШТЕЊА света - На помолу СВЕОПШТИ РАТ

ПОКУШАО ДА СМИРИ МАСУ, ДОБИО ПЕТАРДЕ И КОРЕ ОД БАНАНЕ: Министар испраћен звиждуцима на протесту у БерлинуFoto: Tanjug/AP/Kay Nietfeld

ПОКУШАО ДА СМИРИ МАСУ, ДОБИО ПЕТАРДЕ И КОРЕ ОД БАНАНЕ: Министар испраћен звиждуцима на протесту у Берлину

Крајње десничарска партија Алтернатива за Немачку (АфД) планира да Немачку претвори у ауторитарну државу сличну Русији, упозорио је вицеканцелар и министар економије Роберт Хабек, прећутно подржавајући све гласније позиве дела јавности да се странка забрани.

Говорећи недељу дана након што се показало да су чланови АфД-а присуствовали састанку на којем се разговарало о масовним депортацијама, укључујући и немачке држављане, Хабек је рекао да је опасност која странка представља за демократију била озбиљно потцењена.

Док су десетине хиљада људи изашле на улице немачких градова у уторак, пете ноћи протеста против АфД-а, а нови протест почео у среду увече, изгледало је да Хабек подржава позиве да се странка стави ван закона, истовремено наглашавајући ризике таквог потез - могућност 'опасне реакције' ако иницијатива не успе. "Штета која би настала неуспелим покушајем (забране) била би огромна. Зато би, ако се ствар покрене, апсолутно морала да опстане на суду 100 одсто. То је нешто о чему се мора веома пажљиво размишљати", рекао је за новине политичар из Зелене партије преноси британски The Гуардиан. 

Nemačka
Немачка / Извор: Фото: Shutterstock

"Спремају се да Немачку претворе у Русију"

Таква одлука би ишла на немачки уставни суд, "а препреке су, као што би требало да буду, веома високе", рекао је он. Било би, додао је, далеко боље да је АфД демократски поражен на изборима. Десничарски ауторитарци су заинтересовани да нападну суштину републике", рекао је Хабек. Они желе да Немачку претворе у земљу попут Русије и за то се систематски припремају", упозорио је Хабек.

АфД се померио даље удесно од свог оснивања 2013. године и бележи стални пораст популарности последњих месеци, надмашујући чак и владајућу странку у неким истраживањима јавног мњења. Током протекле недеље, медији и политички посматрачи су детаљно прегледали доказе о томе ко је од АфД-а, неонациста и десничарских екстремистичких чланова Покрета за идентитет учествовао на скупу радикалних десничарских група које се залажу за репатријацију људи који нису Немачки спуст у Потсдам у новембру.

У среду је Унија Верте, архиконзервативна фракција у оквиру Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) и њене сестринске странке ЦСУ, признала да су била присутна два њена члана. Али синдикат Верте, који се залаже за ограничавање имиграције, јачање немачке војске и смањење пореза, оптужио је истраживачки медиј Цорецтив, који је открио да је састанак одржан, да преувеличава садржај дневног реда. Истовремено су признали да се разговарало о теми 'ремиграције', која потенцијално укључује слање људи у домовину. Они наводе да су њихови чланови позвани као приватни гости, а не као представници Верте Униона. Председник Савеза Верте, Ханс-Георг Масен из ЦДУ, недавно је најавио своје планове да овај покрет трансформише у независну странку, док ЦДУ покушава да истисне њега и странке. Најављено је да ће Цоректив представити своје истраживање у берлинском позоришту Берлинер Енсембле у среду, а најавили су да ће изнети и додатне детаље.

"Ако странке то не могу, ми ћемо изградити зид"

- Захвалан сам што је последњих дана на улице Немачке изашло десетине хиљада људи да протестују против расизма, подстицања предрасуда и за нашу либералну демократију. То нам даје храброст и показује да нас има много више демократа него оних који желе да се поделе - објавио је немачки канцелар Олаф Шолц у среду на некадашњем Твитеру.

Ларс Клингбајл, копредседавајући владајућих социјалдемократа Олафа Шолца, позвао је 'sve разумне људе' који се још нису изјаснили против АфД-а, 'да дигну глас гласније'. "Сви смо сада позвани, у приватном животу, на радном месту, у спорту, у куповини, да јасно кажемо да гласање за АфД значи гласање за десничарске екстремисте, који представљају претњу демократији", рекла је посланица РНД-а лидерка Зелених Катарина Дроге.

Новоформирани савез противника екстремно десничарских група, који тренутно укључује више од 120 организација, планира протесте широм земље против АфД-а, укључујући људски ланац око зграде парламента Рајхстага у Берлину. "Ако политичке партије не могу да зауставе десничарске екстремисте, морамо да направимо људски зид против њих", рекао је Тарек Алаовс, један од организатора протеста, који је од лета градио савез као одговор на све већи рејтинг АфД-а у истраживањима јавног мњења, рекао је Sudeutsche Зеитунг.

Србија Данас/Мондо

}