Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА ЋЕ КИМ ТРАЖИТИ ОД ПУТИНА ЗА ИСПОРУКУ МУНИЦИЈЕ? Сусрет лидера Русије и Северне Кореје под будним оком аналитичара

12.09.2023. 13:59
Пише:
Србија Данас/Блиц
Kim Džong Un
Ким Џонг Ун / Извор: Профимедиа

Руски министар одбране, Сергеј Шојгу, отпутовао је у Пјонгјанг у јулу и затражио од Кима да пошаље више муниције Русији.

Лидер Северне Кореје, Ким Џонг Ун, стигао је у Русију у уторак ради састанка са руским председником, Владимиром Путином, који ће вероватно да се фокусира на руску жељу да купи муницију и допуни резерве исцрпљене ратом у Украјини.

ПЉУШТИ ЛУКСУЗ, АЛИ ИМА И МИТРАЉЕЗЕ, ХЕЛИКОПТЕР... Воз Ким Џонг Уна као из филма, ову тајну династија крије деценијама

ПЉУШТИ ЛУКСУЗ, АЛИ ИМА И МИТРАЉЕЗЕ, ХЕЛИКОПТЕР... Воз Ким Џонг Уна као из филма, ову тајну династија крије деценијама

"АМЕРИЧКИ СИСТЕМ ЈЕ ИЗОПАЧЕН" Путин стао у одбрану Трампа, тврди да је жртва прогона (ВИДЕО)

"АМЕРИЧКИ СИСТЕМ ЈЕ ИЗОПАЧЕН" Путин стао у одбрану Трампа, тврди да је жртва прогона (ВИДЕО)

"РЕЧ ЈЕ О СВЕОБУХВАТНОЈ ПОСЕТИ" Кремљ открио теме разговора Путина и Кима

"РЕЧ ЈЕ О СВЕОБУХВАТНОЈ ПОСЕТИ" Кремљ открио теме разговора Путина и Кима

Састанак ће такође да нагласи продубљавање сарадње, јер су два изолована лидера закључана у одвојеним сукобима са Сједињеним Америчким Државама. У замену за обезбеђивање муниције, Пјонгјанг ће вероватно желети испоруке хране и енергије, као и трансфер софистицираних технологија оружја.

Састанак са Путином биће за Кима први са неким страним лидером откако је Северна Кореја затворила своје границе у јануару 2020. Њих двојица први пут су се срели у априлу 2019. два месеца након пропалог самита између Кима и тадашњег америчког председника, Доналда Трампа.

Руски министар одбране, Сергеј Шојгу, отпутовао је у Пјонгјанг у јулу и затражио од Кима да пошаље више муниције Русији, како тврде амерички званичници. Шојгу је рекао да Москва и Пјонгјанг разматрају да одрже заједничке војне вежбе по први пут.

Како пише Јаху њуз, нејасно је докле би Кимова и Путинова војна сарадња могла да иде, али било какав знак отопљавања односа забринуће ривале попут САД и Јужне Кореје. Русија настоји да потисне украјинску контраофанзиву и продужи рат, док Северна Кореја шири свој рекордни темпо ракетних тестирања у знак протеста против потеза САД да ојачају војне савезе са Јужном Корејом и Јапаном, наводи лист.

Амерички званичници од прошле године сумњају да Северна Кореја обезбеђује Русији артиљеријске гранате, ракете и другу муницију, од чега већину вероватно чине копије оне из совјетске ере.

- Русији је то хитно потребно. Ако није, како би министар одбране моћне земље у рату могао да дође у малу земљу попут Северне Кореје – упитао је Ким Теву, бивши шеф корејског Института за национално уједињење.

Он је истакао да је Шојгу био први руски министар одбране који је посетио Северну Кореју још од распада СССР-а 1991.

Куповање муниције од Северне Кореје значило би кршење резолуција Уједињених нација које Русија подржава, а које бране сваку трговину оружјем са изолованом земљом. Али, сад кад је суочена са међународним санкцијама и контролама извоза због рата у Украјини, Русија тражи оружје од других санкционисаних земаља, попут Северне Кореје и Ирана.

Иако Северна Кореја, како наводи Јаху њуз, има огромне залихе муниције, аналитичар сеулског Института за политичке студије "Асан", Ду Хјеонг Ча, сумња да би она могла брзо да пошаље значајне количине у Русију, јер уска копнена веза између две земље може да поднесе само ограничену количину железничког саобраћаја.

Kim Džong Un i Vladimir Putin
Ким Џонг Ун и Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Стручњаци сматрају да ће Кимови приоритети бити испорука помоћи, престиж и војна технологија.

- То би био добитни уговор за обе стране, пошто је Путин сатеран у ћошак због свог исцрпљеног инвентара оружја док се Ким суочава са притиском због трилатералне сарадње Јужне Кореје, САД и Јапана. Њихове потребе сада су се савршено поклопиле – рекао је Нам Сунг Вук, бивши директор Института за националну безбедносну стратегију, тинк-танка који води јужнокорејска шпијунска агенција.

Затварање граница у време пандемије ковида довело је Северну Кореју у тешке економске проблеме а Ким ће вероватно да тражи залихе хране и енергије да реши недостатке. Он ће вероватно на сва звона да огласи ширење односа са Москвом као знак да његова земља превазилази године изолације.

- Ким ће вероватно тражи и руску технологију да подржи своје планове о изградњи високотехнолошких оружаних система, попут моћних дугодометних пројектила, хиперсоничног балистичког оружја, подморница на нуклеарни погон и шпијунских сателита – рекао је Хонг Мин, аналитичар корејског Института за национално уједињење.

Ду Хјеонг Ча је указао да није познато да ли би Русија била вољна да пружи Северној Кореји напредне технологије повезане са нуклеарним оружјем и интеконтиненталним балистичким пројектилима.

- Русија је увек строго чувала своје најважније технологије наоружања, чак и од кључних партнера попут Кине – рекао је он.

Шојгу је рекао да Русија и Северна Кореја разматрају могућност билатералних војних вежби. Раније је јужнокорејска шпијунска агенција рекла да је Шојгу, изгледа, предложио трилатералну вежбу обуке која укључује Кину.

То би у сваком случају за Северну Кореју биле прве војне вежбе са страном земљом од краја Корејског рата 1950-53. Земља је избегавала обуку са страном војском у складу са својом званичном филозофијом "самопоуздања" или "џуче".

Ким Теву каже да би ширење безбедносне сарадње Јужне Кореје, САД и Јапана могло да подстакне Кима да разбије тај табу и по први пут одржи вежбе са Русијом и Кином. Али, Нам Сунг Вук указује да Северна Кореја вероватно неће хтети да прихвати ту понуду, јер би то могло да је остави још зависнијом од Кине и Русије.

Парк Вон Гон, професор сеулског Женског Универзитета Ива рекао је да је прерано предвидети шта би Кимова дипломатија могла донети даље од показивања пркоса према САД.

- У сваком случају, Северна Кореја и Русија треба да покажу да сарађују, да јачају ову кооперацију. Јасно је да постоје практичне области сарадње, као и неки симболични аспекти које желе да покажу САД – рекао је он.