Subota 24. feb 2024.
minsk

"NISMO NI PROTIV KOGA, MI SMO ZAJEDNO SA SVIMA" Dok Evropa strepi, Minsk poručuje: Sve naše akcije su odgovor na zapadnu agresiju

Foto: Profimedia
Beloruski diplomata je naveo da njegova zemlja ne učestvuje u OEBS-u da bi nekoga optuživala, već da garantuje sopstvenu nacionalnu bezbednost.

Sve akcije Belorusije u međunarodnoj bezbednosti, uključujući raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja, bile su iznuđen odgovor na zapadnu agresiju, izjavio je danas zamenik beloruskog ministra spoljnih poslova Jurij Ambraževič.

NAREDBA JE IZDATA! Si Đinping pozvao na ubrzanje, posle OVOGA ništa neće BITI ISTOkina

NAREDBA JE IZDATA! Si Đinping pozvao na ubrzanje, posle OVOGA ništa neće BITI ISTO

"ONO ŠTO VIDIMO JE NEPRIHVATLJIVO" Sančez pozvao na prekid sukoba u Pojasu Gaze pa predložio REŠENJEsančez

"ONO ŠTO VIDIMO JE NEPRIHVATLJIVO" Sančez pozvao na prekid sukoba u Pojasu Gaze pa predložio REŠENJE

BLINKEN ZAGRMEO! Pre ponovnog početka sukoba sa Hamasom, Izrael OVO mora da uradiFoto: Shutterstock

BLINKEN ZAGRMEO! Pre ponovnog početka sukoba sa Hamasom, Izrael OVO mora da uradi

- Sve naše akcije, uključujući suspenziju Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi CFE u vezi sa Poljskom i Češkom i raspoređivanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja, su iznuđene i izvedene kao odgovor - rekao je on tokom 30. Ministarskog saveta OEBS-a u Skoplju, prenosi TASS.

Prema rečima Ambrazeviča, Belorusija nije u stanju da ekonomske sankcije koje su uticale na 70 odsto nacionalnog izvoza, kao ni „skoro potpuno zatvaranje granica na zapadu i na severu, gašenje vazdušnog i železničkog saobraćaja” doživljava kao bilo šta drugo, osim agresije.

- Ukupnu dinamiku odnosa u evropskoj bezbednosti, posebno nakon raspada SSSR-a, godinama definišu akteri zapadno od Beča, kako kažu u OEBS-u. Nažalost, oni su delovali isključivo u skladu sa sopstvenim jednostranim interesima i snose punu odgovornost za aktuelnu bezbednosnu krizu - rekao je diplomata.

On je naveo da Belorusija ne učestvuje u OEBS-u da bi nekoga optuživala, već da garantuje sopstvenu nacionalnu bezbednost.

- Nismo ni protiv koga, mi smo zajedno sa svima - rekao je diplomata i pozvao sve zainteresovane strane na dijalog i pregovore.

Prema njegovim rečima, moguće je razvijati principe mirnog suživota, ne samo u Evropi, već i u Evroaziji.

- Svima postaje očigledno da je evropska bezbednost neodvojiva od evroazijske u 21. veku. Ovi principi moraju da povrate nedeljivost bezbednosti, da zabrinu sve strane bez izuzetka i, na kraju, da garantuju bezbednost svima - poručio je beloruski diplomata.

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd