Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Завршени ИЗБОРИ у Турској: ОВО су РЕЗУЛТАТИ (ФОТО)

24.06.2018. 07:54
Пише:
Танјуг
Turska, Izbori u Turskoj
Турска, Избори у Турској / Извор: Реутерс

Гласање се одржава у ванредном стању

У Турској су јутрос почели ванредни председнички и парламентарни избори, на којима може да гласа 56 милиона регистрованих бирача и своје листиће убаци у 180.000 гласачких кутија широм земље.

Биће то и први избори одржани у ванредном стању, уведеном у тој земљи након покушаја државног удара, у јулу 2016. као и након што се 16. јула прошле године народ на референдуму изјаснио о увођењу председничког система вођења државе.

19.05 - Странка правде и развоја актуелног председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана освојила је 49,93 одсто гласова на данас одржаним парламентарним изборима, показују прелиминарни резултати на основу 18,72 одсто пребројаних гласова. 

Претходно је објављено и да су прелиминарни резултати на основу 10,25 одсто пребројаних гласова показали да је прокурдска Народна демократска партија освојила је 7,07 одсто гласова и ушла у парламент, пренео је Ројтерс позивајући се на Си-Ен-Ен Турк и друге локалне медије. 

18.47 - Одзив бирача на данас одржаним председничким изборима у Турској је 86,82 одсто, јавља државна телевизија ТРТ. 

18.02 - Према првим резултатима председничких избора одржаних данас у Турској, у вођству је актуелни председник Реџеп Тајип Ердоган са 59,9 одсто гласова.

Након 19,35 одсто пребројаних гласачких листића, његов главни противкандидат, из редова опозиције, Мухарем Инџе освојио је 25,8 гласова.

16.31 - У Турској су у 17 сати по локалном времену (16 по средњеевропском) затворена бирачка места на ванредним парламентарним и председничким изборима.

Први прелиминарлни резултати се очекују у рањим вечерњим сатима.

14.25 - Темел Карамолаоглу, председнички кандидат происламске партије  и његова супруга Аиса Карамолаоглу, британског порекла, обавили су своју гласачку дужност у једној средњој школи у Анкари.

Temel Karamolaoglu, izbori u Turskoj, Turska
Темел Карамолаоглу, избори у Турској, Турска / Извор: Танјуг

13.50 - Келам Киличдароглу, најжећи Ердоганов критичар и лидер најјаче опозиционе Народне републиканске партије чији је кандидат за председника Мухарем Инџе, гласао је у основној школи у Анкари у Турској.

Kelam Kiličdaroglu, izbori u Turskoj, Turska
Келам Киличдароглу, избори у Турској, Турска / Извор: Танјуг

13.05 - Опозија изнела оптужбе на рачун нерегуларности избора, покренуте административне и кривичне процедуре.

Снимак инцидента погледајте кликом ОВДЕ.

12.50 - Гласачко право искористио и Ердоган

Акутелни председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, са традицијом побеђивања на изборима током непуних 16 година, такође је искористио своје бирачко право. Он је гласао у Истанбулу, највећем турском граду.

Redžep Tajip Erdogan, izbori u Turskoj
Реџеп Тајип Ердоган, избори у Турској / Извор: Танјуг

О томе шта је рекао после гласања, читајте на ОВОМ линку.

11.20 - Бирачко право искористила супруга притвореног кандидата Селахатина Демиртаса

Basak Demitrtas, izbori u Turskoj, Turska
Басак Демитртас, избори у Турској, Турска / Извор: Танјуг

Наредни су на гласање изашли  супруга притвореног кандидата Селахатина Демиртаса Басак Демитрас и копредседавајући опозиционе Народне демократске партије Сезаи Темели. 

Kopredsedavajući Narodne demokratske partije, izbori u Turskoj, Turska
Копредседавајући Народне демократске партије, избори у Турској, Турска / Извор: Танјуг

10.50 - Гласао главни опонент

Нешто касније, своје бирачко право искористио је и главни Ердоганов противкандидат Мухарем Инџе. Више о томе читајте ОВДЕ.

Muharem Ince, Izbori u Turskoj
Мухарем Инце, Избори у Турској / Извор: Реутерс

10.40 - Гласала Ердоганова противкандидаткиња

Једина жена председнички кандидат у Турској Мерал Акшенер убацила је свој глас у гласачку кутију.

Meral Aksener
Мерал Аксенер / Извор: Реутерс

10.35 - Турске власти ухапсиле су шест особа на основу оптужби да су вређале председника Реџепа Тајипа Ердогана. Више о томе читајте кликом ОВДЕ

Фаворит за председника је актуелни шеф турске државе Реџеп Тајип Ердоган који је непуних 16 година побеђивао на свим изборима на којима је учествовао.

Познаваоци прилика тврде да је политички јаз у Турској данас већи него икада пре, а ако Ердоган победи на председничким изборима, верује се да ће то бити врхунац његове политичке каријере.

Redžep Tajip Erdogan, Izbori u Turskoj, Turska
Реџеп Тајип Ердоган, Избори у Турској, Турска / Извор: Реутерс

Уколико, међутим, у недељу Ердоган не победи на изборима за председника у првом кругу и буде приморан да иде у други круг, то би могло да остави велику мрљу у његовој успешној каријери, сматрају аналитичари.

У дугој политичкој каријери Ердоган је претрпео огромну трансформацију - од 2004. када га је белгијски Јуропијен војс прогласио "Европљанином године", он се претворио у своју сушту супротност, а његови критичари и пре свега опозиција упозоравају на његову ауторитарност.

Да ли је Трамп спреман за сусрет очи у очи с Путином? Кључна реч америчко-руских односа је ПРОТИВРЕЧНОСТ

Ауторитарност и окретање од Европске уније, критикује и све више европских званичника, који Ердогана оптужују да намерно кочи приступне преговоре, док сам Ердоган тврди да Турска већ пет деценија чека пред вратима ЕУ и да је турски народ уморан од бескрајних преговора о чланству.

Они који су пажљиво пратили његову предизборну кампању тврде да никада није била агресивнија, као и да никада као сада Ердоган на својим иступима није направио више грешака, док поједини експерти чак сумњају у његову победу.

Turska, Izbori u Turskoj
Турска, Избори у Турској / Извор: Реутерс

Предизборна истраживања показала су да ће Ердоган добити између 45 и 55 одсто подршке турских грађана, али реалност је посве другачија, јер, према многим тумачењима, у Турској је на делу страховлада, па би приликом тајног изјашњавања Ердоган могао да добије и десет одсто мању подршку.

Та мања подршка би могла да дође и отуда што су проблеми у Турској почели да се гомилају. Наиме, у последњих 15 година, просечни годишњи приход у Турској се повећао са 3.500 на 10.000 долара, а земља је доживела грађевински бум. Данашња турска економија се, међутим, суочава са растућим тешкоћама, посебно после неуспелог покушаја државног удара и ванредног стања, због чега је турска лира пала за више од 30 одсто. Такође, страних инвестиција готово да уопште нема, а поверење других земаља у Турску привреду је опало. Усто, Турска је тренутно на четвртом месту земаља са највишим каматним стопама - после Аргентине, Венецуеле и Ирана.

Талибани имају НОВОГ ЛИДЕРА: После погибије Фазлуле, на његовом месту Нур Вали Мехсуд

Аналитичари тврде да први пут Ердоган није постигао нове успехе, односно да више није у стању ни да управља економијом земље. Проблеми се јављају и у здравству и у образовању.

Према коначној листи кандидата за превремене председничке изборе, у трци ће се наћи шест кандидата: Догу Перинцек, Мерал Акшенер, Мухарем Инџе, Реџеп Тајип Ердоган, Селахатин Демиртас и Темел Карамолаоглу.

Ко год победио, нови председник Турске ће имати широка овлашћења, која ће му припасти по председничком систему управљања државе у којем више неће бити премијерске позиције.

Muharem Ince, Izbori u Turskoj
Мухарем Инце, Избори у Турској / Извор: Реутерс

Кандидат најјаче опозиционе Народне републиканске партије је Инџе, а не лидер те партије Кемал Киличдароглу, који је најгласнији политички опонент Ердогану.

Кандидаткиња опозиционе партије IYI је лидерка те релативно нове политичке опције Акшенер. Она је за кандидатуру прикупила 100.000 потписа грађана, за разлику од Ердогана и Инџеа, који су кандидовани из страначких заступничких клубова у парламенту Турске.

И лидер опозиционе Саадет партије Карамолаоглу је прикупио потребних 100.000 потписа грађана за кандидатуру.

Главобоља за Терезу Меј: 100.000 људи протестује у Лондону! Сорош ликује! (ФОТО/ВИДЕО)

Опозициона Народна демократска партија кандидовала је лидера Демиртаса, који се с још 12 парламентарних заступника те партије од краја 2016. године налази у притвору због оптужница за повезаност с Радничком партијом Курдистана.

И опозициона Ватан партија је прикупила потребне потписе грађана и за председничке изборе кандидирала њеног лидера Паринчека.

У складу са законским променама, турски парламент ће убудуће имати 600 уместо 550 посланика. Председник државе и парламент се бирају на мандат од по пет година. За победу на председничким изборима кандидат мора да освоји натпросечну већину гласова, а у случају да ниједан кандидат то не оствари, за 15 дана ће бити одржан други изборни круг, у који би ишла два кандидата са највишим бројем освојених гласова из првог круга.