Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПУТИНОВО ЦРВЕНО ДУГМЕ Нико не зна да ли га носи са собом, само он сме да га искористи, а то би свет ЗАВИЛО У ЦРНО

01.12.2023. 07:10
Пише:
Србија Данас
PUTIN
ПУТИН / Извор: Фото: Профимедиа

Иако се обично назива „нуклеарним дугметом“, што се односи на преносиви кориснички терминал за специјалне комуникације, ниједно црвено дугме ништа не покреће.

Председник Русије Владимир Путин отпутовао је 18. априла у Херсонску и Луганску област. Како је саопштио председников прес штаб, радне посете Владимира Путина групи трупа Дњепар и штабу Националне гарде „Восток“ у Луганској Народној Републици биле су непланиране. Руске новинске куће су приметиле нуклеарни кофер на једној од недавно објављених фотографија Кремља.

"СПРЕМНИ СМО ДА НАПАДНЕМО У БИЛО КОМ ЧАСУ" Војска у приправности, Израел има јасне УСЛОВЕ за продужетак ПРИМИРЈАizrael

"СПРЕМНИ СМО ДА НАПАДНЕМО У БИЛО КОМ ЧАСУ" Војска у приправности, Израел има јасне УСЛОВЕ за продужетак ПРИМИРЈА

"НИСМО НИ ПРОТИВ КОГА, МИ СМО ЗАЈЕДНО СА СВИМА" Док Европа стрепи, Минск поручује: Све наше акције су одговор на западну агресијуminsk

"НИСМО НИ ПРОТИВ КОГА, МИ СМО ЗАЈЕДНО СА СВИМА" Док Европа стрепи, Минск поручује: Све наше акције су одговор на западну агресију

ТЕШКА ПРОВОКАЦИЈА ЗА ЛАВРОВА: Руског министра спољних послова на самиту ОЕБС-а дочекала срамотна порука на столу!Sergej Lavrov

ТЕШКА ПРОВОКАЦИЈА ЗА ЛАВРОВА: Руског министра спољних послова на самиту ОЕБС-а дочекала срамотна порука на столу!

Кремљ је саопштио да не очекују посете председника Путина Херсонској области, Луганској Народној Републици (ЛНР) или штабовима Дњепра и Востока.

Током својих посета, председник је чуо новости од војних старешина о фронтовима у Херсону, Запорожју и Луганску.

Ово је прва Путинова посета Херсонској области и Луганску. Председник је 19. марта посетио Мариупољ у Доњецкој области, коју Русија назива Доњецком Народном Републиком (ДНР). Путин је раније током дана посетио командно место специјалне војне операције у Ростову на Дону, где се састао са начелником Генералштаба Оружаних снага Русије и високим војним руководиоцима.

Нуклеарно дугме

Телеграм канал новинске куће Правда је прво известио да је Владимир Путин са собом имао официра за специјалне комуникације који је држао терминал Cheget [Нуклеарни кофер] система Казбек [Аутоматизовани (компјутерски подржан) систем нуклеарног стратешког управљања борбом (ЦМАС) Форцес], званични назив за „нуклеарно дугме“. То је потврдила ТВ новинарка Олга у етру специјалног издања „60 минута” Скабејева.

Официр није носио униформу руских оружаних снага, можда из скривених разлога.

Такође, на снимку који су објавили Кремљ и ТВ Звезда се види да није реч о танком коферу са оклопним штитом, како се верује, већ о „истим трбушастим Самсоните“.

Када председник путује, његов верни Cheget кофер остаје у стању приправности. По њеном мишљењу, то је нормално, изјавила је Олга Скабеева.

Дмитриј Песков, портпарол руског председника, рекао је раније да Путин има основна средства комуникације, укључујући стратешку комуникацију и системе контроле нуклеарних снага, што значи да може да одржава контакт са својим особљем без обзира где се налази.

Руски стручњаци кажу да је могуће комуницирати и изводити нападе било где у свету, од Херсона или Аустралије или Сибира на председников рођендан, захваљујући распоређивању специјализоване земаљске опреме која се лако преноси и летовима репетиторских авиона и контролних пунктова.

Председник је увек окружен официрима са „нуклеарним кофером“. Током шетње, разговора и преговора потребно им је 10 секунди да се приближе вођи и отворе уређај. Када председник путује или борави у кући, они остају у собама поред његове. Путем се возе у аутомобилу обезбеђења недалеко. Када је шеф државе на неком догађају или у авиону (или возу), они су удаљени 10-15 метара.

Шта је у нуклеарном коферу?

Иако се обично назива „нуклеарним дугметом“, што се односи на преносиви кориснички терминал за специјалне комуникације, ниједно црвено дугме ништа не покреће.

Како су показале декласификоване фотографије „нуклеарних кофера“ лидера СССР-а и Бориса Јељцина, кофер садржи уређаје и систем за подешавање комуникације у хитним случајевима (са било ког места и у било којим условима), екран за приказивање информација (шта лети и где , које опције одговора постоје), дугмад за избор опција и црвено дугме које зауставља лансирање целог (или дела) нуклеарног оружја. Ту су и дугмад за унос кода. Новије верзије ће вероватно имати друге алате и кључеве, али „кофери“ се чувају што је више могуће у тајности.

Сваки од три најмоћнија руска човека носи нуклеарну актовку: председник, министар одбране и начелник Генералштаба. Ове актовке се користе за пренос тајних кодова који дозвољавају употребу нуклеарног оружја на командна места СРФ-а. Када се код прими са најмање два терминала, дозвола се даје. Овом методом могуће је заштитити се од грешака при употреби нуклеарног оружја.

У случају напада на Москву или њене савезнике употребом нуклеарног оружја или другог оружја за масовно уништење, или у случају агресије употребом конвенционалног оружја, Москва има право да употреби нуклеарно оружје у знак одмазде. Ово укључује ситуације у којима је „угрожен сам опстанак државе“.

У марту 2022. године се тврдило да је Владимир Путин наредио министру одбране Сергеју Шојгуу и начелнику Генералштаба Валерију Герасимову да пребаце стратешке снаге на посебан начин борбеног дежурства због претњи са Запада.

Председник Сједињених Држава има сличну торбу која се зове „нуклеарни фудбал.“