Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УЗДИЗАЊЕ НОВОГ ОПАСНОГ КУЛТА: Тело њиховог "месије" је пуно ожиљака у облику слова "В" (ФОТО/ВИДЕО)

28.03.2021. 13:06
Пише:
Србија Данас/Гуардиан
 Sebastian Bieniek
Себастиан Биениек / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Sebastian Биениек

Себастијан Виник рођен је 1975. године и има немачко држављанство

Појавила се нова, брзо растућа онлајн мрежа намењена присталицама QAnona, десничарског култа који заговара теорије завере, а мистериозни појединац иза ње је уметник из Берлина са историјом манипулације на друштвеним мрежама, тврди угледна антирасистичка група.

УБИСТВО ЕЛЕКТРОШОКЕРОМ: Две тинејџерке хтеле да отму Убер возачу па изазвале трагедију (ВИДЕО)

УБИСТВО ЕЛЕКТРОШОКЕРОМ: Две тинејџерке хтеле да отму Убер возачу па изазвале трагедију (ВИДЕО)

СУЕЦКА ДРАМА СЕ БЛИЖИ КРАЈУ: Очекује се да брод ускоро заплови - још 300 бродова чека да прође! (ВИДЕО)

СУЕЦКА ДРАМА СЕ БЛИЖИ КРАЈУ: Очекује се да брод ускоро заплови - још 300 бродова чека да прође! (ВИДЕО)

ЈЕРЕВАН УПУТИО ЈАСАН АПЕЛ РУСИМА: Откривено шта за њих представља присуство мировњака у Нагорно-Карабаху

ЈЕРЕВАН УПУТИО ЈАСАН АПЕЛ РУСИМА: Откривено шта за њих представља присуство мировњака у Нагорно-Карабаху

Откако је Доналд Трамп напустио Белу кућу, стање у онлајн заједници QAnona је почело да се мења, јер је стварност почела да пристиже њихове теорије завере – попут оне да је бивши председник изабран да порази "педофиле који обожавају Сатану".

То би могло да објасни зашто се значајан број присталица групе окренуо новој десничарској мрежи, која се углавном налази на апликацији "Телеграм", која се брзо шири у Великој Британији и светом и ове године је прикупила преко милион претплатника.

Нова мрежа се зове "Сабмајк нетворк" а, попут QAnona, и ово је замршена теорија завере која садржи фантастичне елементе и предводи је мистериозна фигура. Откако се сазнало за ово, појавиле су се спекулације ко би то могао бити. Особа која је објавила пост као "Q" nikad није позитивно идентификована.

Ове недеље ће британска антифашистичка група "Нада, не мржња" разоткрити лидера "Сабмајка", за којег тврди да је 45-годишњи немачки продавац уметнина Себастијан Виник. Наводи се да Виник – који није одговарао на позиве новинара “Обсервера” – има историју стварања теорија завере онлајн и чак је аутор књиге из 2011. "Стварни лажњак" (РеалФаке).

Из групе "Нада, не мржња" кажу да је брзина којом "Сабмајк" расте упозорење на прилике за манипулацију које постоје на друштвеним мрежама, посебно нерегулисаним платформама попут "Телеграма".

- Његов успех у развоју тако велике публике је подсетник да ће QAnonski шаблон анонимне онлајн манипулције наставити да представља претњу у наредним годинама – рекао је Грегори Дејвис из организације.

Од 21. децембра прошле године, кад је "Сабмајк" наводно "пробуђен", никло је више од 136 канала на енглеском, немачком, јапанском, корејском и италијанском језику, а дневно пристижу десетине хиљада присталица.

Већина садржаја је дизајнирана да се умиле следбеницима QAnona – скептицизам везан за маске против ковида, теорије завере о вакцинама и лажни наводи да су амерички председнички избори 2020. украдени како би Доналд Трамп изгубио.

Део је осмишљен да активно регрутује Британце – један канал, Британска патриотска партија, користи исти бренд као антимуслиманска група "Британија на првом месту" и објављује постове о градоначелнику Лондона Садику Кану. Други канали су Лондон пост, Ливерпул тајмс, као и Велико буђење УК, што је референца на добро познато предвиђање QAnona о дану кад ће Трамп устати против својих либералних непријатеља.

Међу траговима коришћеним да се идентификује Виник су постови у којима стоји да се "месија Сабмајка" може идентификовати путем специфичних обележја на телу. Један пост тврди да он треба да има "17 ожиљака у облику слова В" на руци, што је последица "пророчке церемоније коју је имао у 24. години".

Група "Нада" је пронашла сад већ обрисани део Виниковог сајта у којем се помиње уметничка изложба 1999. у којој је, кад је имао 24 године, исецао ране у облику слова В на својој руци 16 дана заредом. Има и покушаја да се “Сабмајк” повеже са Трампом, укључујући клип у којем су спојени тренуци кад је бивши председник изговарао "17", са фотошопираном сликом Трампа и памфлета "Сабмајка" у џепу.

Према истрази групе, Виник је створио низ лажних идентитета како би промовисао своју уметничку каријеру. Група такође истиче да је његова страница на "Википедији" на немачком језику обрисана најмање четири пута, а последњи пут у јануару.

На "Викимедији" се наводи да је Себастијан Виник рођен 1975, да има немачко држављанство и да је студирао на Филмској академији у Берлину. Такође се наводи да су му псеудоними "Б1ЕН1ЕК" и "Господин Дволични" и да је по занимању филмски режисер и сценариста. На профилу на "Твитеру" наводи се да је уметник и да живи у Берлину.

Листа Виникових налога послата је на платформе – укључујући "Телеграм" – са позивом да их склоне због "неаутентичне и координисане манипулације". Из "Телеграма" још нису коментарисали случај.