Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Руски патријарх Кирил чврсто уз браћу Србе: Косово је свето место и место мучеништва!

13.09.2017. 16:57
Пише:
Танјуг
patrijarh Kiril
патријарх Кирил / Извор: Профимедиа

Најежићете се!

Косово је свето место, место мучеништва и заветовања и оно ће заувек чувати сећања на све који су тамо пострадали, рекао је патријарх руски Кирил.

НАШ РЕПОРТЕР У СТАРОЈ СРБИЈИ, НА СРПСКО-МАКЕДОНСКОЈ ГРАНИЦИ: Срби са обе стране, али их је све мање

АЛБАНАЦ ПРЕШАО У ПРАВОСЛАВЉЕ: Шиптари се Богу моле, а мрзе друге, заузимају земље и праве ратове (ФОТО/ВИДЕО)

Patrijarh Kiril
Патријарх Кирил / Извор: Профимедиа

Косово је свето место, место мучеништва и заветовања и оно ће заувек чувати сећања на све који су тамо пострадали, исто као што ће и камење катедрале Свете Софије вечно памтити божанске литургије које су се служиле међу њеним зидовима, поручио патријарх руски Кирил.

У интервјуу за портал "Искра", патријарх је рекао да увек морамо имати на му да Бог има свој суд и своју правду, које се тако често разликују од људске представе о томе.

- Са непромењивим молитвеним осећањем мислим о Косову и трудим се да се у својим молитвама сетим свих оних који данас тамо храбро и нимало лако служе. Косово нам је свима наук... - навео је патријарх Кирил.

Путин подржао Српску листу на Косову и Метохији: Марко Ђурић сутра са делегацијом Јединствене Русије

Kosovo je Srbija
Косово је Србија / Извор: Профимедиа

То је, каже, наук верности Христу и исповедању вере упркос свим страшним мукама и искушењима које на нас шаље свет.

- И колико је само важно да се у таквим тренуцима не заборави да Бог није у сили него у правди - рекао је.

Патријарх руски је, како каже, братском српском народу поручио да чувају православну веру, и да разумом, срцем и душом спознају учење Христово. Он каже да о Србији увек размишља са посебним осећањима. Подсетивши да је Србију посетио 2013. током обележавања 17 векова Миланског едикта, и 2014. године, када је у Београду боравио на позив патријарха Иринеја, патријарх Кирил каже:

Председник Србије се обратио нацији: Улазимо у дијалоге како би наша деца имала сигурну будућност

Rusi u Ukrajini?
Руси у Украјини? / Извор: Профимедиа

- Знате, невероватан осећај обузме руског човека кад долази у Србију. Немате осећај да сте у страној земљи. Напротив, осећате се као код куће, окружени браћом. Наше земље заиста имају много тога заједничког. Пре свега, наравно, то је наша заједничка вера, заједничке духовне и моралне вредности, блиске културе и тесне историјске везе.

Указујући да између наших народа постоје дуге и чврсте везе љубави, и што је најважнијете везе се манифестују на најнепосреднији, свакодневан начин, на приватном плану, у личној, међусобној комуникацији људи, патријарх руски истиче да су право због тога за њега посете Србији, поклоњење светињама и разговори са вашим православним људима увек радосни догађаји које ишчекујем.

ХАОС У НОВОМ ПАЗАРУ: Градом се вијоре заставе Албаније и тзв. Косова, оре се узвици подршке УЧК!

Slavlje u Beogradu
Славље у Београду / Извор: Србија Данас

Упитан каква су браћа Руси и Срби, патријарх Кирил истиче да наше народе спаја дубоко духовно сродство које произлази из православне вере и из заједничког словенског порекла.

- Историја руско-српских односа потиче од прапочетака свесловенске православне цивилизације. Ако се осврнемо на историју, видећемо колико су, захваљујући божанском провиђењу, тесно испреплетене судбине наша два народа - рекао је.

Кроз историју су се, подсећа патруијарх, наши народи држали заједно током тешких искушења.

- Русија је током Првог светског рата подржавала Србију. А када се у Русији десила револуција и власт преузели ратоборни богоборци, Србија, која се и сама мучила са последицама рата, примила је велики број избеглица из Русије и прихватила их као род рођени - рекао је патријарх.

Указао је да се свет данас суочава са новим озбиљним искушењима.

СРБИ НА ДЕЛУ У ВЛАДИ ПРИШТИНЕ: Ево шта је био ПРВИ ЦИЉ Српске листе и КАД ће бити остварен

Kosovo, Gračanica
Косово, Грачаница / Извор: Профимедиа

У појединим европским земљама, навео је, све већи утицај имају снаге које желе да изгурају религију на маргине живота савременог човека, да обесцене традиционалне моралне принципе, релативизују етичке стандарде и наметну друштву грешне кодексе понашања, између осталог и у многим православним земљама.

- Ми православни, Срби и Руси, позвани смо да као и раније станемо раме уз раме у овој борби за наш духовни идентитет, за очување православне цивилизације, бранећи Богом дати брак као заједницу мушкарца и жене, вредности људског живота од зачећа до природне смрти, не подлежући пред лажним искушењима спољашњег материјалног благостања и не заводећи се лажним идејама о људској слободи и срећи - назао је патријарх.

Нож заменио оловком па доноси одлуке: Харадинај распустио комисију за демаркацију границе са ЦГ

ljudi u Rusiji
људи у Русији / Извор: Профимедиа

Говореци о изазовима са којима се данас суочава православље, патријарх Кирил каже да са једне стране, нема ништа ново и да су замке и искушења непријатеља људског рода исте данас као и увек, само можда софистицираније и лукавије.

- Са друге пак стране, сведоци смо колико брзо данас долази до цивилизацијских промена, суочавамо се са тако сложеном реалношћу и компликованим питањима, на која не можемо увек пронаћи одговоре... - закључио је патријарх.