Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПУТИН ИЗАБРАО НАСЛЕДНИКА?! Ко је "златни дечко" који је преговарао са Пригожином, његово ИМЕ се све чешће помиње

23.05.2024. 10:28
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Shutterstock

Руски председник Владимир Путин по свему судећи не планира ускоро да сиђе са свог трона, али интересовање за то ко би могао да га наследи – не јењава. Као један од могућих претендената све чешће се помиње Алексеј Ђумин, гувернер Тулске области и некадашњи телохранитељ.

Било је касно увече и председник Путин је спавао у резиденцији на планини у дубинама Русије, када се радио његовог телохранитеља огласио: „Медвед је на путу ка вашем улазу“.

- Прво сам мислио да се неко шали. Пришао сам вратима и угледао медведа, прилично великог, како стоји испред мене – причао је 2016. године некадашњи Путинов телохранитељ Алексеј Ђумин.

Он је описао драматичан догађај.

- Врата око периметра су била сва стаклена. Наоружан сам, наравно, а председник је горе. Па смо се медвед и ја погледали у очи. Мало се одмакнуо, а ја сам отворио врата и испалио цео шаржер свог пиштоља у његове ноге – рекао је он.

Медвед се, неповређен, али запрепашћен, окренуо и одјурио, испричао је Ђумин руском листу "Комерсант".

- Испоставило се да је био прилично интелигентан. Ујутро сам се јавио председнику, а он је рекао да је добро што нисам погодио медведа – рекао је Ђумин.

Последњих година западни и руски аналитичари називају бившег телохранитеља једним од могућих Путинових наследника, наводи "Сандеј тајмс".

"Путинов златни дечко"

Путин, који је владао Русијом 24 године и који је овог месеца инаугурисан за пети председнички мандат, никада није поменуо ко би могао да га наследи када оде са функције. Али у уторак, док је Путин мењао своје високе званичнике, Ђумин, који је протеклих осам година провео као гувернер Тулске области јужно од Москве, унапређен је на позицију највишег помоћника Кремља.

Његове нове дужности ће укључивати надгледање одбрамбене индустрије, важну улогу док Русија покушава да искористи своју предност у рату у Украјини. Овај потез је покренуо нове спекулације да је он предодређен за трон Кремља.

- Није искључено - рекао је Абас Гаљамов, руски политички аналитичар и бивши писац говора Кремља.

Он је Ђумина описао као „прилично вештог политичара: способног да прави коалиције, ствара компромисе и избегава непотребне (политичке) сукобе“.

Са само 51 годином, Ђумин је један од чланова нове гарде званичника Кремља и време је, бар за сада, на његовој страни. "Москва Тајмс", независни новински сајт назвао га је „Путиновим златним дечаком“.

Михаил Зигар, истакнути руски опозициони новинар, Ђумина је такође именовао као потенцијалног Путиновог наследника. Зигар је у марту написао да Ђумин изгледа као „политичка звезда у успону“ и да је постао један од председникових „најближих људи од поверења“, током година које је провео као његов телохранитељ.

Вртоглав успон телохранитеља

Наравно, не постоји начин да се сазна да ли се инцидент са медведом, који је Ђумин испричао 2016. године, заиста догодио. Али нема сумње да Путин цени Ђуминове услуге. Рођен у Курској области у западној Русији 1972. године од оца који је био високорангирани војни лекар и мајке која је била учитељица, Ђумин је 1995. године ушао у Федералну градску службу Кремља, где је био телохранитељ председника Јељцина.

Када је Јељцин именовао Путина за премијера у августу 1999. године, Ђумин је распоређен на место припадника његовог личног обезбеђења и остао је на тој улози до 2012. године, када је унапређен у заменика шефа председничких телохранитеља.

- Био сам део групе официра који су обезбеђивали безбедност председника свуда — у Русији и иностранству - рекао је он.

Ђумин, који ће такође надгледати спортска питања у својој новој улози помоћника Кремља, додатно је ојачао свој однос са Путином играјући са њим хокеј на леду, понекад као голман.

Године 2014. именован је за заменика шефа ГРУ, озлоглашене руске војне обавештајне службе, где је командовао специјалним операцијама.

Играо је кључну улогу у припајању Крима Русији, за шта се верује да му је Путин на тајној церемонији у Кремљу доделио орден Хероја Русије. Такође се наводи да је Ђумин учествовао у евакуацији некадашњег председника Украјине Виктора Јануковича, Путиновог човека, након што су га исте године свргли демонстранти у Кијеву.

Преговарао са Пригожином да прекине побуну

Како наводи "Новаја газета", руски опозициони лист, Ђумин је такође можда био један од архитеката плаћеничке војске Вагнер, спојивши Јевгенија Пригожина, будућег вођу те војске, са Дмитријем Уткином, неонацистом који је постао њен број два.

Ђумин је такође кратко радио као заменик министра одбране пре него што је 2016. постао гувернер Тулске области. Регион је један од кључних центара руског војно-индустријског комплекса.

Прошле године, док су Пригожинове снаге напредовале према Москви, сматра се да је Ђумин одиграо велику улогу у убеђивању шефа плаћеника да обустави своју оружану побуну. Званично, преговорима је посредовао Александар Лукашенко, белоруски диктатор. Међутим, Михаил Подољак, виши саветник председника Зеленског, рекао је да је Ђумин водио преговоре. Ни Ђумин ни Кремљ нису коментарисали ове наводе.

Пригожинови тешко наоружани плаћеници су се зауставили пре него што су ушли у Ђуминов регион Туле.

Након што су Пригожин и Уткин погинули у авионској несрећи за коју се сматра да ју је оркестрирао Кремљ, Ђумин је похвалио Вагнеровог шефа као „правог патриоту, одлучног и неустрашивог човека“. Коментар је изазвао чуђење, јер је Путин оптужио Вагнера да је издао Русију. Међутим, изгледа да то није утицало на Ђуминов однос са Путином. У мају је позван у Кремљ, где је Путин похвалио његове „импресивне“ резултате у региону Туле.

Ко су други потенцијални наследници Путина?

Друге личности које су именоване као могући наследници Путина су Сергеј Собјанин, градоначелник Москве, Сергеј Киријенко, високи званичник Кремља, и Сергеј Наришкин, шеф руске спољне обавештајне службе. Михаил Мишустин, премијер, преузео би власт ако Путин умре или на неки други начин остане неспособан док је на функцији.

Био наследник или не, Ђумин је добро награђен за своју лојалност. Верује се да је његова породица била један од корисника коруптивне шеме некретнина у којој су Путинови телохранитељи добили земљиште високе вредности у луксузном округу у близини Москве. Слике Ђуминовог имања дроном показују огромну вилу постављену на уређеној територији која је скривена од знатижељних очију иза високе ограде. Вреди око 5 милиона евра, налази се само неколико километара од Путинове званичне резиденције у Ново-Огарјеву — довољно близу да дотрчи да спасе свог господара од непозваних медведа, закључује "Сандеј тајмс".

Извор: Србија Данас/Информер