Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БАЈДЕНУ НЕ ИДЕ СВЕ ПО ПЛАНУ: Сурова спољнополитичка реалност "ударила" америчког лидера, шта и како даље?

19.04.2021. 16:44
Пише:
Србија Данас/Курир
Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Фото: Профимедиа/Илустрација

Амерички председник се нашао на тешком тесту

После више недеља рада на исправљању и преправљању одлука свог претходника, амерички председник Џо Бајден коначно се посветио спољној политици и истовремено покренуо више планова и акција, које сада не могу да се зауставе.

УЗ ОВАЈ МИНЕРАЛ СПРЕЧИТЕ ГОМИЛУ БОЛЕСТИ: Изузетно важан за функцију штитне жлезде!

УЗ ОВАЈ МИНЕРАЛ СПРЕЧИТЕ ГОМИЛУ БОЛЕСТИ: Изузетно важан за функцију штитне жлезде!

РУСКИ "МИГ" ХИТНО ПОЛЕТЕО: Драма изнад Баренцовог мора - пресретнути НАТО авиони САД и Норвешке

РУСКИ "МИГ" ХИТНО ПОЛЕТЕО: Драма изнад Баренцовог мора - пресретнути НАТО авиони САД и Норвешке

ПОБЕДНИЦИ Погледајте како изгледа Израел ПОСЛЕ КОРОНЕ: Плаже крцате, народ не носи ни маске (ВИДЕО)

ПОБЕДНИЦИ Погледајте како изгледа Израел ПОСЛЕ КОРОНЕ: Плаже крцате, народ не носи ни маске (ВИДЕО)

Први резултати су, очекивано, мешовити али су свеједно добар тест за Бајденову дипломатију.

Од доласка на чело САД, Бајден је мењао брзине, правио паузе и анализирао ситуацију пре него што је кренуо са применом својим обећања из кампање. А онда, три ствари одједном - повлачење војске из Авганистана, санкције Русима и разговори са Кином о климатским променама.

Смела и храбра реторика последњих месеци, попут оне да ће Саудијска Арабија бити третирана као "парија" а руски лидер Владимир Путин ће морати да "плати цену" мешања у америчке изборе, сада су покрепљени и конкретним акцијама.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Профимедиа

Путину је било потребно мање од 24 сата да одговори на избацивање 10 руских дипломата из Вашингтона, протеривањем 10 америчких из Москве. Танте за кукурику и то са каматом. Бајден је онда узвратио понудом на самит са Путином овог лета.

За сада, пише Си-Ен-Ен у анализи Бајденове спољне политике, је још увек рано да ли ће евентуални самит мало побољшати односе две суперсиле.

Бајденов проблем је тај што је, док је он најављивао да Путин треба да "плати" за уплитање у изборе 2020. године, руски председник већ увелико припремао и спроводио своје планове и акције, укључујући и гомилање војске на граници са Украјином.

Бајден је сасвим сигурно био свестан да ће натезање са Путином бити напорно. Њих двојица се познају од раније. Бајден је 2011. рекао да је погледао у Путинове очи и видео да овај нема "душу". Прошлог месеца га је назвао убицом. Путин му је на то пожелео добро здравље. Због тога није изненађење што је Бајденова "руска политика" већ изазвала врло одлучну реакцију.

Пустињско краљевство Саудијске Арабије и принц Мухамед Бин Салман су били прва Бајденова спољнополитичка мета. Почетком фебруара, Бајден је најавио да ће САД престати да подржавају акције Саудијске Арабије у Јемену.

Saudijska Arabija
Саудијска Арабија / Извор: Профимедиа

У року од неколико дана, хути побуњеници које подржава Иран појачали су нападе на јеменске и саудијске трупе. Сакривен у сенци трновитог дрвета неколико миља од линије фронта, јеменски начелник генералштаба, генерал Сахер бин Азиз рекао је CNN-u да је "растужен" Бајденовом одлуком.

- Мислили смо да Бајден подржава безбедност и мир и стабилност - рекао је он.

У Ријаду и у јеменској влади, званичници су забринути да се Бајден збунио и да уместо да помаже савезнику, он подржава америчког непријатеља - Иран. Нарочито пошто је пре тога повукао хутије са листе терориста.

Ако је мислио да ће смањењем притиска на хутије, ублажити хуманитарну кризу у Јемену, Бајден се, кажу људи на терену, грдно преварио. "Ово је поклон иранским хути побуњеницима и шаље погрешну поруку", рекао је јеменски министар информисања Моамер ал Ерјани.

Huti, Saudijska Arabija
Хути, Саудијска Арабија / Извор: Фото: СД/Илустрација

Бајден жели да се САД поново укључе у Ирански нуклеарни споразум који је Трамп напустио 2018. године и натера Техеран да поштује услове плана.

Техеран пак жели да пре тога, САД укину санкције. У почетку је Бајден био пун наде, чак им је и понудио неке скромне уступке али без успеха. А онда је дошло до саботаже у нуклеарном постројењу Натанц, за који је Израел преузео одговорност, а Техеран одговорио обогаћивањем уранијума до чак 60 посто, потпуно пореметивши Бајденов тим.

Врховни вођа Ирана, ајатола Али Хаменеи поново је повукао линије у песку и затражио од САД да прво укину санкције а потом разговарају о нуклеарном споразуму. Шта ће се десити, остаје да се види.

Чак и у Авганистану, где је деловало да је америчка политика у складу са савезницима, ситуација се променила.

Крајем марта, генерални секретар НАТО Јенс Солтенберг је стајао раме уз раме са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном и рекао: "Отишли смо заједно, прилагодили смо се заједно и заједно ћемо отићи када дође време за то".

Када је Бајден ових дана саопштио да је дошло време за повратак, нису сви савезници били срећни. Начелник британских снага, генерал Ник Картер рекао је Би-Би-Си-у да повлачење америчких трупа из Авганистана до 11. септембра "није била одлука коју су очекивали".

Talibani
Талибани / Извор: Профимедиа/илустрација

Авганистанска влада сада страхује од последица. Један високи званичник рекао је да жали што његови сународници нису боље искористили 20 година међународне помоћи јер би сада земља имала мање проблема са корупцијом, поделама и фракцијама. Јавили су се и талибани и поручили Американцима да ће их напасти ако не пожуре и не оду из земље довољно брзо.

Кина - највећи Бајденов спољнополитички изазов - још увек није "тестирана". Позорница се припрема. Савезници, укључујући ЕУ, Британију и Канаду, следе пример Вашингтона када је реч о санкционисању кинеских званичника због третмана муслиманске мањине у Кини - Ујгура. Са друге стране, и Кина по плану реализује своје замисли, укљућујући војне вежбе у близини обала Тајвана и јачање контроле у Хонгконгу.

Kina, Džo Bajden
Кина, Џо Бајден / Извор: Фото: Профимедиа/Илустрација

Ништа од свега овога неће шокирати Бајдена. Он је искусан вук када је реч о спољној политици. Пливао је деценијама у тим водама. Оно што ће му представљати највећи изазов и непознаницу је колико су америчка моћ и утицај еродирали у последње време.

Због тога ће, наводи Си-Ен-Ен у анализи, његов спољнополитички пут бити много мање испуњавање планова а много више реаговање акције других.