Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОЛА МИЛИОНА ЉУДИ У ОПАСНОСТИ! Радиоактивни цилиндар нестао на Тајланду, ХАОС и у Либији због НАЈОПАСНИЈЕ МАТЕРИЈЕ НА СВЕТУ

16.03.2023. 10:53
Пише:
Србија Danas/CNN/Informer
Radioaktivni cilindar
Радиоактивни цилиндар / Извор: Foto:The Prachinburi Провинциал Public Релатионс Office виа АП

Катастрофа на помолу.

Власти у Тајланду покушавају да лоцирају метални цилиндар са опасним радиоактивним садржајем који је ове недеље нестао из термоелектране, упозоравајући јавност на озбиљне здравствене ризике ако наиђу на њега.

КАТАСТРОФА НА ЖЕЛЕЗНИЦИ: Теретни воз са опасним материјалом искочио из шина

КАТАСТРОФА НА ЖЕЛЕЗНИЦИ: Теретни воз са опасним материјалом искочио из шина

СИТУАЦИЈА У ТУРСКОЈ КРИТИЧНА: Снажне бујице носе аутомобиле - у току евакуација грађана

СИТУАЦИЈА У ТУРСКОЈ КРИТИЧНА: Снажне бујице носе аутомобиле - у току евакуација грађана

НАУЧНИЦИ ЗБУЊЕНИ: Стигли нови снимци са Марса, појавиле се необичне кружне структуре на Црвеној планети (ВИДЕО)

НАУЧНИЦИ ЗБУЊЕНИ: Стигли нови снимци са Марса, појавиле се необичне кружне структуре на Црвеној планети (ВИДЕО)

Откриће долази само два месеца након што је Аустралија била приморана да покрене сличну потрагу како би пронашла сићушну радиоактивну капсулу која је на крају нађена поред аутопута, пише CNN.

Али док је та аустралијска капсула изгубљена у удаљеној пустињи земље, стотинама миља од најближег већег града - тајландски канистер је нестао у много насељенијем подручју.

Да је нестао цилиндар, 30 центиметара дуг и 13 центиметара широк, пријављено је 10. марта током рутинских провера од стране особља у термоелектрани у Прачин Бурију, провинцији у средишњем делу Тајланда, источно од главног града Бангкока.

У тој провинцији живи скоро пола милиона људи и у њој се налазе неки од најбољих националних паркова Тајланда, укључујући и чувени Хао Јај, који је популаран и код локалних и код међународних туриста.

Mapa
Мапа / Извор: Фото: mapbox/Printscreen

У те паркове људи из Бангкока, метрополе са 14 милиона људи, уобичајено долазе на једнодневне излете.

Цилиндар, који је коришћен за мерење пепела, био је део силоса и садржи цезијум-137, високо радиоактивну супстанцу, за коју научници кажу да је потенцијално смртоносна.

Тимови за претрагу и дронови су распоређени како би ушли у траг несталом цилиндру, према саопштењу из владе.

Локална званичница рекла је за CNN да користе опрему за детектовање радиоактивних материја како би лоцирали цилиндар.

- Претражујемо продавнице за рециклажу отпада у околини. Користимо опрему за претраживање да бисмо ухватили сигнале. За области до којих не можемо да допремо, користимо дронове и роботе - казала је она.

У потрагу је укључена и тајландска полиција, која верује да цилиндар нестао још у фебруару, али да га је компанија Национална електрана 5 пријавила тек 10. марта.

Полиција је прегледала снимке са надзорних камера.

- Није јасно да ли је цилиндар украден и продат радњи за рециклажу или затурен негде другде. Распоредили смо тимове који прегледају радње за рециклажу, и још га нисмо нашли - рекао је окружни шеф полиције.

Стручњаци кажу да цезијум-137 може да изазове озбиљне здравствене проблеме код људи који дођу у контакт са њим: опекотине услед блиског излагања, озраченост и потенцијалну оболелост од рака, поготову уколико су дуже изложени његовом дејству.

Цезијум-137 има време полураспада од око 30 година, што значи да би могао да представља ризик за популацију у наредним деценијама, уколико се не пронађе.

Званичница из нуклеарне агенције Тајланда позвала је јавност да не паничи.

- Ако људи не знајући дођу у контакт са цилиндром, утицај на њихово здравље зависиће од нивоа радијације. Ако је висок, прво ће приметити иритацију коже - казала је она.

Ово није први пут да се нешто слично дешава на Тајланду, наводи CNN.

Контејнере са другим радиоактивним изотопом, кобалтом-60, 2000. године купила су два сакупљача отпада, који су га однели на депонију, где је исечен.

Неки радници су задобили опекотине, а на крају су три особе умрле, а још седам било озрачено, према извештају Конгресне истражне службе. Такође, око 2.000 људи који су живели у околини било је озрачено.

Међутим, званичница из нуклеарне агенције Тајланда казала је да је цилиндар који тренутно недостаје много мање радиоактиван од оних из 2000. године.

Овом случају у Тајланду претходио је сличан инцидент у западној Аустралији у јануару, када је мала капсула, која је такође садржала цезијум-137, нестала на удаљеном аутопуту док је транспортована из локалног рудника до складишта у Перту.

После шестодневне потраге, капсула је на крају нађена, а званичници још истражују како је могла да испадне из возила током транспорта.

Хаос и у Либији

Поред потенцијални катастрофе на Тајланду, лоше вести стижу и из Либије. Тамо је како се сазнаје нестало око две ипо тоне природног уранијума, саопштила је Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА).

Инспектори ИАЕА-е су у уторак током посете Либији открили да недостаје 10 контејнера с око две ипо тоне уранијума, у облику концентрата уранијумске руде, на месту где су власти пријавиле да је ускладиштен, пише Реутерс.

ИАЕА је навела да ће спровести додатне провере како би се разјаснило околности под којима је нестао уранијум и утврдило где се тренутно налази. Није наведено о којој је локацији реч.

Либија је 2003. одустала од свог програма за развој нуклеарног оружја, док је на челу државе био Муамер Гадафи. После Гадафијевог свргавања 2011. Либија је запала у велику политичку кризу. 

Од тада је политичка контрола у земљи подијељена између привремене владе у главном граду Триполију и друге на истоку земље, коју подржава војни моћник Калифа Хафтар. Привремена влада требала је да траје само до избора заказаних за просинац 2021., но они још увек нису одржани.